За нов здравноосигурителен модел избират между задължителна здравна застраховка от 12 лв. или много здравни каси (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7051510 www.24chasa.bg
Сред целите на новия здравноосигурителен модел е да повиши контрола от страна на пациентите.

Здравният министър обсъжда вариантите с пациентски и съсловни организации

Допълнителна задължителна здравна застраховка заедно с пропорционално заплащане от пациента или цялостна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса със запазване на 8-процентната здравна осигуровка.

Тези две идеи за нов здравноосигурителен модел е представил здравният министър Кирил Ананиев в понеделник пред съсловните организации на лекари, фармацевти и зъболекари и пред представители на сдруженията на общинските и частните болници във вторник.

Според първото предложение НЗОК ще финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре ще се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите са изчислили да се въведе задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска.

Въпреки че става въпрос за допълнителна застраховка, сумата може да се приеме като увеличение на здравната вноска. Това обаче не е съвсем така. Разликата била в това, че фондовете са още един контрольор в разходването на средствата. Това обяснил министър Ананиев пред представителите на съсловните организации, обясни шефът на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред “24 часа”.

В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие.

НЗОК ще покрива

85% от тази

стойност,

или около 595 лв., а останалите 15%, или 105 лв., пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане.

Служители, на които сега държавата поема осигуровките, е предвидено сами да си доплащат тези 12 лв. За пенсионерите и социално слабите се правят разчети да се заделят около 400 млн. лв. от държавния бюджет, който да покрие разходите. Министър Ананиев и заместничката му Жени Начева, която също е участвала в срещите, не са дали отговор

кой ще плаща

застраховката

за децата,

научи “24 часа”.

Извън застраховката и 15-те процента доплащане пациентите ще трябва да бръкнат в джоба си и за допълнителни услуги като избор на екип, самостоятелна стая в болницата и др. Те обаче ще са освободени от таксата за болничен престой, която се заплаща сега.

Няма да има ограничения в кое застрахователно дружество да се плаща вноската от 12 лв. Изискванията към тях ще са

да имат сключен

договор с поне

500 000

потребители

и да плащат вноска в гаранционен фонд, който да покрие нуждите при евентуален фалит. Подробности около тези изисквания няма.

Вторият обсъждан вариант бил пълна демонополизация на здравната каса.

“Това означава да няма увеличение на здравната вноска, но пациентите да решават сами на кого да я дадат - дали на касата, или на частен застраховател, т.е. сегашните пари, които НАП събира и ги дава на НЗОК, ще бъдат пращани там, където е избрал пациентът. Застрахователите пък ще бъдат задължени да не отказват на желаещ да се застрахова при тях, без значение от възраст и други особености. Общо взето, ще има още няколко здравни каси”, обясни д-р Маджаров.

Според него първият вариант крие по-малко рискове и донякъде оправдава целите, които всъщност се поставят - повишаване на контрола, защото включват в контролиращата система и пациента, и още един застраховател, а освен това ще извади на светло и някои нерегламентирани плащания, които сега се случват.

“Истината обаче е в детайлите - наистина ли ще стигнат тези 12 лв. на застрахователите да покрият такъв голям ресурс над 700 лв. Освен това, ако трябва да търсим контрола на пациента, когато влиза в болница, а не неговите пари да дофинансират системата, тогава може да се приеме вариант, в който това доплащане да му бъде възстановявано от застрахователя или НЗОК”, коментира още д-р Маджаров. 

Основен акцент върху контрола постави и финансовият министър Владислав Горанов, който заяви, че няма да подкрепи увеличение на здравната вноска или доплащане, ако няма гаранции за ефективен контрол върху разходите в системата.

“Дори най-малкото съмнение, че ще се увеличат парите, без контролът да се засили, не бих подкрепил. Особено при снабдяването с лекарства има очевидно неестествени диспропорции и сериозни подозрения за източване на пари”, каза той пред Нова тв.

Реформата предвижда лекарствата и медицинските изделия да влязат в цените на клиничните пътеки, така че фондовете да могат да ги покриват.

И в двата модела обаче не била ясна ролята на съсловните организации и мястото им при определяне на цените на медицинската помощ. Ако има дори малка промяна в правата и задълженията им, лекарският съюз няма да подкрепи предложенията, категоричен е шефът му.

Предложенията са все още идеи и целта е те да бъдат предварително обсъдени, преди да бъдат официално представени на национална кръгла маса на 26 септември, припомниха от здравното министерство.

“В Министерството на здравеопазването от началото на седмицата се провеждат интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и др. Целта е да се постигне максимален обществен дебат и консенсус относно промените в настоящия здравноосигурителен модел или неговото усъвършенстване”, посочиха от там.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,