Депутатите имат 14 дни, за да предложат свои кандидати за конституционен съдия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7052202 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Със 120 гласа "за" народните представители гласуваха процедурните правила за изслушване на кандидатите за конституционен съдия от квотата на Народното събрание и с това на практика процедурата бе открита. На 14 ноември изтича 9-годишният мандат на 4-ма конституционни съдии - един от квотата на парламента, един, назначен от президента, и двама, избрани на общо събрание от ВКС и ВАС. 

Предложения от народните представители трябва да бъдат правени в следващите 14 дни от гласуването на правилата. Кандидатурите ще постъпват в правната комисия.

Сред документите, които ще се подадат, трябва да има писмено съгласие от всеки кандидат, подробна автобиография, диплома за завършено юридическо образование, необходим стаж.

Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби, както и дали са български граждани. Те ще бъдат изслушвани в правната комисия. Тяхното изложение ще е 10 минути, а на въпроси на неправителствени организации и на депутати ще отговарят в рамките на 3 минути на въпрос.

Конституционният съдия от квотата на Народното събрание ще бъде избран с обикновено мнозинство. Ако никой не получи повече от половината гласове на присъстващите, на повторно гласуване отиват двамата получили най-голяма подкрепа. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кола пропадна в дупка на булевард близо до столичен мол, видя "България Днес"! Злощастният собственик бе принуден да изостави луксозното си возило, тъй като не успя сам да го измъкне от калния

Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка 16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас. Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен конкурс с рецепта за агнешки

С бодра крачка и жизнен дух масажистът Христо Запрянов, по-познат като Доцента, обикаля мразовитите улици в столицата, видя "България Днес". 75-годишният личен масажист на Христо Стоичков, а и на целия национален футболен отбор не се притеснява от минусовите температури и чевръсто гони ангажиментите си, нарамил спортен сак.