Приоритет на ВАС е осигуряването на по-голяма прозрачност в работата на съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7052013 www.24chasa.bg
Сградата на Върховния административен съд в София Снимка: Google street view

Приоритетите и основните цели за ВАС са осигуряване на по-голяма прозрачност в работата на съда, баланс между постъпващи и решени дела, повишаване на квалификацията на съдиите и съдебните служители, по-ефективно финансово управление на съда, контрол и усъвършенстване процеса на управление на човешките ресурси, предаде БТА.

Депутатите приеха докладите за прилагането на закона и за дейността на административните съдилища за 2016 г. и 2017 г..

Преди това по искане на Хамид Хамид от ДПС бе отложена точката за дейността на съдилищата за две години назад, защото в залата не присъстваше председателят на ВКС Лозан Панов,за да отговаря на въпроси за депутати.

В отчетите се подчертава, че в контекста на промените в законодателство/в т.ч. и последните - в АПК/, свързани с "подсъдността на делата, разглеждани от ВАС, е предприет цялостен подход по балансирано разпределение на делата и овладяване на прекомерната натовареност на магистратите". Предвижда се да продължи тенденцията за намаляване на делата, разглеждани като първа инстанция от ВАС, и тяхното разглеждане от административните съдилища.

Според статистиката през 2016 г. във ВАС са образувани 10 дела за произнасяне с тълкувателни решения, инициирани от председателя на Върховния административен съд, от главния прокурор, от националния омбудсман и от министъра на правосъдието. През годината Общото събрание на колегиите във ВАС се е произнесло с пет тълкувателни решения и две определения. Прието е едно тълкувателно постановление по образувано смесено тълкувателно дело между съдии от ВАС и ВКС.

През 2017 г. Общото събрание на колегиите във ВАС се е произнесло със седем тълкувателни решения и две определения.

През 2016 г. във ВАС са постъпили 14 838 дела, през 2017 г. - 15 038. Общият брой на делата за разглеждане през 2016 г. е бил 21 058 г., а през 2017 г. - 22 010. Броят на решените по същество административни дела във ВАС за 2016 г. е 14 086, а за 2017 г. - 15 812, като за сравнение през 2015 г. броят е 14 301 дела.

Председателят на ВАС по онова време Георги Колев посочва, че през двата отчетни периода се запазва тенденцията броят на изготвените съдебни актове в едномесечен срок да е над 80 процента от общия брой свършени дела, 16 процента - в тримесечен срок и само 4 на сто над тримесечните срокове.

Запазва се и съотношението за изготвянето на съдебни актове в срок като е налице трайна ефективност и стабилитет в правораздавателната дейност на ВАС, което се дължи както на организацията на правораздавателния процес, така и на високата лична мотивираност и професионализъм на магистратите.

Георги Колев подчертава, че в обявеното от Европейската комисия информационно табло за резултатите в областта на правосъдието през отчетния период българското административно правосъдие е на трето място в Европа. По показател "бързина на правосъдие" първоинстанционното производство и съответно минималният процент изоставащи дела в административното правораздаване нареждат страната ни сред първите пет държави в ЕС.

Във ВАС са работили общо 90 съдии през 2016 г. и 93 - през 2017 г.

Най-голяма е средната месечна натовареност в Административен съд - София - град, Административен съд - Бургас, Административен съд - Благоевград и др.

В същото време сред най-малко ангажираните са били Административен съд-Ямбол, Административен съд-Силистра, Административен съд-Търговище, Административен съд-Сливен и Административен съд-Добрич.

В последната част на доклада са направени редица предложения от ВАС и отделни административни съдилища за законодателни промени в Административнопроцесуалния кодекс и други специални закони, които да доведат до по-ефективно и бързо правосъдие. Например, с предложенията за промяната в родовата подсъдност на делата се цели да се уреди възможността по жалби срещу административни актове, издадени от регулаторни органи, агенции и комисии, компетентни да са административните съдилища като първа инстанция и с това да се разтовари ВАС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,