3,4% ръст на икономиката, изпреварва средния за ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7043951 www.24chasa.bg

България е на осмо място в ЕС по икономически ръст през второто тримесечие, показват данните на Евростат, разпространени днес.

При среден за Евросъюза ръст на БВП на годишна база от 2,1% страната ни има 3,4%.

Това е по-нисък ръст в сравнение с резултатите от средата на 2017 г. насам. Годишният ръст на българския БВП през третото тримесечие на 2017 г. например беше 3,9%, но 3 месеца по-късно падна на 3,5%, а след това беше 3,6%.

Забавяне на икономическия ръст през последната година е тенденцията и в целия Европейски съюз. От 2,8% през третото тримесечие на 2017 г. в момента средният за общността ръст е 2,1%. В Чехия например за същия период той пада от 5,1% на 2,4%.

Основен принос за ръста на БВП у нас през второто тримесечие на 2018 г. има частното индивидуално потребление. Колективното потребление, в което влизат всички поръчани от държавата и общините стоки и услуги, има двойно по-нисък ръст, отколкото индивидуалното потребление.

Пет са основните сектори в икономиката, които тласкат нагоре потреблението. Най-силно въздействие оказват операциите с недвижими имоти, чийто ръст е 7,2%, следвани от финансовите и застрахователни дейности, строителството, IT и добивната промишленост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,