Ципрас обеща: Сваляме данъците, вдигаме заплатите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7045997 www.24chasa.bg
Алексис Ципрас произнася ключовата си реч. СНИМКА: РОЙТЕРС

Падат ДДС, имотни налози и осигурителни вноски

Това, което гърците искаха преди близо 4 г., давайки вота си за Алексис Ципрас, го чуха в събота от устата на премиера. В стратегическа реч пред изложителите на панаира в Солун премиерът обяви намаляване на данъците и повишаване на заплатите. Звучи като музика за ушите на обикновените хора, които преживяха истински кошмар в годините на кризата. “Обещания към едно разочаровано общество”, анализира казаното от Ципрас в. “Катимерини”.

Имотните данъци в страната бяха увеличени в последните години под натиска на кредиторите и се оказаха непосилни за гърците. Налогът ЕНФИЯ, въведен като “временен за година”, се оказа постоянен и изтощителен за уязвимите домакинства. По новата стратегия на правителството се предвижда намаление на този налог с 50% за 1,2 милиона собственици на малки жилища и средно с 30% за всички. Промяната ще се извърши на няколко етапа, като започва от началото на следващата година.

Корпоративният данък от 29% се сваля на 25%. Правителството се надява с намаляването му

да върне обратно

поне част от

гръцките фирми, които по време на кризата избраха съседни страни като България поради по-благоприятна данъчна среда. Икономисти вече коментираха, че при корпоративен данък в България 10% гръцките фирми няма да прехвърлят бизнеса си отново в родината.

Ставката на ДДС се намалява от 24% на 22%, а редуцираната ставка - от 13% на 12%. Последната се начислява за някои храни и напитки и различни комунални услуги. Не се възстановяват преференциалните данъчни ставки за островите, които бяха увеличени през 2016 г. и доведоха до поскъпване на стоки и услуги по тези откъснати от сушата кътчета.

Ципрас даде обещание за увеличаване на минималната работна заплата, но след преговори с кредиторите. Не посочи конкретни стойности. В същото време опозицията и синдикатите изнасят изследване за практиката в частния сектор да се работи на временна заетост, което реално е “социални помощи срещу работа”. По програми за безработни 1/3 от работещите в частния сектор оцеляват с брутно месечно възнаграждение от 383 евро, а това са 30% от работещите на заплата. В момента в Гърция

минималната е

684 евро, но за

заетите на пълен

работен ден

Предвижда се също намаляване с 35% на осигурителните вноски за малките фирми, предимно от семеен характер, които са най-уязвими от високите данъци.

Фермерите получиха обещание за намаляване на данъците и подпомагане на младите хора до 25 г., заети в аграрния сектор. Но не може да се предвиди дали това ще прекрати ежегодните фермерски блокади.

И понеже по официални данни милион и половина гърци живеят на прага на бедността, те ще получават помощи за наем на жилище от 70 до 200 евро на месец по много строги критерии.

Сблъсък между

желание и

реалност

Повярваха ли гърците отново на Ципрас - така, както го направиха преди близо 4 г. и два пъти му дадоха огромен кредит на доверие?

Патетичната реч на гръцкия премиер и лидер на СИРИЗА, която целеше да вдъхне доверие и надежда, видимо не постигна целта си, смятат анализатори. Според проучване на Общия гръцки синдикат ГСЕЕ 89% от гърците вярват, че суровите мерки ще продължат въпреки излизането от спасителните програми. Опозиционната партия на консерваторите “Нова демокрация” запазва преднина на доверие от 11 пункта, като се подкрепя от 30% от избирателите. Готовите да гласуват за СИРИЗА засега са 19%. Обяснението - обещанията на управляващите се сблъскват с реалността на живота. Висока безработица, несигурност под натиска на тежки данъци и политическо маневриране в името на необозримо бъдеще - всичко това се приема резервирано от хората.

Гръцките медии направиха ретроспекция и сравниха обещанията на Ципрас преди година на същия форум - разлика няма. Тогава премиерът каза: “Имаме задължение да изградим различна Гърция на равенство пред закона, на стабилност и доверие”, което тази година звучеше така: “Няма да позволим Гърция да се върне в епохата на дефицити и фискално дерайлиране.”

“Уморихме се

от обещания”,

бяха част от лозунгите на протестиращите в Солун, които директно отговориха на Ципрас.

И тук логичният въпрос - има ли право настоящият премиер да обещава облекчения и данъчни промени, които не са договорени с кредиторите, не са гласувани в парламента и то в период за следващите 4 г., при положение че мандатът на това правителство, (ако няма предсрочни избори), е до септември следващата година?

Според наблюдатели икономическата ситуация в Гърция е доста по-благоприятна спрямо преди година-две. Някои дори вече виждат светлина в тунела. Народът обаче може да усети това облекчение едва след години.

Сълзотворен газ срещу протестиращи в Солун

Гръцката полиция използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу демонстранти в Солун, протестиращи срещу споразумението между Атина и Скопие за новото име на Република Македония, предаде Ройтерс. Държавната телевизия показа кадри, на които се вижда как полицейски части за борба с безредиците разгонват протестиращи близо до бариерите край Солунския международен панаир, който започна в събота.

При избухналите сблъсъци са потрошени магазини, контейнери за смет и паркирани автомобили. В полицията са били отведени 28 души, като на 8 от тях е наложен арест.

Инцидентите започнали, когато група крайнодесни привърженици опитали да разкъсат полицейския кордон пред кметството в опит да достигнат до конгресния център, където се е провеждало откриването на панаира. След това сблъсъците са продължили и на други места. 15 полицейски служители са били ранени и са получили първа помощ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.