Депутатите имат 14 дни, за да предложат свои кандидати за конституционен съдия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7052202 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Със 120 гласа "за" народните представители гласуваха процедурните правила за изслушване на кандидатите за конституционен съдия от квотата на Народното събрание и с това на практика процедурата бе открита. На 14 ноември изтича 9-годишният мандат на 4-ма конституционни съдии - един от квотата на парламента, един, назначен от президента, и двама, избрани на общо събрание от ВКС и ВАС. 

Предложения от народните представители трябва да бъдат правени в следващите 14 дни от гласуването на правилата. Кандидатурите ще постъпват в правната комисия.

Сред документите, които ще се подадат, трябва да има писмено съгласие от всеки кандидат, подробна автобиография, диплома за завършено юридическо образование, необходим стаж.

Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби, както и дали са български граждани. Те ще бъдат изслушвани в правната комисия. Тяхното изложение ще е 10 минути, а на въпроси на неправителствени организации и на депутати ще отговарят в рамките на 3 минути на въпрос.

Конституционният съдия от квотата на Народното събрание ще бъде избран с обикновено мнозинство. Ако никой не получи повече от половината гласове на присъстващите, на повторно гласуване отиват двамата получили най-голяма подкрепа. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.