Осмокласниците учат за грехопадението в Библията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054896 www.24chasa.bg

“Антигона”, “Хамлет”, “Дон Кихот” и “Декамерон” са в програмата по литература

Структурата на Библията и значението ѝ за европейската култура и изкуство, както и библейските сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей. Това ще учат осмокласниците според програмата по литература. Тя е съобразена със Закона за предучилищното и училищното образование.

В програмата им са предвидени и самостоятелни изследователски задачи, свързани с интерпретации на сюжетите за грехопадението, за Каин и Авел и/или за Мойсей, за Исус, за Богородица, както и на откъси от Евангелие от Матей и от Евангелие от Йоан. Целта ще е да се научат да подбират, извличат и обработват съобразно няколко критерия информация от различни източници.

Според експертите от министерството на образованието обучението по литература в 8-и клас разширява и допълва овладените знания в прогимназиалния етап, свързани с различни културни епохи и с тълкуването на литературен текст съобразно жанровите и културноисторическите му характеристики.

Очакваните резултати в областта на социокултурните компетентности са свързани с овладяване на знания за светогледните идеи на Античността, Средновековието и Ренесанса като културни епохи, както и със съотнасянето на интерпретирани в текстовете от тези епохи ценности и норми, проблеми и конфликти с личния опит на ученика.

Осмокласниците ще се запознаят със значението на понятията митология и митологичен цикъл. Ще се запознаят също с митовете за Прометей и Едип.

Ще тълкуват

изучените откъси

от “Илиада”

съобразно жанровите и културноисторическите характеристики на творбата. Сред произведенията, с които ще се запознаят още, са “Любов” на Сафо и “Антигона” на Софокъл.

Сред амбициите на експертите и преподавателите по литература са още очаквани умения от учениците да различават отличителни за епохата на Средновековието светогледни идеи, проявени в “Пространно житие на Константин-Кирил”.

“Азбучна молитва” на Константин Преславски и “За буквите” на Черноризец Храбър са другите творби, които ще учат от Средновековието.

В Ренесанса е включено произведението “Декамерон” на Бокачо. Влизат също глави от “Дон Кихот” на Сервантес. От учениците ще се изисква да разпознават пародията в изучените откъси и да обясняват функциите ѝ.

Ще разпознават

жанровите

характеристики

на трагедията,

проявени в “Хамлет”.

Понятието сонет също е включено в програмата по литература за 8-и клас.

За нови знания са предвидени 44% от часовете. За упражнения ще има 36%, за преговор и обобщение - по 6%, за контролни и класни работи - 8% от учебните часове.

В часовете по български език за развиване на комуникативните компетентности пък осмокласниците ще се учат на публично изказване по морален проблем. Те трябва да формулират теза и да се придържат към нея, като се съобразяват със ситуацията на общуване. Важно ще бъде също и да се научат да произнасят своето

публично

изказване по

морален

проблем с

подходяща

интонация и

артикулация

За развиване на комуникативните компетенции са предвидени 18 часа по няколко теми. Сред тях са есе като вид аргументативен текст и есе по морален проблем.

Учениците в 8-и клас ще се научат да създавават електронно писмо, като, разбира се, спазват изучените книжовни езикови правила.

В края на класа от учениците се очаква да разграничават видовете функционални стилове (разговорен, художествен). Предполага се също, че трябва да умеят за разбират отношението между речево поведение и особеностите на конктретната комуникативна ситуация.

За нови знания по български език са предвидени 40% от часовете. За упражнения също се препоръчва часовете да бъдат 40%. За преговор са 6%, за обобщение - също 6%, а за контролни и класни работи - 8%.

Програмите са в сила от учебната 2017/2018 г.

Наполеон влиза в историята. Търсят прилики между Просвещението и възгледите на Паисий

Съдържанието на общообразователната подготовка по история и цивилизации в 8-и клас на първи гимназиален етап обхваща периода XVI век до навечерието на Първата световна война.

Териториалният обхват включва както географските параметри на Европа, така и тези части на света, с които европейците са влезли в определени контакти, което в съдържателен аспект представлява историята на един голям свят, съсредоточена върху културния дух на Европа, обясниха експертите от Министерството на образованието и науката.

Акцентът е поставен върху уменията за учене, за

развиване на

критичното мислене,

за самостоятелно обработване на информация, за изразяване на собствена позиция.

Учебното съдържание е разделено на 4 теми - “Въведение в новото време”, “Началото на новото време” (XVI - XVII в.), “Векът на Просвещението (XVIII в.)” и “Векът на национализма (XIX в.)”.

По първата от темите учениците от 8-и клас ще използват хронологични и пространствени ориентири при определяне на епохата на новото време. Ще трябва също да посочват

мястото на българите

в историческите

процеси на епохата

По втората тема ще откриват причините и последиците от религиозните войни в Европа (Франция, Англия, Свещената римска империя). Сред задачите на осмокласниците са също представяне на политическата система на френския абсолютизъм, описване на живота във Версай по времето на Луи XIV, както и установяването на парламентарната монархия в Англия.

По третата тема учениците ще трябва да разберат влиянието на Просвещението върху Балканското възраждане, както и да търсят прилики между идеите на Просвещението и възгледите на Паисий Хилендарски. Ще се научат да разпознават разликите между класицизъм и барок.

Наполеон I влиза в уроците с четвъртата тема. Учениците ще описват промените във Франция и Европа по негово време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.