Кои са "преводачите" на звездите у нас?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7044824 www.24chasa.bg
Кети Мартинова

Кети Мартинова, на която читателите на “24 часа” се доверяват от 20 г.

Преди да започне прочутите хороскопи в “24 часа", Кети Мартинова е била манекенка. На нея се доверяваме всеки ден. За някои първото нещо, което правят вече от 20 г., когато с кафето отворят новия брой на в. “24 часа”, е да си прочетат хороскопа. Ако Кети каже: Бъдете внимателни в отношенията с любимия - повярвайте, не го дразнете. Ако каже - пада ви се да имате пари - направо търчете да пуснете фиш. Ако намекне, че здравето ви има нужда от внимание - звънете на личния лекар. Кети винаги познава!

Коя е тя?

Самата Кети Мартинова трудно е стигнала до тази позиция - да бъде човек, на когото други да разчитат. Голяма отговорност е, не крие тя.

Преди 20 г. в. “24 часа” ѝ се доверява за всекидневните и всякакви астропрогнози - правила е хороскопи на президенти, на премиери, на астрални близнаци, на министри и светски особи, на събития. Това превърна Кети Мартинова в истинска звезда на астрохоризонта. Тя не ни подведе - доказа, че може да и се вярва, че звездите й доверяват тайните си.

Нейният път в астрологията започнал именно с разчитането на собствения ѝ хороскоп (един такъв, направен по всички правила, прилича на малка книжка и се изработва със седмици - б.а.). Нейният учител Лещански казвал, че това е най-добрият начин да придобиеш и знания, и да разбереш себе си. “За себе си съм разбрала, че животът е отворен процес, цикличен, че всеки трябва да сътрудничи сам на себе си, стига да се познава. Сега съм обърнала визията си навътре. Усвоих т.нар. кинестатично мислене - визуализираш това, което искаш да ти се случи. Енергията следва мисълта. Затова успелите хора са с живо въображение. Те работят целенасочено върху вида си, върху здравето и успеха си”, казва Мартинова.

Често я питат за щастието. “Това е вътрешно състояние - отвръща тя. Ако човек се стреми към него, може да го култивира. Не е лесно, но се постига и знайте, че най-тежката битка е битката срещу себе си.” “През последните 20 години придобих безценен жизнен опит. Работата с околните е като огледало, в което виждаш себе си. Успея ли да върна нечия усмивка и да видя отново блясък в погледа на доскоро обезнадежден човек, наградата ми е голяма. Неописуемо чувство на радост от това, че съм била полезна”, прави равносметка Кети Мартинова.

Нейните правила и

съвети:

- Животът невинаги е лесен. Въпросът е как да излезем от конфликт, загуба или разрив обновени, променени и с увеличена вяра в собствените си възможности. Нищо не остава непроменено - старото е отмряло, за да разчисти път на нещо различно. Следователно подходът не е как да избегнем кризата, болката или промените, а по-скоро как можем да разберем и използваме по-съзидателно тези периоди в нашия живот. Да, периоди, а ключът към тяхното разбиране ни дава астрологията.

- Някои си представят, че ще им бъдат назовани конкретни бъдещи събития. Но други си представят ролята на астрологията далеч по-реалистично - като начин да им се помогне да открият смисъл и значимост в това, пред което следва да се изправят. И когато станат ясни първопричините и се стигне до отговора на най-трудното “Защо?”, астрологията заблестява в най-красивата си светлина.

- Изясняването на индивидуалните идеали и главната житейска цел са въпроси от първостепенна важност.

- Да дадеш или не съвет, е много деликатна работа. Никога не се меся в избора. Нямам право на това. Все пак трябва да кажа, че разговорите ни с много хора са спомогнали те да променят своята гледна точка, да възприемат нов подход и да изградят ново отношение към съответната житейска задача.

- При мен са идвали всякакви хора. Но най-важното е, че са достигнали до ниво на осъзнаване, което прави възможно обръщането на визията навътре. Готови са да изследват дълбините на своята психика, да работят със себе си.

Алена: Да не завиждаме и да не мразим

Твърди, че от дете е имала способността да вижда неща от “незримия” свят. През 1977 г. започва да изучава астрология. В нея я въвежда възрастен астролог в Япония. Между 1977 и 1993 г. прекарва между 30 и 45 дни в Тибет с изучаване на медитация и левитация под ръководството на духовни учители. При престоя си там получава духовното си име Алена.

Нейните съвети

Астрологията сама не може да помогне. Нужни са и тълкувания, и съвети от астролог. Астрологията е математика, облечена в думи. В нашата звездна карта са кодирани множество възможности, различни пътища, водещи ни или не до целта. Знаещият астролог ще ви помогне, като ви посочи правилния път, тъй че практичният човек, който сам управлява съдбата си, ползва астрологията, за да успява в живота. За всяко важно нещо трябва да се допитваме до тази наука, но тя няма да се разсърди, ако гледате с пренебрежение или недоверие на нея. То е само за ваша сметка, защото ние, хората, имаме свободната воля да успяваме, или да грешим, ако си позволим да робуваме на самозаблудата, че сме по-силни от своята звездна карта, на която всъщност сме продукт и следствие.

Лошата прокоба е оправданието на мързеливците, които все са недоволни, че съдбата, правителството, някой на власт не им дава блага. А за да има блага, някой трябва да ги създаде и произведе. Кой е този някой? Същите тези мързеливци. Били сме на опашката на Европа по доходи. Вярно е, както е вярно, че сме последните по производителност на труда. Като добавим далавераджийството, ненаказуемостта, деребейството в по-малките населени места, все по-натрапчивото оглупяване на народа - откъде да дойдат благата. Умните млади хора бягат зад граница. Имаме живота, който заслужаваме. Освен това светлината в тунела никога не може да е за всички.

И днес в България не са малко хората, които успяват благодарение на своя труд. И за тях тунелът, ако го е имало, е зад гърба им. Готованковците винаги ще си стоят в тунела и дори да видят светлината в края му, тя винаги ще си остане химера за тях.

Къде е тайната

на щастието?

Съгласно незримия свят - да изберем мястото и семейството, в което ще се родим, така че да не противоречи на нашите задачи в поредния ни живот. Съгласно зримия свят - да намерим нашата среда, да намерим най-доброто професионално поприще, да учим непрекъснато, защото винаги има какво да се научи, да обичаме, да помагаме, да не мразим и да не унижаваме околните, да изчистим сърцата си от злобата и завистта. Все наглед лесни неща, но за мнозина непостижими, а е нужно само малко - желание и воля!

За здравето

В звездната карта на всеки човек са заложени неговите лечими и нелечими болести - като наследство от предходни прераждания или заложени в настоящия му живот. Как да говоря за здраве при напрежението, което ежедневно съсипва тялото и психиката ни, заради мръсния въздух, който дишам, и наблъсканата с химикали храна, която сме принудени да ядем, защото и най-скъпите продукти са твърде далеч от някогашното разбиране за чиста храна. Единственият ми съвет, който пряко е свързан със здравето, е да не завиждаме и да не мразим.

Стилиян Иванов: Срещал съм се с мъдреци от Изтока, с шамани от Севера

Стилиян Иванов е завършил режисура в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в класа на акад. Хачо Бояджиев. Създал е повече от 1000 тв предавания и над 200 музикални и рекламни видеоклипове. Автор и режисьор е на 45 документални филма, в част от които пресъздава личните си срещи с “необикновените” прояви на невидимия свят - от ашрамите на Индия до шаманите на Канада и от пирамидите на Египет до Нотър Дам във Франция. Член е на Съюза на българските астролози “Иван Станчев”. Водещ на десетки семинари по себепознание у нас и в чужбина. Автор на 3 книги. Преподавател по интернет и медии. Съсобственик на телевизия TV ART, радио “Антена” и продуцентска къща DodoFilm.

“Астрологията привлече вниманието ми още през 1988 г., когато една много атрактивна дама (в онези години беше пропътувала целия свят) нарисува, начерта, създаде простичък математически модел на моите мисли, чувства и амбиции. От тогава до днес (точно 30 години), когато пътувам в България и по света, използвам всеки удобен случай да надградя познанията си в областта на тази древна наука. За щастие, професията ми на режисьор ме срещна с уникални хора - мъдреци от Изтока, шамани от Севера, дервиши от Юга и учени от Запада”, разказва Иванов.

“Колкото е по-осъзнат един човек, толкова повече допуска възможността животът му и светът като цяло да имат математически модел, чрез който процесите в тях да може да се прогнозират. Част от хората обаче са доста суеверни и примитивни в представите си за духовния свят и затова искам да сложа ясна черта между астрологията и врачуването. Астрологията предлага поредица от избори, които всеки човек трябва да направи сам. Врачките и поповете освобождават човека от отговорността за взетите решения. За съжаление на почитателите на врачките и поповете”, допълва той.

Оксана: Хороскопът е договор с този отгоре

От години известни и по-неизвестни българи се допитват до астроложката Оксана Хорват-Станчева, когато се озоват на житейски кръстопът. “Астрологията не е магия, а наука. Рожденият хороскоп е своеобразен договор на всеки от нас с този отгоре. В него са записани житейските уроци, които трябва да научим. Макар че пътят ни като цяло е предопределен от разположението на звездите в мига на появата ни на бял свят, имаме свободен избор за това по какъв начин да усвоим всеки от уроците. Образно казано - ако се налага да ходите на училище от 1-и до 12-и клас, може да преминавате във всяка следваща година или с отличие, или да изкарвате двойки и да ходите на поправителни. Така е и в живота. От нас зависи дали осъзнато ще учим уроците си като отличници, или ще се сблъскваме много пъти с един и същи проблем, докато не намерим начин да го решим. Астрологията може да ни помогне да вземаме правилни решения във всеки житейски етап”, обяснява специалистката.

Русокосата и синеока красавица е родена на 1 февруари 1978 г. в Беларус. Израства в тамошното село Прудок, което се намира на 80 км от Чернобилската атомна електроцентрала. Оксана завършва педагогика и психология с немски език в Държавния университет в Минск, след това и психология в Техническия университет “Кароло-Вилхелмина” в Брауншвайг. В Германия среща голямата си любов Иван Станчев - астролога, който по-късно добива популярност покрай телевизионните си изяви през 2001 г. - талантливият млад мъж, печелил републикански олимпиади по математика и световно първенство за най-висок коефициент на интелигентност, се занимава с друго. Заедно със свой съдружник той управлява необичаен ресторант за здравословно хранене, в който менюто е съобразено с биоритмите на всеки клиент. Запознава ги нейна приятелка от университета.

Влюбените сключват брак през 2003 г. и се преместват в България. Година по-късно се ражда дъщеричката им Анаис. Макар че е заета с отглеждането на детето, Оксана намира време да завърши и психология на управлението в Югозападния университет в Благоевград. Посещава също курсовете по астрология, които води мъжът ѝ.

Съдбата ги разделя на 30 септември 2007 г., когато Иван Станчев умира от скоротечен лимфом. “Бяхме си правили хороскопи, знаехме пред каква опасност сме изправени. Въпреки това вярвахме, че любовта ни е по-силна от звездите”, споделя Оксана.

И сега, години след загубата му, астроложката продължава делото му.

Емил Лещански: Според звездите българите са хора с лош късмет

Преди да се занимава със звездите, Емил Лещански е бил фотограф, заварчик и стругар. Властта не е очарована от заниманията на първопроходчиците в астрологията. Милиционерите са учили, че астрологията е буржоазна идеологическа доктрина и един човек от соцдържава не би трябвало да има афинитет към нея. Възражения не се приемат. В милицията Лещански подписва декларация, че завинаги се отказва от астрологията.

През 2009 година става популярен с несбъдналата се прогноза за земетресение, което ще удари Хасково. Лещански бе съден, но оправдан.

Неговият съвет

В живота можем да се оправим само по един начин - ако станем по-добри и по-интелигентни хора и когато развием чувство за отговорност, защото това липсва у народа ни. Трябва по-различен стил на мислене. Представете си, че идва най-доброто за нас правителство, ами трябва мисленето на това правителство да отговаря на това на народа и обратното. Има ли разминаване, пак няма да стане. Гледам много реално на нещата и в действителност има начин да се оправим, но само при положение че всеки от нас реши, че е време да погледне по-различно на живота.

На първо време да издигнем отговорността към ближния и страната, в която живеем. Всички се надяваме, че нещата някой ден ще тръгнат добре. Обикновено астролозите казват: “Тежка е кармата на България”. Ние сме много зъл народ. Нацията ни сериозно е репресирана. И то от звездите. От астрологична гледна точка българите са мъченици. Хора с лош късмет. Според хороскопа на рождената дата на страната ни Слънцето се е намирало в Телец и изгрява в Телец. Това означава много търпелив народ. Характер на вол.

Според Лещански щастливи зодии няма. Но има хора, за които животът минава по-лесно. Във важни моменти той също поглежда хороскопа си. И казва, че винаги, когато не се съобрази с него, бърка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ