Запасното войнство иска да се върне задължителната казарма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056011 www.24chasa.bg
Генерал о.з. Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва", говори пред журналисти в Казанлък. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Да се преосмисли системата за попълване на Въоръжените сили и техния резерв с личен състав, като се използват и възможностите за доброволна служба. Наред с това да се проведе референдум и бъде върната задължителната наборна военна служба. Това са част от посланията към държавните институции и гражданските организации, които отправи проведената днес в Казанлък конференция на тема "Ролята на доброволната служба в армията и службата в резерва". Тя бе организирана от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - най-масовата военно-патриотична организация у нас, в която членуват около 22 хиляди души. Участваха и лектори от Военната академия "Георги С. Раковски". В работата на конференцията на един етап очакваха да да се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Запасните определят днешното състояние на Българската армия като след Ньойския договор преди почти 100 години и настояват да се промени мисленето за начините, по които може да се окомплектова войската ни. Те се обявиха за това до края на годината да бъде извършен цялостен преглед на сигурността и отбраната на страната, а парламентът да приеме "Дългосрочен план за развитие на Въоръжените сили" до 2032 година.

Форумът се проведе ден преди насрочения за утре, събота, край град Крън в община Казанлък първи Събор на запасното войнство. Той ще премине под патронажа на министър Каракачанов, а с приветствие към участниците ще се обърне върховният главнокомандващ - призидентът Румен Радев, обявиха организаторите.

На пресконференция днес председателят на съюза генерал о.з. Златан Стойков се обяви за Закон за запасното воинство, какъвто България няма. Наред с това трябва да бъдат направени промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, за да получат клубовете на съюза още облекчения, както и да падне таванът на всички пенсии, бе посочено на пресконференцията.

Ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва" даде днес пресконференция в Казанлък. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Целите на утрешния събор са да популяризира армейската служба и да оздрави живата връзка на запасните с народа, казаха още организаторите. По програма на поляните край гората на Крън ще има демонстрации с участието на войскови формирование, ще бъде показана военна техника. Художествената програма е дело на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България и на самодейни колективи от различни областни организации на СОСРЗ.

"Нашата организация е най-голямата, но у нас има общо 46 сродни на нас военно-патриотични организации. Ние работим за това да имаме съвместна дейност, а в последствие и да се обединим", каза още ген. о.з. Златан Стойков. На събора са поканени и ще присъстват и началниците на сродни организации на запасните чинове в Румъния и Сърбия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт