Агент 007 се ражда при Юлий Цезар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7035087 www.24chasa.bg
Паметникът на Юлий Цезар в Рим СНИМКИ: АВТОРЪТ

Октавиан Август си служел с агенти под прикритие, доносници, външно и вътрешно разузнаване

Първи усетил ползата от шпионски служби римският пълководец Сципион Африкански през 200 г. пр. Хр. Познатият с победата си над Ханибал генерал приложил срещу него метода “с твоите камъни в твоята градина”. Така, след като разбрал, че Ханибал използва шпиони навсякъде, решил да го бие с неговото оръжие.

Юлий Цезар обаче е първият човек, прибегнал широко до шпионски служби - затова се смята, че те се раждат по негово време в Древния Рим. Той си дал сметка, че

в битките с врага

можели да му бъдат

полезни шпионските

уши и очи на всеки

способен в тази сфера - затова наемал в римската войска и чужди бойци, произлизащи от варварите.

За разлика от римските легионери, които имали страхотен боен тренинг, тъй като го поддържали и извън войните, чуждите наемници не били толкова ловки войници. Те били използвани само за определени битки. Въпреки това Юлий Цезар селекционирал най-добрите ездачи сред тях и ги обучавал за шпиони.

Те били учени и как да правят карти на пътищата. Всеки път били пускани в мисиите си все по-далече и по-далече. Учели се сами да си набавят храна, да се крият от врага и да оцеляват. С други думи – били нещо като древни рейнджъри.

За разлика от всички последвали го императори, Юлий Цезар използвал разузнавателните служби само с цел да печели войните. Той

не впрягал шпионите

в конспирации от

личен характер,

отказал се дори от лични охранители. Затова и в крайна сметка бил убит без особени проблеми от заговорници през 44 г. пр. Хр. 

За да се доберат до необходимите им информации, шпионите на Юлий Цезар се дегизирали като всевъзможни хора – от търговци и доставчици на стоки до сводници на проститутки и продавачи на оръжие. Шпионите трябвало да владеят перфектно езика на следените племена, да бъдат умели ездачи, да се измъкват от всякакви опасности и не трябвало да се набиват на очи.

Много от римските легионери били перфектни за занаята на шпионина. Чуждите наемници пък не били големи майстори с оръжието, но пък се справяли идеално с предизвикването на хаос и вълнения с помощта на прашки и стрели.

Шпионската система на Юлий Цезар била изключително добре организирана.

Неговите агенти 007

били перфектни в

създаването на

карти на непознати

територии,

тъй като се добирали до информации за разположението на реки, планини и долини, до места, откъдето войската можела да си набавя храна и вода.

Осиновеният от Юлий Цезар Октавиан Август, който става първият император на Римската империя, организирал още по-добре създаденото в шпионската сфера дотогава. Той се смята за създател на предшествениците на агент 007 в днешния му вариант. Октавиан Август прибегнал до услугите на млади, храбри, силни и интелигентни агенти. За да вършат работата си, много често те действали под прикритие като “пощальони”, т.е. омесвали се с разносвачите на новини. 

Октавиан Август си взел поука от случилото се с Юлий Цезар, убит от заговорници. Затова се обградил с лични охранители - преторианци. Императорът поставил шпиони навсякъде, за да се пази от предатели. Казват, че носел броня дори под тогата си.

Как били

организирани

тайните служби?

В тях имало хора, специализирани във всевъзможни дейности. Имало информатори – те били в “цивилно” облекло и душели навсякъде за подготвяни предателства и заговори. Били избирани обикновено сред преторианците.

Друга част от тайните служби били разузнавачите – за такива били избирани хора от войската, които следвали императора по време на бойни кампании. Те служели и като лична охрана на императора и се грижели за вътрешната сигурност, т.е. за императора и семейството му.

Като шпиони в цивилно облекло действали и т.нар. exploratores. Те били ловки ездачи, които трябвало да контролират всяко действие на врага по цялата територия. Грижели се за външната сигурност на империята.

На работа в шпионските служби

имало и провокатори

– агенти в цивилно

облекло,

които се движели сред населението и с нарочните си приказки срещу императора предизвиквали хората да правят същото. 

Императорът използвал в шпионските служби и опита на военните ветерани - те били опитни стратези и хора в състояние да чертаят тактики и стратегии срещу врага. Те били най-високоплатените.

Октавиан Август се ползвал и от услугите на доносниците – такива можело да бъдат и частни лица, които донасяли полезни за държавата информации в замяна на много добро заплащане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.