Осмокласниците учат за грехопадението в Библията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054896 www.24chasa.bg

“Антигона”, “Хамлет”, “Дон Кихот” и “Декамерон” са в програмата по литература

Структурата на Библията и значението ѝ за европейската култура и изкуство, както и библейските сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей. Това ще учат осмокласниците според програмата по литература. Тя е съобразена със Закона за предучилищното и училищното образование.

В програмата им са предвидени и самостоятелни изследователски задачи, свързани с интерпретации на сюжетите за грехопадението, за Каин и Авел и/или за Мойсей, за Исус, за Богородица, както и на откъси от Евангелие от Матей и от Евангелие от Йоан. Целта ще е да се научат да подбират, извличат и обработват съобразно няколко критерия информация от различни източници.

Според експертите от министерството на образованието обучението по литература в 8-и клас разширява и допълва овладените знания в прогимназиалния етап, свързани с различни културни епохи и с тълкуването на литературен текст съобразно жанровите и културноисторическите му характеристики.

Очакваните резултати в областта на социокултурните компетентности са свързани с овладяване на знания за светогледните идеи на Античността, Средновековието и Ренесанса като културни епохи, както и със съотнасянето на интерпретирани в текстовете от тези епохи ценности и норми, проблеми и конфликти с личния опит на ученика.

Осмокласниците ще се запознаят със значението на понятията митология и митологичен цикъл. Ще се запознаят също с митовете за Прометей и Едип.

Ще тълкуват

изучените откъси

от “Илиада”

съобразно жанровите и културноисторическите характеристики на творбата. Сред произведенията, с които ще се запознаят още, са “Любов” на Сафо и “Антигона” на Софокъл.

Сред амбициите на експертите и преподавателите по литература са още очаквани умения от учениците да различават отличителни за епохата на Средновековието светогледни идеи, проявени в “Пространно житие на Константин-Кирил”.

“Азбучна молитва” на Константин Преславски и “За буквите” на Черноризец Храбър са другите творби, които ще учат от Средновековието.

В Ренесанса е включено произведението “Декамерон” на Бокачо. Влизат също глави от “Дон Кихот” на Сервантес. От учениците ще се изисква да разпознават пародията в изучените откъси и да обясняват функциите ѝ.

Ще разпознават

жанровите

характеристики

на трагедията,

проявени в “Хамлет”.

Понятието сонет също е включено в програмата по литература за 8-и клас.

За нови знания са предвидени 44% от часовете. За упражнения ще има 36%, за преговор и обобщение - по 6%, за контролни и класни работи - 8% от учебните часове.

В часовете по български език за развиване на комуникативните компетентности пък осмокласниците ще се учат на публично изказване по морален проблем. Те трябва да формулират теза и да се придържат към нея, като се съобразяват със ситуацията на общуване. Важно ще бъде също и да се научат да произнасят своето

публично

изказване по

морален

проблем с

подходяща

интонация и

артикулация

За развиване на комуникативните компетенции са предвидени 18 часа по няколко теми. Сред тях са есе като вид аргументативен текст и есе по морален проблем.

Учениците в 8-и клас ще се научат да създавават електронно писмо, като, разбира се, спазват изучените книжовни езикови правила.

В края на класа от учениците се очаква да разграничават видовете функционални стилове (разговорен, художествен). Предполага се също, че трябва да умеят за разбират отношението между речево поведение и особеностите на конктретната комуникативна ситуация.

За нови знания по български език са предвидени 40% от часовете. За упражнения също се препоръчва часовете да бъдат 40%. За преговор са 6%, за обобщение - също 6%, а за контролни и класни работи - 8%.

Програмите са в сила от учебната 2017/2018 г.

Наполеон влиза в историята. Търсят прилики между Просвещението и възгледите на Паисий

Съдържанието на общообразователната подготовка по история и цивилизации в 8-и клас на първи гимназиален етап обхваща периода XVI век до навечерието на Първата световна война.

Териториалният обхват включва както географските параметри на Европа, така и тези части на света, с които европейците са влезли в определени контакти, което в съдържателен аспект представлява историята на един голям свят, съсредоточена върху културния дух на Европа, обясниха експертите от Министерството на образованието и науката.

Акцентът е поставен върху уменията за учене, за

развиване на

критичното мислене,

за самостоятелно обработване на информация, за изразяване на собствена позиция.

Учебното съдържание е разделено на 4 теми - “Въведение в новото време”, “Началото на новото време” (XVI - XVII в.), “Векът на Просвещението (XVIII в.)” и “Векът на национализма (XIX в.)”.

По първата от темите учениците от 8-и клас ще използват хронологични и пространствени ориентири при определяне на епохата на новото време. Ще трябва също да посочват

мястото на българите

в историческите

процеси на епохата

По втората тема ще откриват причините и последиците от религиозните войни в Европа (Франция, Англия, Свещената римска империя). Сред задачите на осмокласниците са също представяне на политическата система на френския абсолютизъм, описване на живота във Версай по времето на Луи XIV, както и установяването на парламентарната монархия в Англия.

По третата тема учениците ще трябва да разберат влиянието на Просвещението върху Балканското възраждане, както и да търсят прилики между идеите на Просвещението и възгледите на Паисий Хилендарски. Ще се научат да разпознават разликите между класицизъм и барок.

Наполеон I влиза в уроците с четвъртата тема. Учениците ще описват промените във Франция и Европа по негово време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.