Транспортният бранш настоява Ивайло Московски да запази поста си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7038792 www.24chasa.bg
Ивайло Московски СНИМКА: "24 часа"/Архив

Най-големите браншови организации в сферата на транспорта изпратиха писма до министър-председателя Бойко Борисов. В тях те настояват Ивайло Московски да запази поста си на министър на транспорта. До тук се стигна, след като оставката на министър Московски беше поискана от премиера заедно с тези на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

„Като председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт – БАСАТ и от името на всички членове на нашата организация, изразявам дълбоката си загриженост от оставката на Министър Московски. Тази загриженост е провокирана от смяната на ръководителя на ведомството в момент, в който текат законодателни процеси в Европа със съдбоносни последици за сектора.”, казва в писмото си председателят на БАСАТ Илиян Филипов.

„Считам, че Министър Московски притежава всички необходими качества да ръководи едно от най-тежките министерства в страната и неговото отстраняване е по-скоро прибързан акт, който ще се отрази негативно както на транспортния сектор в страната, така и в международен план предвид задълбочаващото се разделение между държавите членки по повод на законодателните предложения на ЕК във връзка с Мобилни пакети 1 и 2. Министър Московски положи всички усилия да защитава националните интереси в транспортния сектор в страната и пред европейските институции. Неговата квалификация и задълбочено познаване на проблемите не могат да бъдат наваксани лесно от нов управленец на министерството. Постигнатото от Вашия кабинет в областта на транспорта е вследствие от вярната транспортна политика, заложена от Вас, но и на добрата оперативност, която сме наблюдавали в министерството през последните години под ръководството на Министър Московски.”, пише още в писмото.

„Ние съзнаваме наличието на политическа ситуация, в която обществения натиск иска да определи политическия дневен ред, но считаме, че защитата на националните интереси в транспорта изисква необходимостта от кадрова стабилност и предвидимост. С настоящето изразяваме нашата подкрепа и желание да продължим да работим с Министър Московски по разрешаване на многобройните предизвикателства пред сектора.”, казва още шефът на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов в писмото си до министър-председателя.

С призив към премиера излязоха и от Съюза на международните превозвачи.

„Заявяваме категоричната си подкрепа към досегашната работа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В негово лице, транспортният бранш в България срещна пълно разбиране на проблемите в транспорта. През годините, министър Московски показа изключителен професионализъм, дълбоко познаване на транспортния сектор и пълна всеотдайност при решаването на проблемите на българските превозвачи.”, пише в писмо до премиера председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

„Показателни са случаите като намесата му по време на блокирането на българо-гръцката граница от гръцките земеделски производители през 2016 г. и 2017 г., когато министър Московски заяви своята пълна солидарност с българските превозвачи и оказа подкрепата си, включително и от парламентарната трибуна.

Съзнаваме, че транспортният сектор е високорисков и за съжаление инцидентите са част от професионалните рискове и отговорности, които всеки от нас поема, след като е приел да работи в тази сфера.”, пише още в писмото.

„В тази връзка, считаме, че министър Московски е един от най-подготвените в професионален план управленци, който познава в детайли сектора и разполага с достатъчно знания и опит, за да се справи с проблемите. Ето защо, Съюзът на международните превозвачи категорично застава зад г-н Московски и изразява подкрепата си за неговото управление като част от общото управление на ръководения от Вас кабинет!”, казва още в писмото си до премиера Борисов председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Психичноболен простреля в главата полицай след семеен скандал. Кървавият инцидент се разигра по обед в столичния кв. "Илинден". Униформеният Георги Йовчев се отзовал на сигнал за буйстващ мъж в апартамент на блок 78. Оплакването подава майката на стрелеца Живка, която посреща лично ченгетата. Когато отваря жилището,

Феновете на една от най-сексапилните жени в Италия Мелиса Сата могат да си отдъхнат! Съпругата на Кевин-Принс Боатенг, който в момента рита в "Сасуоло", се завръща на малкия екран. Моделката ще води риалити предаването "Бащата на булката" по LA5. Това ще е последното издание на шоуто, което се радва на огромен успех на Апенините.

73-годишната Атидже се бори за оцеляването си Иво АНГЕЛОВ Изоставена в страховита мизерия живее 73-годишната Атидже. Злочестата история на бабата от благоевградското село Абланица трогна хора в региона, които се опитват да я измъкнат от нищетата. "Бабичката има четири деца - две дъщери и двама сина, и много внуци,