Вижте как са гласували държавите в ЕС в анкетата за смяната на лятното часово време

https://www.24chasa.bg/novini/article/7033503 www.24chasa.bg

Днес Европейската комисия публикува предварителните резултати от обществената консултация за преминаването към лятно часово време в Европа.

Тази консултация онлайн, която се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона отговора от всичките 28 държави членки - най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на Комисията. Съгласно предварителните резултати (вж. приложението), 84 % от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно. Това съобщиха от Европейска комисия.

Европейският комисар по транспорта Виолета Булц представи предварителните резултати на колегиума на Комисията, който проведе първата си дискусия за възможните следващи стъпки.

Комисар Булц заяви: Милиони европейци използваха нашата обществена консултация, за да бъде чут гласът им. Посланието е много ясно: 84 % от тях не желаят повече часовниците да бъдат премествани. Ние ще предприемем съответните действия и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които след това заедно ще вземат решение.

Предварителните резултати показват също, че повече от три четвърти (76 %) от отговорилите смятат, че опитът им с преместването на часовниците два пъти годишно е много отрицателен или отрицателен. Изтъкнатите от участниците в допитването основания за прекратяване на смяната на времето са свързани с отрицателните последици за здравето, увеличения брой пътни произшествия или липсата на икономия на енергия.

Председателят на Европейската комисия Юнкер включи въпроса за лятното часово време в политическата програма като част от ангажимента да се действа мащабно по важните въпроси, като същевременно на държавите членки се оставя възможността да вземат решенията в области, където това е най-уместно. Обществената консултация по въпросите на лятното часово време

беше организирана от Европейската комисия като част от текущата ? оценка на действащите разпоредби за смяна на времето в Европа. Тя е следствие също така от резолюцията на Европейския парламент, приета през февруари 2018 г., както и на искания от държавите членки, заинтересованите страни и гражданите.

Следващи стъпки

Окончателните резултати от обществената консултация ще бъдат публикувани през следващите седмици. Сега Комисията ще изготви предложение до Европейския парламент и до Съвета с оглед на промяна на настоящите разпоредби за смяна на часовото време.

Всички резултати са предварителни и подлежат на промени

Дял на участие в консултацията във всяка държава членка (в процент от населението):

Германия 3,79 %

Австрия 2,94 %

Люксембург 1,78 %

Финландия 0,96 %

Естония 0,94 %

Кипър 0,88 %

Словения 0,73 %

Словакия 0,60 %

Чешка република 0,59 %

Франция 0,59 %

Белгия 0,55 %

Хърватия 0,52 %

Швеция 0,48 %

Латвия 0,39 %

Полша 0,34 %

Гърция 0,34 %

Литва 0,34 %

Португалия 0,33 %

Малта 0,25 %

Ирландия 0,24 %

Унгария 0,21 %

Испания 0,19 %

България 0,18 %

Нидерландия 0,16 %

Дания 0,11 %

Италия 0,04 %

Румъния 0,04 %

Обединеното кралство 0,02 %

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.