Китай прие нов закон за предотвратяване замърсяването на почвите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7034534 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn.

Топ законодателният орган на Китай прие в петък закон за предотвратяване и контрол на почвите, целящ да ускори борбата със замърсяването им. Законът бе одобрен на трето четене по време на сесията на Постоянния комитет на ОСНП и ще влезе в сила от 1 януари 2019 г., предаде bulgarian.cri.cn.

Държавните стандарти за контрола върху риска от почвени замърсявания ще бъдат определяни от отдела по защитата на околната среда към Държавния съвет на базата на степента на замърсяване, рисковете за общественото здраве, околната среда и др.

В закона се предвижда също общонационален преглед на състоянието на почвите поне на всеки десет години. Ще бъде изградена също мрежа от станции за наблюдение в цялата страна, като събраните данни и информация ще се споделят между различните органите отговарящи за околната среда, земеделието, природните ресурси, водните ресурси, здравеопазването, сектора на горите и т.н., се посочва още в новия закон.

Отделите по околната среда и здравеопазването към Държавния съвет се задължават да извършват проверка и оценка на токсичните и вредни субстанции в почвата и подготвят и публикуват списъци с тях.

Новият закон засилва отговорностите на местните правителства и замърсители в контролирането и справянето със замърсяването на почвите. Това е първият подобен закон в Китай, свързан със защитата на почвите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.