Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7036628 www.24chasa.bg
Валери Симеонов КАДЪР: Канал 3

Лидерът на НФСБ каза, че министерството на туризма е било обещано на неговата партия от самото начало

НФСБ няма да напусне управляващата коалиция, но поставя условия за промени в управлението. Това се разбра от документа, приет след дебати от ръководството на НФСБ в Несебър през уикенда, прочетен от Валери Симеонов на нарочна пресконференция.

Условията са няколко. Първото е на първия коалиционен съвет да се обсъди начинът на управление в правителството. Валери Симеонов е упълномощен да постави този въпрос. Освен това той ще иска смяна на ръководството на парламентарната група. НФСБ ще гласува против оставките на тримата министри. Ако бъдат отхвърлени тези предложения отново ще свикат съвет на партията за напускане на коалицията.

Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия

След заседанието вчера ви представихме позицията и анализа, свързан с поредицата от оставки в изминалата година и половина, а днес ще ви запозная с декларацията на Изпълнителния комитет, заяви Симеонов в началото на пресконференцията. 

Желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление. Оценяваме темповете, с които се изпълнява програмата, като незадоволителни. Извършват се политически уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален диалог и в малката, и голямата коалиция. НФСБ не приема за нормални подобен модел за управление на държавата и отношения в коалицията, коментира Симеонов. НФСБ изисква решителна промяна от страна на премиера и ГЕРБ, насърчаване на доходите, гарантиране на живота, здравето на българските гражданите, борбата с корупцията.

НФСБ реши първо председателят да постави въпросите за начини на управление - диалог и кадрови промени, да предложат промяна на коалиционното споразумение. 

Партията ще гласува против оставката на тримата министри, в случай на бойкот НФСБ ще инициира свикване, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в управлението на държавата и коалицията. "Без каквито и да било претенции за власт, постове - България е над всичко", заяви Симеонов. 

Не можем да дадем срокове, въпросите, които поставяме в тази декларация са с голямо действие. Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция, както и в малката.

Искам да припомня, че НФСБ е самостоятелна партия. Може да не сме голяма партия, но сме самостоятелна, която държи на своята независимост, каза Симеонов. В коалиционното споразумение е записано - когато се извършват кадрови смени, те да бъдат съгласувани с коалиционните партньори. Това не беше спазено, категоричен бе Валери Симеонов. 

"Лидерът на "Атака" тази сутрин си позволи да излъже и да изопачи повода за моето напускане на председателския пост на общинския съвет в Бургас. Поводът беше изграждането на джамия в ж. к. "Меден рудник". Аз се противопоставих на общинския съвет, но той реши да има такава джамия и това е причината за моето напускане", заяви Симеонов. 

Трудно ми е да дам срок, тъй като в момента имаме 5 законопроекта, които са особено важни и предстои да бъдат заложени в програмата на Народното събрание - законопроектът за защита от шума, законът за местните данъци и такси, законът за хазарта, законопроекти, свързани с екологичното законодателство. Зависи от това как ще бъдат обсъдени, приети или не, ние сме в правото си да решим дали ще сме в коалицията, каза още лидерът на НФСБ. 

Законопроектът за шума е на Министерския съвет. Най-голямата група от Народното събрание започва да се колебае дали да приеме законопроект, внесен от Министерския съвет. Това ни кара да стоим нащрек. Не мога да съм сигурен, че оставките ще бъдат приети. В края на краищата предстои и някакво събиране на политическия съвет на голямата коалиция. На мен ми бе съобщено за довечера в 18:00 часа. Аз амбиции за постове нямам. НФСБ има най-малко назначения от всички останали в управлението, каза още той. 

На въпрос дали би приел Министерството на туризма, каквато версия се появи в медиите, Симеонов отвърна: Това не ми е детската мечта. Той обаче каза, че НФСБ мисли, че Николина Ангелкова не си върши работата. Той заяви и че министерството е било обещано на НФСБ при съставянето на правителството.

"От доста време настоявам за отстраняването на министър Ангелкова, защото смятаме, че тя не е особено полезна в бранша, в който работи. Не може един цял сектор да се управлява в посока обслужване на монополни интереси, реверанси към неособено известни с почтен бизнес фирми", заяви Симеонов. 

Не мисля, че има полза за България да се сменя министър по време на председателство. Всичко зависи от това как ще се развие диалогът и дали ще има диалог, защото се страхувам, че няма да има такъв. Но нека да изчакаме да видим. Най-доволен съм от дейността си в борбата с демографската криза, сподели Валери Симеонов. 

Знаете, че имахме над 100 000 деца, които не бяха обхванати от образователната система, а само за миналата година успяхме да привлечем 22 000. Поздравявам министър Вълчев, защото той е един от хората, които извършват най-смелите реформи, заяви Симеонов. Надявам се тази година, ако останем в правителството, което не е задължително, както знаете, да търсим решение на въпроса за раждаемостта. Аз съм дисциплиниран, коалиционен партньор. Не импровизирам, нито назначавам и уволнявам.

"Акция "шум по морето" - такава акция няма. Това са проверки", заяви лидерът на НФСБ. Тези проверки се правят много по-усилено, тази въпросна акция доведе до успех, въпреки че все още не е приет законопроектът за шума. Тази година за пръв път затворихме 2 заведения - едното "Какаовия плаж" - собственост на известни бивши членове на ВИС, също и в Созопол едно заведение беше затворено и с това показахме, че законът е над всичко. Движим се по това какъв брой сигнали има за конкретните заведения. Започваме от тези, от които има най-много оплаквания. Проверките, които бяхме извършили по "Витошка", бяха по сигнал на моя коалиционен партньор Волен Сидеров. Без да внасям разделение между София и провинцията, но като че ли като отидат по морето тези, които живеят в София, сякаш им става нещо и решават, че са отишли в джунглата, заяви Симеонов - Същото се случва и с някои политици - някои като отидат на морето и почват да говорят глупости. Имаме проблем с коалицията - имаме 12 оставки. За мен това са уволнения. 12 случая на уволнения, не защото не са си вършили работата, коментира Симеонов по повод оставките на министри от последната година и половина. 

Ние не казваме, че ще попречим на ГЕРБ да си сменя министрите, но ще си кажем мнението. Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да заповяда да си управлява, но така или иначе сме в условия на коалиция, така че нека всички да си спазват задълженията, заяви още Симеонов. Мястото на министъра на туризма е определено за НФСБ, но както виждате, не сме правили драми. Искал съм оставката на Ангелкова преди председателството. Ако няма диалог, каква оставка да искаш. Тогава си отиваме на точка 4, каза на края лидерът на НФСБ. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов