Марина Костадинова: С подкрепата на Fibank ще увеличим двойно обема на нашата изба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056304 www.24chasa.bg
Марина Костадинова и съпругът й Красимир са собственици на винарна изба "Страцин" СНИМКА: Личен архив

Още с първата реколта винарната печели международни награди

Българска винарна печели медали от международни конкурси още с първата си реколта. Това разказа Марина Костадинова от изба “Страцин”. Тя и съпругът ѝ Красимир са собственици на избата, макар и двамата да са икономисти по образование.

Винарната пуска дебютната си бутилка вино през 2017 г. Компанията участва на международния конкурс “Мондиал де Брюксел”. През 2017 г. шардонето от бранд Soulmates им носи сребърно отличие. На тазгодишния мондиал, който се състоя в Пекин, избата е извоювала с “Гренаш и Сира” от бранда Soulmates 2017 г. златното отличие, а сребърното е за розето от Early Birds. У нас имат признание от Казанлъшкия фестивал на виното - златни отличия. Същите са получили и от Балканския международен винен конкурс.

“Всичко тръгна, след като върнаха на съпруга ми лозови масиви в района на Поморие. Името на избата идва от населеното място - Страцин. С гледането на лозя е логично да правиш вино - затваряне на кръга”, казва Костадинова. Сега гледат 300 декара лозя.

“Виното е жив организъм, още от гроздовия сок. Трябва да му се дава много внимание. Грижите към него и тези към децата са много близки.”, разказва тя.

За нея най-интересното при създаване на виното е времето на гроздобера и ферментацията, когато гроздовият сок се превръща във вино.

Костадинова разказа, че вторият етап, след като го създадеш, е да го съхраниш и обгрижваш.

Финалният завършек е да го облечеш в бутилка. Тя казва, че дилемата е дали да се обърнеш към специалисти, или да правиш това, което смяташ за добре. Със съпруга ѝ решават да се доверят на хора с опит. Резултатът е налице с наградите, които получават за дизайн на вината.

“Много е важно външният вид да отговаря на качеството. Защото не може да сложиш една лъскава опаковка, а съдържанието да е ниско. Ние се стремим даже качеството да е по-високо макар и с оглед визията на виното”, акцентира Костадинова.

През тази година семейството иска да разшири предлагането на вината в чужбина. С първата реколта 2016 г. вината са били в 2 бранда - Early Birds и Soulmates. Започнали са с по 5 вида, а после е добавен още 1 в Soulmates.

“Страцин” начално са насочени към бяло и розе, а сега предлагат и червени вина, които отнемат повече време от гроздобера до слагането им в бутилки, сравнено с другите сортове,

Компанията има амбиции да разшири предлагането си в чужбина, а контактите с вносители създават по време на изложенията.

При избора на Fibank първата причина е била, че банката е българска.

“Нашите нужди отговориха на тяхното предлагане и от двете страни. С финансирането от банката ще се увеличи двойно капацитетът на избата. Ще се обособи нова част и ще се вложи в по-модерна техника, за да правим по-добре нещата.”, казва Костадинова.

Компанията е работила и с други банки партньори, но при смяна на условията и сравняване на други компании решихме да работим с Fibank.

Обемът на избата е 100 000 литра, а с подкрепата на Fibank ще го увеличим двойно, казва Костадинова.

Тя определя успеха на компанията в наличие на повече свободно време. Костадинова разказва, че прекарват всеки ден в избата. “Докато нещата не потръгнат, ние няма да си позволим свободно време”, добавя още тя.

Успехът сега е, че вината се приемат много добре и чуваме позитиви за млада изба.

Отличията, които получаваме също го показват, но трябва и време за нас. Може би трябват поне още няколко години, за да стигнем успеха със свободно време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан