Комисията по отбрана подкрепи годишния доклад за националната сигурност през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054529 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов СНИМКА: Руми Тонева

Парламентарната Комисия по отбрана подкрепи на днешното си заседание с 11 гласа "за" и 8 въздържали се Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2017 година.

Внесеният от Министерския съвет на 20 юли документ е разпределен за разглеждане в 17 парламентарни комисии, предаде БТА. 

Той дава адекватна оценка на състоянието на средата за сигурност и обективно отчита развитието и проблемните области по секторните политики, отбеляза пред народните представители вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който потвърди подкрепата за документа. По думите му, по отношение на системата на отбрана и предизвикателствата пред отбранителната политика, валиден остава основният извод, че българските Въоръжени сили са в състояние, със затруднения и при повишен риск, да изпълняват задачите по своите мисии.

Каракачанов отново припомни причините - хроничният недостиг на средства през годините, липсата на визия за модернизация и обновление на бойната техника, недокомплектът с личен състав. Но от 2016 г. започна политика на промяна в тази ситуация с първите два проекта - за авиацията и за флота, а тази година и с проекта за бронираните машини за пехотата, както и с увеличението на заплатите, отделянето на 30 млн. лева допълнително за попълване на щата, каза вицепремиерът, който коментира, че се правят първите положителни стъпки.

До момента МО винаги е срещало подкрепата на ресорната парламентарна комисия и мисля, че с общи усилия тези недъзи, които сме коментирали, ще бъдат преодолявани, посочи Каракачанов, но отново изтъкна, че не споделя оптимистичните виждания, че нещата могат да се оправят за година или две, ако "вземем че изринем старата руска техника". Няма как да я заменим бързо с нова, посочи вицепремиерът, като добави, че за първи път през последните 28 години се отделят толкова средства за отбраната. Според него, ако тази политика продължи и през идните години, натрупаните за 25-26 години "недъзи" могат да се преодолеят за 7-8 години, но не по-рано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.