Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене

https://www.24chasa.bg/novini/article/7052219 www.24chasa.bg

Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене. В доклада на Комисията по културата и медиите се посочва, че промените са свързани с преразглеждане на някои административни процедури по отношение на движимото и недвижимото културно наследство. Дейността по дигитализация на културното наследство ще е една от основните за министъра на културата функции по опазване на културното наследство. Предвижда се заседанията на специализираните експертни съвети да се излъчват в реално време чрез интернет страницата на Министерството на културата, предава БТА.

Разширява се законово предметът на дейност на Центъра за подводна археология с издирване, изучаване, идентифициране, опазване и представяне на културни ценности, открити под вода, с познавателна, образователна и естетическа цел.

Изменя се определението за археологически резерват.

С отделни разпоредби се предлага отстраняване на несъвършенства и пропуски в процедурите по деклариране на обекти на недвижимото културно наследство и предоставяне на статут на културни ценности. Облекчават се условията за получаване на разрешение и за вписване в регистъра за извършване на теренно археологическо проучване за лица утвърдени специалисти и с доказан професионален опит.

Създава се възможност обществените колекции да получават методическа помощ от национални и регионални музеи.

Промените предвиждат при посещения в музеи деца, учащи и хора с увреждания да заплащат намалени цени или да се освободят от заплащане на входен билет. Предлага се това да важи и за придружителите на хора с увреждания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сесил Каратанчева спечели девета титла в своята тенис кариера. Тя триумфира на турнира в Сърпрайз (САЩ). Надпреварата е с награден фонд $25 000. На финала направи обрат срещу 14-годишната американска феноменка Кори Гауф след 5:7, 6:3, 6:1. За последно Каратанчева спечели титла през септември 2017-а.

26 пъти се пропускат заседания, Светослав Петков чист като сълза Рекордьор в отложените дела срещу него се оказва Светослав Петков, познат като Лъвицата сред криминалистите. Той е сочен за автоджамбазин номер 1 от полицаите, но пред Темида е чист като сълза. До момента срещу него няма произнесена нито една присъда,

С обвинение за три поръчкови убийства може да се сдобие съвсем скоро Димитър Желязков - Митьо Очите, научи "България Днес". Самите престъпления са извършени преди десетки години, а разследването им тогава не доказва съпричастността на Очите като поръчител. От няколко месеца материалите по тях отново са извадени от архива,