Румънците са призовани да гласуват в подкрепа на традиционното семейство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7051793 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Румънците ще бъдат призовани пред урните на 7 октомври на референдум, който има за цел да промени определението за семейство в конституцията, съобщава днес в. "Гъндул", цитиран от БТА.

Сенатът одобри вчера гражданска инициатива за промяна на конституцията, според която семейството се основава на брак между мъж и жена, а не на сключен между съпрузи, както е в момента. Сенаторите изложиха аргументи "за" и "против" от религиозно, биологично, рационално и социално естество за необходимостта от уточняване в основния закон на партньорите, които могат да сключат брак, посочва вестникът.

В излагането на мотивите за законодателното предложение се посочва, че "настоящият нормативен акт си поставя за цел да отстрани всяка двусмислица при използването на термина "съпрузи" в чл. 48, ал.1 от конституцията на Румъния по отношение на очертаване на понятието "семейство", на връзката между "семейството" и фундаменталното право на мъжа и жената да сключат брак и да създадат "семейство". Гражданската инициатива за промяна на конституцията в този смисъл бе подкрепена с подписите на три милиона румънци.

Вестниците в Букурещ пишат, че опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" (ССР) е обвинила управляващата Социалдемократическа партия, че с този референдум прави предизборна кампания. Сенатор Влад Александреску от ССР обвини управляващата партия, че с референдума иска да отвлече вниманието от съдебната реформа и промените в наказателните кодекси. Той призова за референдум, на който да се гласува за това осъдени лица да не заемат повече обществени длъжности, за отпускане на шест процента от брутния вътрешен продукт за образование, за премахване на плагиатството. Сенаторът от ССР предупреди, че един глас "против" на този референдум не е глас "против" семейството.

От другата опозиционна партия - Национално-либералната, обявиха, че ще гласуват в подкрепа на предложението, защото това е "вот за запазване на традицията", а освен това Национално-либералната партия подкрепя спирането на демографския спад.

Председателят на Камарата на депутатите Ливиу Драгня, който е и лидер на управляващата Социалдемократическа партия, приветства одобряването на гражданската инициатива. "Референдумът ще се състои на 7 октомври и ще бъде ключов момент за фундаменталните ценности на румънското общество. Подкрепям организирането на този референдум и със сигурност ще участвам в него. Това е възможно най-демократичната форма на изразяване на желанието на румънския народ по въпрос, който има изключителна духовна дълбочина", коментира Драгня, цитиран от вестниците днес.

В. "Адевърул" пише, че Драгня е бил иронизиран от потребители в Интернет за подкрепата си за традиционното семейство и попитан дали той и неговата партньорка се вписват в това определение. Партньорката на Ливиу Драгня е с близо 25 години по-млада от него, напомня вестникът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,