За 17 години има 84% инфлация, но заплатите се вдигнаха с 370%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7042368 www.24chasa.bg
Битовата електроника в България е поскъпнала много леко за последните 17 г., но в повечето страни членки нейните цени са паднали през същото време.

l Цигарите и алкохолът са поскъпнали рекордно между 2000 и 2017 г. - 5 пъти

l Днес разходите за образование са 3 пъти по-големи, отколкото бяха в началото на столетието

l Средната работна заплата е била 224 лв. в началото на периода, сега е 1060 лв.

средната заплата в ИТ сектора е най-висока СНИМКА: Десислава Кулелиева

През последните 17 години цените на стоките и услугите в България са се повишили почти 2 пъти, но за същия период средната работна заплата се е увеличила 4,7 пъти, показва сравнение между данните на НСИ и Евростат.

През 2000 г. средната работна заплата е била 224 лв. според данните на НСИ, а през 2017 г. е достигнала вече 1060 лв., което е точно 4,7 пъти повече. Тя е нараствала най-силно в годините непосредствено преди световната финансова криза (виж графиката). След 2005 г.

средната заплата

расте с почти

80-100 лв.

на година,

но този процес трае много кратко - до началото на кризата. Но и през кризисните години не е имало намаление на средната заплата, а просто ръстът ѝ е бил по-малък. По-забележимо нарастване има едва през последните 2-3 години.

Инфлацията също не се е движила равномерно през целия период. В годините на кризата цените дори намаляваха, защото покупателните възможности на населението бяха силно ограничени от високата безработица.

Освен това инфлацията далеч не е еднаква за всички стоки и услуги. Прави впечатление, че там, където има свободен пазар и силна конкуренция, потребителите са силно облагодетелствани от почти нищожно увеличение на цените. Например телефоните и битовата електроника за 17 години у нас

са поскъпнали

само с 9,7%,

а дрехите и обувките - с 26%.

И обратното - в сферите, в които не са правени никакви реформи и потребителите нямат избор, инфлацията е гигантска. Здравните услуги у нас например за 17 г. са поскъпнали със 154,7%, а разходите за образование са се увеличили с 214,5%. В тези две сфери страната ни е на практика на второ и съответно на трето място по най-висока инфлация в Евросъюза.

Изключение от това правило са цигарите и алкохолът - там също има конкуренция, но

цените са се

вдигнали с 408%

за 17 години

Причината са акцизите - в България те бяха най-ниски в Европа в продължение на дълги години, но след приемането ни в ЕС само за 3-4 г. поетапно бяха приети минималните за ЕС.

По отношение на цигарите и алкохола България е на второ място в съюза по поскъпване след Румъния, където за 17 години тези стоки са увеличили цените си със 726%.

От друга страна, слабото поскъпване на битовата електроника у нас не е голямо постижение, тъй като по принцип тази техника не е поскъпвала в почти целия Европейски съюз.

Първо банкери, после енергетици, а сега IT специалистите водят класацията

по заплащане

През този 17-годишен период в три основни сектора у нас са се получавали най-високите заплати - финансите и застраховането, енергетиката и сектора на информационните технологии. Само че те водят по най-високи заплати в различни периоди от време, показват данните.

Финансистите са получавали най-високите заплати в началото на периода, някъде докъм 2009-2010 г., редувайки се в различни години за първото място с енергетиците. През 2000 г. например, когато средната работна заплата в България е била 224 лв., средната заплата на финансистите е била двойно по-висока - 441 лв. И само за няколко години е достигнала плавно до около 1000 лв. месечно. Обяснението трябва да търсим в това, че точно тогава основните български банки бяха продадени на големи международни групи, започна разширяването на клоновата мрежа и кредитирането преживя бум.

Заплатите в енергетиката също са традиционно високи - ако не са на първо място през тези 17 г. непременно са на второ в класацията. Към 2010 г. обаче ръстът им замира, а през 2013 г. заплатите в енергетиката дори намаляват, въпреки че винаги са били над средните заплати на заетите у нас. През годините, които предхождат 2010-а, бурно развитие в енергетиката преживяха възобновяемите енергийни източници, което намали силно печалбите на големите производители на ток и топлоенергия.

Бумът на заплатите в IT сектора е свързан най-видимо с влизането на България в ЕС. От 2008 г. нататък заплащането, което в този сектор никога не е било ниско, преживява истински разцвет. Има години, в които средната заплата на IT специалистите расте с по 200-300 лв. годишно. През 2017 г. например тя е вече 2403 лв.

Туристическият сектор е пример за обратното - там заплатите през 2000 г. са били по-ниски от средните за всички заети и продължават да са по-ниски и до момента.

В Румъния цените се вдигнаха 3 пъти, в Германия - само с 28%

Румъния е безспорният първенец в ЕС по инфлация за времето между 2000 и 2017 г. При средна за Евросъюза инфлация от 36,5% за този период в северната ни съседка тя е стигнала 257%. България с нейните 84,6% е на пето място, изпреварена от Исландия, Унгария и Латвия.

Най-слаба инфлация е отчетена в Германия - само 28,6% за тези 17 години.

Северната ни съседка е рекордьор по увеличение на цените в повечето групи стоки и услуги, като най-силно там са поскъпнали алкохолът и цигарите - 8 пъти. За тези изделия дори средната за ЕС инфлация е видимо висока - 92,1% за времето между 2000 и 2017 г. Поскъпването на цигарите и алкохола е по-ниско от средното за ЕС предимно в северните държави - Швеция, Дания, Холандия, Германия, Полша, но там по принцип цените на тези стоки са по-високи от средните.

Дрехите и обувките наред с битовата електроника са най-слабо поскъпващите стоки в ЕС. Дрехите например за цели 17 г. са поскъпнали средно с 0,8%, като в почти половината страни членки те са поевтинели през този период. В Румъния обаче са поскъпнали 2,5 пъти.

Здравните услуги са поскъпнали над средното за ЕС само в т.нар. нови страни членки. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и