Тримата в оставка остават министри поне седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056404 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов обяви заедно с коалиционните си партньори имената на новите министри в понеделник, но Александър Манолев се оттегли сам. СНИМКА: Пиер Петров

Премиерът тепърва ще оглежда кой да е в транспорта вместо Александър Манолев

Поне още една седмица ще продължи чакането на тримата министри в оставка - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, да бъдат освободени от постовете им.

Причината е, че след оттеглянето на кандидата за министър на транспорта Александър Манолев премиерът Бойко Борисов нямал фаворит за поста. Вариантът, при който вицепремиерът Валери Симеонов поема Министерството на туризма, а Николина Ангелкова - транспорта, също вече бил отпаднал.

Малко вероятно е на коалиционния съвет в понеделник въобще да бъде обсъждано име за нов транспортен министър, обясни пред “24 часа” високопоставен източник от ГЕРБ.

След като има нов фаворит, премиерът ще изтегли сегашното си предложение за промени в правителството от Народното събрание. Причината е, че то е за смяната на трима министри и след оттеглянето на Манолев в четвъртък вече не е актуално.

Втората причина за забавянето е липсата на президентски указ, с който се освобождава от поста главният секретар на МВР Младен Маринов, за да може да бъде избран от депутатите за министър на вътрешните работи. Управляващите очакваха Румен Радев да го издаде късно вечерта в петък, след като се прибере от Рига. Указът обаче ще влезе в сила след обнародването му в “Държавен вестник”, което ще стане най-рано във вторник.

КРИБ към Борисов: Подкрепяме Манолев за министър

Най-голямата работодателска организация КРИБ изпрати в петък открито писмо до премиера Бойко Борисов, с което изразява подкрепата си за Александър Манолев. Той бе номиниран от Борисов за министър на транспорта, но оттегли кандидатурата си в четвъртък. “Причината е координираната атака срещу мен от една определена група със скалъпени твърдения и без доказателства”, обоснова се той.

В писмото си работодателите изразяват подкрепата си за действащия зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

“В досегашната ни съвместна работа с него в качеството му на зам.-министър на икономиката имаме постигнати много добри резултати, които се дължат на изключителната му експертна подготовка, включително и в елитни европейски учебни заведения, познанията му на европейския и световен опит и отзивчивостта му в работата с бизнеса, който представляваме. Предвид на всичко това сме убедени, че той ще бъде много добър министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.”

Работодателите смятат, че Борисов не трябва да се поддава на натиск “от съмнителни кръгове и групи, които нямат нищо общо с индустрията, а даже напротив - някои дори имат устойчив тренд в миналото, свързан с фалити и безвъзвратни загуби на позиции както у нас, така и в чужбина”.

Както поемането на политическа отговорност е важен елемент от политиката, така и отстояването на политическите приоритети трябва да бъдат основна част от инструментариума на всяка голяма и уважавана партия”, се казва в отвореното писмо. То е подписано от Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на управителния съвет на КРИБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и