Световноизвестният изпълнител Уайклиф Жан в ЕП по покана на евродепутата Илхан Кючюк

https://www.24chasa.bg/novini/article/7052104 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Пресцентър на Илхан Кючюк

 Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от АЛДЕ / ДПС, бе домакин на дискусия с трикратния носител на „Грами“ Уайклиф Жан в Европейския парламент в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на Илхан Кючюк.

Събитието, посветено на директивата за авторското право, се проведе в навечерието на нейното гласуване в пленарна зала. То беше организирано от българския евродепутат, колежката му Надя Хирш (Германия) и EU40 (мрежата на младите евродепутати).

„За мен, като евродепутат, но и като председател на най-голямата младежка политическа организация в Европа – Младежко ДПС – беше и продължава да бъде най-важно да подкрепим гласа на младите хора в защита на свободата на словото в интернет, възможностите за иновации в ерата на новите технологии и елиминирането на правната несигурност, която едно подобно, не дотам прецизирано предложение, би могло да създаде за младите предприемачи и стартиращите предприятия в сферата на технологиите“, категоричен е Илхан Кючюк.

По думите му „до голяма степен предложеният текст на директивата – особено член 13 – не е подобрен и не е постигнат необходимият консенсус“.

„Никога няма да забравим миналото, но живеем в настоящето и можем да видим това, което предстои в бъдеще. Музикантите и артистите се развиват, когато си сътрудничат и споделят творчеството си помежду си. Работил съм с толкова много млади артисти – именно те са бъдещето. Много от тях са успели, използвайки елементи от моята музика в своята. Всякакви рестрикции като ъплоуд филтрите, например, ще попречат на творците да творят бъдещето и аз силно се надявам, че Европейският парламент ще отхвърли това предложение утре“, каза Уайклиф Жан по време на пресконференцията в Страсбург.

Днес в пленарна зала предстои гласуването на спорната директива за авторското право, чиято първоначална цел беше да защити създателите на съдържание, но на практика създава реални предпоставки за тежка цензура в интернет. Един от най-обсъжданите текстове е член 13, който предвижда доставчиците на услуги, които съхраняват големи обеми произведения и други обекти, качени от техните ползватели, и осигуряват на публиката достъп до тях, да предприемат в сътрудничество с носителите на права мерки за гарантиране на защитата или за недопускането на нарушаването им в техните услуги.

„Абсолютно подкрепям идеята, че трудът на авторите трябва да бъде справедливо възнаграждаван. Но това не може да се случва за сметка на свободата на словото и свободния интернет“, категоричен бе Кючюк.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,