Преводач на румънски език цензурирал Манфред Вебер заради критика към Ливиу Драгня

https://www.24chasa.bg/novini/article/7055808 www.24chasa.bg
Манфред Вебер СНИМКА: РОЙТЕРС

Манфред Вебер е бил цензуриран от преводача на румънски език, когато ръководителят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) е критикувал лидера на управляващата партия в Румъния Ливиу Драгня, съобщават днес румънски медии.

Вебер говори пред Европейския парламент тази седмица за ситуацията в Румъния и спомена лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня със словосъчетанието "вече осъден". Преводачът на румънски език обаче изпусна този момент от изказването на Манфред Вебер, отбелязва в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Речта на Вебер, който е потенциален бъдещ председател на Европейската комисия, бе съсредоточена върху задействането на член 7 от Договора за ЕС спрямо Унгария. Вебер насочи вниманието и към положението в Румъния, включително към протестите на 10 август в Букурещ, които прераснаха в насилие.

"Има и един друг пример, който искам да споделя с вас. Имахме масови демонстрации това лято не в Будапеща, а в Букурещ, с насилие по улиците. Президентът трябваше да се намеси на тези демонстрации и трябваше да поиска от полицията да бъде по-внимателна. Там има едно правителство, което използва по погрешен начин мнозинството, за да защитава лидера на социалистическата партия, който е вече осъден. Всички се съгласихме, включително социалистите, да поставим този въпрос в дневния ред на бъдещата пленарна сесия и отново изразявам надежда, че всеки е готов да се бори срещу корупцията във всички отношения и не само в този случай, който се обсъжда в момента". Това са думите на Манфред Вебер, цитирани от в. "Адевърул".

Информационният сайт Зиаре привежда и цензурирания вариант на думите на Вебер. Съществената разлика се намира във втората част на изказването, която в цензурирания вариант гласи: "Има и други политически проблеми в политическата група на социалистите в Европа и се надявам, че всички са готови да се борят с корупцията във всички ситуации, в които тя се проявява".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.