Правната комисия отхвърли ветото върху високите такси при обжалване пред ВАС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7051499 www.24chasa.bg

Предстои ветото да се гласува и в пленарната зала.

БСП праща АПК в Конституционния съд

Ветото на президента Румен Радев върху високите такси при касационното обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) и още 15 разпоредби в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) няма да мине в парламента. Това стана ясно, след като правната комисия го отхвърли вчера с 12-те гласа на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и ДПС. Само депутатите от БСП подкрепиха аргументите на държавния глава.

Дебатите

бяха бурни

и продължиха над 4 часа. В тях се включиха и над 10 неправителствени организации.

АПК беше приет окончателно на 25 юли, а на 31 юли Радев наложи вето върху промените. Една от най-спорните е свързана с таксите при касационните жалби. Те скачат до 900 пъти при някои от делата. Таксата за граждани става от 5 на 70 лв., а за организации и фирми от 25 на 370 лв. Въвежда се и понятието материален интерес, като при него тя е 0,8% от интереса, но не може да е повече от 4500 лв. (Виж таблицата.)

“В административното правосъдие на преден план е защитата при нарушената законност, а не материалният интерес”, обясни проф. Емилия Друмева, която е секретар на президента по правните въпроси. Тя посочи, че таксите се нуждаят от актуализация, но повишението им е драстично.

Според адвокат Александър Кашъмов те са

непосилно високи

за малкия и

средния бизнес

и за неправителствените организации. Той попита, ако бъде преграден пътят на обикновения човек до втората инстанция, дали няма да го оставят в “ръцете на местния феодал и местния съдия”.

Шефът на ВАС Георги Чолаков отново представи становището на пленума на ВАС. Съдиите са против делата пред тричленен състав да са закрити. Те обаче подкрепят повишението на таксите, но не уточняват размера им.

От БСП заявиха, че ще пратят АПК в Конституционния съд (КС). “Таксите са несправедливи”, скочи Явор Божанков.

“Процедурно щеше да е по-честно президентът да направи искане до КС, след като събере всички възражения на гражданските сдружения”, обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той е сред вносителите на промените.

Кирилов бе и най-активен по време на дискусията и отговаряше на всеки от изказалите се представители на неправителствените организации. Те пък бяха подразнени от въпроса му откъде са им парите. Кирилов им отговори, че както той декларирара всичко, така трябва да го правят и те. Според него промяната в АПК данъчните дела да се гледат във всички 28 административни съдилища била революционна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.