Приоритет на ВАС е осигуряването на по-голяма прозрачност в работата на съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7052013 www.24chasa.bg
Сградата на Върховния административен съд в София Снимка: Google street view

Приоритетите и основните цели за ВАС са осигуряване на по-голяма прозрачност в работата на съда, баланс между постъпващи и решени дела, повишаване на квалификацията на съдиите и съдебните служители, по-ефективно финансово управление на съда, контрол и усъвършенстване процеса на управление на човешките ресурси, предаде БТА.

Депутатите приеха докладите за прилагането на закона и за дейността на административните съдилища за 2016 г. и 2017 г..

Преди това по искане на Хамид Хамид от ДПС бе отложена точката за дейността на съдилищата за две години назад, защото в залата не присъстваше председателят на ВКС Лозан Панов,за да отговаря на въпроси за депутати.

В отчетите се подчертава, че в контекста на промените в законодателство/в т.ч. и последните - в АПК/, свързани с "подсъдността на делата, разглеждани от ВАС, е предприет цялостен подход по балансирано разпределение на делата и овладяване на прекомерната натовареност на магистратите". Предвижда се да продължи тенденцията за намаляване на делата, разглеждани като първа инстанция от ВАС, и тяхното разглеждане от административните съдилища.

Според статистиката през 2016 г. във ВАС са образувани 10 дела за произнасяне с тълкувателни решения, инициирани от председателя на Върховния административен съд, от главния прокурор, от националния омбудсман и от министъра на правосъдието. През годината Общото събрание на колегиите във ВАС се е произнесло с пет тълкувателни решения и две определения. Прието е едно тълкувателно постановление по образувано смесено тълкувателно дело между съдии от ВАС и ВКС.

През 2017 г. Общото събрание на колегиите във ВАС се е произнесло със седем тълкувателни решения и две определения.

През 2016 г. във ВАС са постъпили 14 838 дела, през 2017 г. - 15 038. Общият брой на делата за разглеждане през 2016 г. е бил 21 058 г., а през 2017 г. - 22 010. Броят на решените по същество административни дела във ВАС за 2016 г. е 14 086, а за 2017 г. - 15 812, като за сравнение през 2015 г. броят е 14 301 дела.

Председателят на ВАС по онова време Георги Колев посочва, че през двата отчетни периода се запазва тенденцията броят на изготвените съдебни актове в едномесечен срок да е над 80 процента от общия брой свършени дела, 16 процента - в тримесечен срок и само 4 на сто над тримесечните срокове.

Запазва се и съотношението за изготвянето на съдебни актове в срок като е налице трайна ефективност и стабилитет в правораздавателната дейност на ВАС, което се дължи както на организацията на правораздавателния процес, така и на високата лична мотивираност и професионализъм на магистратите.

Георги Колев подчертава, че в обявеното от Европейската комисия информационно табло за резултатите в областта на правосъдието през отчетния период българското административно правосъдие е на трето място в Европа. По показател "бързина на правосъдие" първоинстанционното производство и съответно минималният процент изоставащи дела в административното правораздаване нареждат страната ни сред първите пет държави в ЕС.

Във ВАС са работили общо 90 съдии през 2016 г. и 93 - през 2017 г.

Най-голяма е средната месечна натовареност в Административен съд - София - град, Административен съд - Бургас, Административен съд - Благоевград и др.

В същото време сред най-малко ангажираните са били Административен съд-Ямбол, Административен съд-Силистра, Административен съд-Търговище, Административен съд-Сливен и Административен съд-Добрич.

В последната част на доклада са направени редица предложения от ВАС и отделни административни съдилища за законодателни промени в Административнопроцесуалния кодекс и други специални закони, които да доведат до по-ефективно и бързо правосъдие. Например, с предложенията за промяната в родовата подсъдност на делата се цели да се уреди възможността по жалби срещу административни актове, издадени от регулаторни органи, агенции и комисии, компетентни да са административните съдилища като първа инстанция и с това да се разтовари ВАС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,

40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро иска да остане поне още един сезон в клуба, признава самият той пред "Канал+" "След края на сезона ще седнем с ръководството и ще решим за бъдещето ми. Самият аз още не знам. Имаме сили да играем на финала за Купата", коментира Писаро. Евентуален двубой за трофея би бил негов девети.