Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене

https://www.24chasa.bg/novini/article/7052219 www.24chasa.bg

Парламентът прие промени в Закона за културното наследство на първо четене. В доклада на Комисията по културата и медиите се посочва, че промените са свързани с преразглеждане на някои административни процедури по отношение на движимото и недвижимото културно наследство. Дейността по дигитализация на културното наследство ще е една от основните за министъра на културата функции по опазване на културното наследство. Предвижда се заседанията на специализираните експертни съвети да се излъчват в реално време чрез интернет страницата на Министерството на културата, предава БТА.

Разширява се законово предметът на дейност на Центъра за подводна археология с издирване, изучаване, идентифициране, опазване и представяне на културни ценности, открити под вода, с познавателна, образователна и естетическа цел.

Изменя се определението за археологически резерват.

С отделни разпоредби се предлага отстраняване на несъвършенства и пропуски в процедурите по деклариране на обекти на недвижимото културно наследство и предоставяне на статут на културни ценности. Облекчават се условията за получаване на разрешение и за вписване в регистъра за извършване на теренно археологическо проучване за лица утвърдени специалисти и с доказан професионален опит.

Създава се възможност обществените колекции да получават методическа помощ от национални и регионални музеи.

Промените предвиждат при посещения в музеи деца, учащи и хора с увреждания да заплащат намалени цени или да се освободят от заплащане на входен билет. Предлага се това да важи и за придружителите на хора с увреждания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,