Тримата в оставка остават министри поне седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056404 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов обяви заедно с коалиционните си партньори имената на новите министри в понеделник, но Александър Манолев се оттегли сам. СНИМКА: Пиер Петров

Премиерът тепърва ще оглежда кой да е в транспорта вместо Александър Манолев

Поне още една седмица ще продължи чакането на тримата министри в оставка - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, да бъдат освободени от постовете им.

Причината е, че след оттеглянето на кандидата за министър на транспорта Александър Манолев премиерът Бойко Борисов нямал фаворит за поста. Вариантът, при който вицепремиерът Валери Симеонов поема Министерството на туризма, а Николина Ангелкова - транспорта, също вече бил отпаднал.

Малко вероятно е на коалиционния съвет в понеделник въобще да бъде обсъждано име за нов транспортен министър, обясни пред “24 часа” високопоставен източник от ГЕРБ.

След като има нов фаворит, премиерът ще изтегли сегашното си предложение за промени в правителството от Народното събрание. Причината е, че то е за смяната на трима министри и след оттеглянето на Манолев в четвъртък вече не е актуално.

Втората причина за забавянето е липсата на президентски указ, с който се освобождава от поста главният секретар на МВР Младен Маринов, за да може да бъде избран от депутатите за министър на вътрешните работи. Управляващите очакваха Румен Радев да го издаде късно вечерта в петък, след като се прибере от Рига. Указът обаче ще влезе в сила след обнародването му в “Държавен вестник”, което ще стане най-рано във вторник.

КРИБ към Борисов: Подкрепяме Манолев за министър

Най-голямата работодателска организация КРИБ изпрати в петък открито писмо до премиера Бойко Борисов, с което изразява подкрепата си за Александър Манолев. Той бе номиниран от Борисов за министър на транспорта, но оттегли кандидатурата си в четвъртък. “Причината е координираната атака срещу мен от една определена група със скалъпени твърдения и без доказателства”, обоснова се той.

В писмото си работодателите изразяват подкрепата си за действащия зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

“В досегашната ни съвместна работа с него в качеството му на зам.-министър на икономиката имаме постигнати много добри резултати, които се дължат на изключителната му експертна подготовка, включително и в елитни европейски учебни заведения, познанията му на европейския и световен опит и отзивчивостта му в работата с бизнеса, който представляваме. Предвид на всичко това сме убедени, че той ще бъде много добър министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.”

Работодателите смятат, че Борисов не трябва да се поддава на натиск “от съмнителни кръгове и групи, които нямат нищо общо с индустрията, а даже напротив - някои дори имат устойчив тренд в миналото, свързан с фалити и безвъзвратни загуби на позиции както у нас, така и в чужбина”.

Както поемането на политическа отговорност е важен елемент от политиката, така и отстояването на политическите приоритети трябва да бъдат основна част от инструментариума на всяка голяма и уважавана партия”, се казва в отвореното писмо. То е подписано от Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на управителния съвет на КРИБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Аз съм извънземен! Не мога да чета и да пиша и това ми даде свръхсили. Затова и много хора не могат да ме разбират, защото не съм като повечето от тях. Извисен съм и съм богат на идеи." Това заяви мистично пред "България Днес" скулпторът и художник Ставри Калинов. Разкритието за себе си той направи след дълги размисли покрай обира,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,

Глоба отнасят продуцентите на филм със световноизвестния пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс, който е заснет в България. Това съобщиха от екоминистерството. Наложената парична санкция (от 1000 до 10 000 лева) е заради неспазването на правилата за поведение в Национален парк "Рила". "Нарушенията са установени,