От 15.9. електронният училищен дневник е официален

https://www.24chasa.bg/novini/article/7034017 www.24chasa.bg
Електронните дневници ангажират по-младите родители в образованието, защото достъпът до тях е и през мобилен телефон.

Съвместният проект на “Виваком” и в.“24 часа” “Образование 4.0” си поставя амбициозната, но изпълнима цел за дигитализация на образованието у нас.

Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес. Така ще се повиши неговото качество и приложимост в живота. Това ще допринесе за модернизиране на образованието, за учене с удоволствие и интерес.

Партньори в това начинание са и Министерството на образованието и науката, Столична община и Дигиталната национална коалиция.

“Влез в час, а не в чат” е посланието на “Виваком” към учениците за началото на учебната година, част от кампанията за насърчаване на “умното” образование в родното училище. Представяме ви съществуващите вече възможности за онлайн обучение през таблет или смартфон.

Родителите следят работата на децата със смартфон, таблет или компютър, получават пълен достъп до учебниците и тестовете

Директорите на училищата от учебната 2018/2019 г. вече ще могат да избират в какъв вид да се води дневникът - на хартия, в електронен вид или и по двете едновременно. Това стана възможно с промяна в наредбата за информацията и документите в системата на предучилищното и училищното образование от преди месеци, каза за “24 часа” Пенка Иванова, шеф на дирекцията за учебниците и училищната документация в министерството на образованието.

Всяка институция сама ще избира софтуерните продукти за водене на дневниците, софтуерният продукт не се дава от МОН. Той трябва да осигурява обработването, наличието, контрола на цялата информация, която е отразена в реквизитите на хартиения вариант. Това осигурява съвместимост с националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование.

От МОН искат да видят как ще се приложи електронният дневник в училищата, да се види колко ще се възползват от тази опция. До 2020 г. трябва да бъде изградена цялостна национална електронна информационна система, когато всичко трябва да бъде на електронен носител. Предстои да бъде обявена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, за разработване, внедряване и поддържане на тази информационна система. Електронният дневник е само първият етап.

Една от популярните образователни платформи, които вече избират училищата е наречена "Училище 365". Тя е разработена от „Уеб сървисис“ ЕООД и се предлага съвместно с Виваком, като е базирана на Office 365 for Education. В партньорство с другата водеща компания в областта на образователните технологии - „Център за творческо обучение“ ООД, телекомът работи за внедряване също и на облачната образователна платформа „G suite“, „Google for Education”.

Платформата “Училище 365” има функционалности както за учителите и директорите, така и за родителите и учениците. Всъщност електронният дневник е само малка част от възможностите на платформата. Тя има опция и за онлайн тестове, които моагт да се решават през мобилно устройство, а резултатите да се получават в реално време. Допълнително в “Училище 365” могат да се импортират учебници и помагала, така че реално ученици и родители да имат достъп до тях по всяко време и от всякакво устройство. Пълната функционалност, която се базира на Office 365, позволява и получаването на известия от платформата на “Виваком” през имейл, поставянето на задачи, работа с всякакви електронни документи и пр. Информацията се съхранява в облак, което позволява домашните работи да се правят онлайн, както и дава възможност децата да работят в екипи по по-големи училищни проекти.

“Виваком” е телеком операторът, който работи много активно по осигуряване на сигурна и гарантирана интернет свързаност до всички училища, за да се предостави възможността всяко училище да избере и реализира различни иновативни решения.

На практика “Училище 365” е цялостно решение за умно и технологично училище. Решението на “Виваком” включва всичко необходимо - телеком среда, интегрирана образователна платформа, възможност за пълно или частично финансиране за оборудване, таблети за учениците, online система за изпитване и обратна връзка чрез тестове и анкети, а също така обучение на преподавателите на място.

Друга популярна платформа за електронни дневници е Shkolo.bg. За използването ѝ се заплаща годишен абонамент, който започва от 400 лв. и нараства до 10 пъти в зависимост от предлаганите услуги и от броя на учениците. Тази платформа е уеб базирана.

В Shkolo.bg се предлагат електронни дневници и онлайн родителски срещи, дори електронни разплащания към училищата, които работят със системата.

Има пълен достъп до оценките, отсъствията, отзивите, програмата и дори домашните работи ежедневно и без да ходят до училището.

Системата предлага изпращане на есемеси или друг тип съобщения на телефоните на родителите, автоматично въвеждане на събития в календарите им и дори записване и проследяване на извънкласни дейности.

Онлайн платформите съчетават играта с уроците

Децата днес буквално се раждат с телефон в ръцете. Много по-лесно е да накараш едно дете да учи на таблет, отколкото с хартиен учебник и тетрадка. Виртуално може да научи всичко, при това с много по-голямо желание и интерес, а визуализацията на уроците ще задържи вниманието много по-дълго.

Дигитализацията все повече навлиза в учебния процес, което прави онлайн платформи като Уча.се и Кан Академия например много популярни и търсени. С помощта на видеоклипчета учебният материал се “превежда” на достъпен за децата език. Целта е урокът да се разбере, а не да се назубри.

И двете системи работят на принципа на играта - всеки следващ урок или упражнение ти носят точки, с които минаваш на по-горно ниво. А така се гарантира трайно задържане на интереса на децата.

“В световен мащаб такъв тип платформи стават абсолютен стълб в образованието. Както има учебници и дълги години се е учело само по такива, така тенденцията е след години да има основно образователни онлайн платформи”, казва Дарин Маджаров, създател на Уча.се. Това е може би най-популярната българска образователна платформа. Тя предлага над 12 хиляди видеоурока и упражнения по всички изучавани в училище предмети от 1-и до 12-и клас. Клиповете ѝ са гледани над 33 милиона пъти.

Доказателство за успеха на онлайн образователните платформи е, че всяко второ училище в България (или над 1200 училища) преподава с помощта на Уча.се дори в класните стаи. “Много хора казват, че училищата са старомодни и не искат да се развиват, но ние сме доказателството, че това не е така”, казва Маджаров. При това видеоуроците и тестовете на Уча.се не са безплатни - и училищата, и всеки потребител трябва да плащат такса. Най-евтино излиза абонаментът на година от 99 лв., което е нищо на фона на цените на частните уроци.

Екипът на Уча.се вече надхвърля 90 души. Има учители по отделни предмети, всеки от които се старае да представи разбираемо дори и най-сложните материи. А аниматори и специалисти заснемат видеата така, че да са интересни. Използват се дори актьори, като например Яна Маринова, която се включила в записването на урок по история.

Децата научават повече с помощта на визуализацията. Доказано е в много експерименти, че когато чуеш нещо, шансът да го запомниш е много по-малък, отколкото ако го чуеш и го видиш, обяснява Маджаров. И дава пример как с урок за клетката в Уча.се ученикът може наистина да “навлезе” в клетката, да види всяка органела, а не да се мъчи да си го представи. Това дава възможност всеки ученик да учи със своето темпо и спрямо собствените си нужди, докато се забавлява.

Този подход показва много по-ефективно изучаване на учебното съдържание, обяснява Маджаров. И прогнозира, че един ден децата ще учат уроците си от такъв тип платформи, а в час ще правят проекти и ще се развиват като личности. Така учителите ще се превърнат в ментори, които да ги учат на работа в екип, на лидерство, на всичко останало, което е нужно, за да бъде един млад човек със самочувствие и щастлив.

Затова освен учебно съдържание платформата предлага и “уроци за живота” - дава съвети за придобиването на важни умения за успех в живота. Има секция, която помага на младите да се научат как да управляват парите си по-добре и такава със съвети как да кажат на техните, когато имат двойка, без да се притесняват, а не да крият бележника горе в лампата, както правеше герой от популярен детски филм.

За разлика от Уча.се, който е създаден в България и е изцяло на български, платформата Кан Академия е по американската образователна система и уроците ѝ се превеждат.

Сайтът работи с помощта на съмишленици, доброволци и стажанти, което го прави безплатен. Събират се дарения, но те са на доброволен принцип и не възпрепятстват използването на уроците. В платформата са включени над 10 хиляди видеоурока и повече от 100 хиляди упражнения по предмети от 1-и до 12-и клас, подготвителни модули от университетското образование и много теми от общокултурен характер. Академията се използва по цял свят от около 60 млн. потребители.

Българският вариант на Кан Академия предлага уроци и упражнения основно по точни науки - математика, програмиране, биология, химия, астрономия и космология, дори здраве и медицина. Уроците са представени чрез кратки клипчета, които за най-малките са дублирани на български, но за учениците вече са на английски и със субтитри. Най-пълно разгърната е математиката - от задачи за детската градина до 8-и клас.

Родителите и учителите играят ключова роля в обучението в тази академия. Родителят също има профил, чрез който може да следи напредъка на детето си. А ученикът може да включи към своя и учители, с които да се съветва онлайн.

Кан Aкадемия е създадена през 2006 г. от Салман Кан, американец от бангладешки и индийски произход. Образователните клипове са гледани над 200 милиона пъти в YouTube.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.