Юнкер ще участва за първи път в среща на инициативата "Три морета" в Букурещ в понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056519 www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва за първи път в среща на върха на инициативата "Три морета", която ще се състои в понеделник и вторник, 17-18 септември, в Букурещ, съобщи представителството на ЕК в Румъния, цитирано от Аджерпрес.

Юнкер ще произнесе реч в рамките на пленарната сесия на срещата, озаглавена "Една инициатива, която предлага решения - ключов проект за междусистемна свързаност в областта на енергетиката, транспорта и дигитализацията", на 18 септември. Еврокомисарят за регионалната политика Корина Крецу ще придружава Юнкер и ще участва в бизнес форума, организиран в рамките на срещата, предаде БТА.

Инициативата "Три морета" включва 12 страни членки на Европейския съюз, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Словения и Румъния.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще бъде домакин на третата среща в рамките на този формат (първата среща беше в Дубровник, Хърватия, през 2016 г., а втората - във Варшава през 2017 г. - бел.ред.)

"Тази гъвкава политическа платформа има за основна цел икономическото развитие на страните от региона на Централна и Югоизточна Европа чрез увеличаване на междусистемната свързаност, по-специално по оста север-юг, но не само, в транспортната, енергийната и дигиталната сфера, както и стимулиране на конкурентноспособността на икономиките на страните участнички", се посочва в прессъобщение на президентството.

Участие в срещата са потвърдили деветима държавни глави, двама председатели на парламенти, един премиер и един министър на външните работи. В качеството си на партньори на инициативата ще присъстват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, американският министър на енергетиката Рик Пери, германският министър на външните работи Хайко Маас, президентите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Сума Чакрабарти и Вернер Хойер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

Роки носи вода и говори по телефона Самобитният български гений ражда невероятни изобретения, някои от които още чакат да влязат в приложение. Едно от последните невероятни постижения е робот болногледач, научи "България Днес". Тенекиеният Роки е роден в гаража на 32-годишния инж. Росен Христов от Шумен.

Климатологът доц. Георги Райчев крачи из София забързано и хлднокръвно дава прогнози за времето по телефона, видя "България Днес". За няколко стотин метра апаратът му не спря да звъни, като Райчев убеждаваше потърсилите го, че температурите наистина ще паднат рязко към края на седмицата и ще вали сняг.