Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене

https://www.24chasa.bg/novini/article/7052219 www.24chasa.bg

Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене. В доклада на Комисията по културата и медиите се посочва, че промените са свързани с преразглеждане на някои административни процедури по отношение на движимото и недвижимото културно наследство. Дейността по дигитализация на културното наследство ще е една от основните за министъра на културата функции по опазване на културното наследство. Предвижда се заседанията на специализираните експертни съвети да се излъчват в реално време чрез интернет страницата на Министерството на културата, предава БТА.

Разширява се законово предметът на дейност на Центъра за подводна археология с издирване, изучаване, идентифициране, опазване и представяне на културни ценности, открити под вода, с познавателна, образователна и естетическа цел.

Изменя се определението за археологически резерват.

С отделни разпоредби се предлага отстраняване на несъвършенства и пропуски в процедурите по деклариране на обекти на недвижимото културно наследство и предоставяне на статут на културни ценности. Облекчават се условията за получаване на разрешение и за вписване в регистъра за извършване на теренно археологическо проучване за лица утвърдени специалисти и с доказан професионален опит.

Създава се възможност обществените колекции да получават методическа помощ от национални и регионални музеи.

Промените предвиждат при посещения в музеи деца, учащи и хора с увреждания да заплащат намалени цени или да се освободят от заплащане на входен билет. Предлага се това да важи и за придружителите на хора с увреждания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.