Цветанов: Не, не съм аз следващият вътрешен министър (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7037930 www.24chasa.bg

Новите министри ще се гласуват до другия петък

Не, не съм аз следващият вътрешен министър. Това заяви категорично зам.-предсесатерят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Би Ти Ви.

Когато започнахме това коалиционно управление, аз поех ангажимента да съм председател на парламентарната група на ГЕРБ, а Волен Сидеров - на тази на обединени патриоти, заяви Цветанов. И така даде да се разбере, че няма нагласа и Сидеров да бъде разглеждан къто възможен участник в изпълнителната власт, след като е поел първоначалния ангажимент да води депутатите от малката коалиция.

Правителството е стабилно, продължаваме с изпълнение на 4-годишната си управленска програма. Така зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов обобщи близо 4-часовия съвет на коалицията, приключил късно снощи. На влизане за заседанието при премиера, Волен Сидеров поиска оставката на партньора си Валери Симеонов, който пък в петък се закани да напусне управлението, а вчера каза, че остава при известни условия.

Разбира се, има напрежение и вероятно това ще продължи и занапред, защото цялостната конструкция на едно коалиционно управление винаги е под напрежения, каза Цветанов пред Би Ти Ви тази сутрин.

Точка 6 от коалиционното ни споразумение бе една от дискутираните теми вчера във връзка с оставките на тримата министри, обясни още Цветанов. Тази точка разписва предварително обсъждане на оставки в МС. НФСБ няма да приеме тези оставки, затова един от висящите въпроси бе може ли да не се стигне до гласуването им.

Още не сме в стартирана процедура - на коалиционен съвет не са одобрени какви ще са съответните смени на въпросните министри и едва после тези оставки да се внесат за гласуване в парламента, обясни Цветанов. Този съвет ще се състои в понеделник. Ще се влезе в детайли, за които вчера не ни остана време, добави той.

Съобразяваме се с всяко едно предложение за персонален и структурен състав на МС, внесено от премиера, отсече Цветанов на въпрос може ли в крайна сметка да не се стигне до гласуване на оставките. Напомни за примерите с Бисер Петков и Теменужка Петкова, но в същото време подчерта, че всички министри знаят как се носи политическа отговорност.

Обсъждане е имало и в ръководството на ГЕРБ, преди Бойко Борисов да насрочи вчерашния коалиционен съвет, разказа зам.-шефът на партията. Грешно е усещането на обществото, че коалицията е нестабилна при 2,5 млрд. излишък и 4% икономичеси ръст, посочи той.

Не по-късно от края на другата седмица нещата ще бъдат приключени, прогнозира Цветанов на въпрос докога ще управляват министри в оставка. Т.е. между сряда и петък, 14 септември, трябва рокадите да минат през парламента.

Има сериозна подкрепа за министър Нанков, коментира той инициативата във фейсбук на партия ГЕРБ против смяната му. Спонтанно вчера почти половината кметове застанаха в негова подкрепа, защото регионалният министър е важна част от работата им и от развитието на регионите, посочи Цветанов. Но отрече това да е "подгряване" за оттеглянето на неговата оставка.

Премиерът Борисов не взема еднолично своите решения. Това, че се представя по този начин, е нещо съвсем друго. В момента всеки проблем в държавата обаче бива адресиран към премиера, затова съм бил по-критичен и към вицепремиерите, каза Цветанов. При първия кабинет на ГЕРБ знаете колко бяха спекулациите за лоши отношения между мен и финансовия министър Симеон Дянков, но ние бяхме като един щит и като вицепремиери поемахме отговорност, а премиерът беше като мъдрия човек, на който остава да вземе своето решение. Сега вицепремиерите трябва да са по-публични и да се представи добре всичко, което се прави в държавата, защото много са позитивните новини и всеки си върши ангажиментите, обясни той.

Една добра шега, която не обиди никого от присъстващите и целеше само да разведри обстановката след натрупаното от последните дни напрежение - така той описа появата на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов със синя каска на снощната сбирка на партньорите. "А имаше ли бой по каските?", попита го водещата. "Всичко е наред", увери Цветанов.

Липсата на добра комуникация може би е причина за това, което се случи. Такава трябва да има поне веднъж седмично, обобщи той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на