Съдът във Велико Търново решава да остане ли в ареста 16-годишен, удавил братовчед си в Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/7043052 www.24chasa.bg
Водят Владислав в съдебната зала. СНИМКИ: Авторката

Апелативният съд във Велико Търново гледа мярка за неотклонение на 16-годишния Владислав Василев, уличен, че удавил братовчед си в Дунав в Свищов. Делото се гледа при закрити врата, защото задържаният по обвинение за умишлено убийство е непълнолетен.

Момчето, което е с постоянна мярка за неотклонение, бе доведено в съдебната зала с белезници на ръцете. То се усмихваше, докато служителите на съдебна охрана го въвеждаха в залата.

Зловещата драма се разигра на 21 август в крайдунавския град. Четири момчета на еднаква възраст решили да отидат да се къпят в реката. 16-годишният Антим обаче не искал, защото се страхувал от водата и не можел да плува. Вкарали го насила, а Владислав започнал да му натиска главата във водата, докато братовчед му спрял да мърда. Според близки до разследването преди това на убитото дете бил нанесен и побой.

След случилото се децата се прибрали и не казали нищо, а родителите го обявиха за изчезнало.Тялото бе намерено дни по-късно от рибар в района на с.Вардим.

"И двете са ми внучета, и за двете ме боли не мога да вземам страна, искам справедливост. Майката на Антим ми се обади в 3 ч. през нощта, да пита да не е у нас. Преди това в 20 ч. аз звъннах на Владо, той беше с бандата навън и му казах:"Ако Антимчо е с вас, пратете го да си ходи, да не му се карат. Те имат байрам". Той ми отвърна:"Бабо, днес не сме го виждали". Щом дъщеря ми звънна през нощта, отидох и събудих Влади. Той ми отвърна:"Бабо, казах ти, че не съм го виждал цял ден". Ядеше си, спеше си спокойно, излизаше спокойно. Не може да е направил нещо умишлено", каза бабата Антоанета Русева.

"Синът ми не е убиец и не е извършил това, в което го обвиняват", допълни майката Капка Георгиева.

Адвокатът на Владислав Огнян Симеонов настоява непълнолетният да бъде пуснат от ареста под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога