Депутатът от БСП Георги Стоилов: Брат ми отиде законно в чужбина да се лекува

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054182 www.24chasa.bg
Георги Стоилов СНИМКА: Народното събрание

Явно наистина става дума за политическа поръчка срещу мен, заяви народният представител

„Моят брат е отишъл да се лекува в чужбина, за което е известена съответната институция. Той е излязъл напълно легално през границата, не е избягал, не знам кога ще се върне, това, че брат ми е отишъл да се лекува зад граница, е най-малкият проблем.”, заяви за „24 часа” по телефона депутатът от БСП Георги Стоилов, във връзка с напусналия страната преди дни Илия Стоилов.

Според него е време обществото да обърне по-голямо внимание на целия случай на брат му, тъй като, според Георги Стоилов, става дума дума за многократни нарушения на човешките права и директна атака срещу депутата на БСП.

СНИМКА: Авторът
СНИМКА: Авторът

Стоилов напада прокуратурата и обявява целия случай за политическа поръчка срещу себе си.

„Допуснати са много професионални нарушения и грешки, при повдигнатите обвинения липсват каквито и да било факти и обстоятелства, за което десетки пъти са били сигнализирани всички институции. Делото се потвърждава на първа инстанция, но се връща от втората. След връщането на този обвинителен акт от съда, цялата преписка остава в досъдебна фаза и прокуратурата автоматично, задължително по закон е длъжна да разпореди незабавно освобождаване на всички задържани, тъй като е минал осеммесечният срок на задържане. Това не е направено и считам, че е съществено нарушение на правата на хората. А това не е и единственият подобен случай в България. За 2017 г. има 27 подобни случая, това може да се види и на страницата на Народното събрание, за 2018 г. до юни има още 12 случая. По всички тези случаи няма нито една административна мярка, това не е нормално. От случая, където фигурира и брат ми, има момчета, които са още месец близо държани незаконно, има сигнали и жалби от всички техни роднини, че са държани незаконно и съдът не ги освобождава. Защо!”, пита Георги Стоилов.

„Прокуратурата е длъжна да го направи, а тя не го прави, извършва престъпление, а съдът го покрива, защото не прави нищо! А самото извънсъдебно производство как е направено? Не може един разпит да се води, един човек да е разпитван на три места едновременно, в Русе, Разград и София – как става това? Допусната е практическа грешка, разпитан в Русе в 11 часа, а е бил в Разград в 11:07 минути и също е разпитван – летял ли е дотам и с каква скорост? Това са въпроси, които трябва да се зададат на прокуратурата, за да се види ясно, че целият случай е една политическа поръчка срещу мен, както предполагах и се опасявах в самото начало”, отсече Георги Стоилов. Тогава той нямал представа за какво става въпрос, но след като толкова време случаят бе развяван по телевизиите, решил да поговори с адвокатите и да се запознае подробно. „С изнесените неща, имената на тези хора са така опетнени, нека се попита, дали семействата на останалите обвиняеми не са били ежедневно заплашвани, с това, че понеже защитавате една политическа сила, не сте към ГЕРБ, Вие ще бъдете мачкани и унижавани, а те няма да излязат! Това са десет семейства, подложени постоянно на психически тормоз”, твърди депутатът от БСП. Според Георги Стоилов, съответната институция е уведомена, че брат му извършва лечение. „Също така, както казаха главният прокурор и министърът, той е излязъл напълно легално. Колко пъти брат ми е поискал лечение, пускани са десетки жалби, има няколко експертизи, омбудсманът е изпратил доктор, който потвърждава лошата диагноза за тежка болест на брат ми. От ареста, където е задържан, са изпратили специалист – лекар, който също потвърждава диагнозата. Извън съдебна медицина също я потвърждават, и какво? Смятат, че е неправомерна и не искат да му разрешат лечение! Това не е нормално, това е нарушаване на конституционното право! Всички тези въпроси би трябвало да се зададат в прокуратурата, какво прави тя? Има производство и срещу този, който гледа случая на брат ми, за такива нарушения, каквито е правил и в други случаи! Не може едно действие, което се извършва през 2015 г., многократно прекратявано от прокуратурата, да бъде възобновено три години по-късно, заради някакви СРС. Това е абсурдно, нещо не е намерено, обвиненията паднаха, за това което твърдеше министъра, хубаво е всичко това да се провери!”, обвинява Георги Стоилов. Той не знае колко време ще продължи лечението на брат му в чужбина, но заболяването му е сериозно. „Чухме се с брат ми когато излезе, каза ми само, че отива да се лекува, и това беше! Правил е консултации в България, заключенията са се потвърдили но иска да вземе адекватно медицинско обслужване в чужбина. Трябва да се научи истината, той не е арестант в момента, не е затворник, защото няма обвинение а е просто един роб на прокуратурата”, заключи Георги Стоилов.

На 14.10.2017 г. Русе осъмна с акция на ГДБОП и жандармерия, насочена срещу организирана престъпна група за рекет и разпространение на дрога, до момента бяха задържани 10 души. Акцията е на служители на ГДБОП, ръководена от Специализираната прокуратура, обясни пред журналисти от Русе говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В събота рано сутринта служителите на реда затвориха за претърсвания заведения и заложни къщи на Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов. В Русе за Илия се знае само, че държи нощни клубове с танцьорки. „Нямам никакво бизнес участие в заведенията и заложните къщи на брат ми Илия. Дано не става дума за акция срещу него по политически причини, свързани с БСП и моето присъствие в парламента”, заяви тогава за „24 часа” Георги Стоилов. „Нещата са напълно изненадващи за мен. Не съм се чувал повече от месец с брат ми Илия, не знам да има някакви проблеми в бизнеса си. Надявам се, че полицията и разследващите ще си свършат работата и истината ще излезе наяве”, заключи по телефона народният представител от БСП Георги Стоилов.

Засилено бе полицейското присъствие на изходите на Русе, течаха проверки. Акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура е по сигнал за организирана група за рекет, обясни пред русенски журналисти телефона говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според нея, в Русе се извършват претърсвания и оглед на документи и повече информация ще бъде дадена след като специализираните органи приключат работата си. Акцията бе насочена срещу сериозно организирана престъпна група за рекет и разпространение на наркотици. Извършват се претърсвания и изземвания в различни обекти - жилища, офиси, а също нощно заведение, заложна къща и кафене, намиращи се в централната част на града. Арнаудова отказа да даде повече информация, за да не попречи на следствените действия за постигане на максимален резултат.

Депутатът Георги Стоилов попадна в парламента по принципа 10, от 10. Десетият в русенската листа измести втория Добрин Данев, бивш народен представител в два парламента. Стоилов получи близо 2500 преференции от симпатизантите на левицата в региона. Той е на 36 години и има две висши образования - икономическо и инженерно. „Не смятам, че в номера 10 се крие причината, хората ми вярват и гласуваха за мен, затова няма да си правя отвод, а ще работя за Русе”, заяви Георги Стоилов след изборите.