Юнкер ще участва за първи път в среща на инициативата "Три морета" в Букурещ в понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056519 www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва за първи път в среща на върха на инициативата "Три морета", която ще се състои в понеделник и вторник, 17-18 септември, в Букурещ, съобщи представителството на ЕК в Румъния, цитирано от Аджерпрес.

Юнкер ще произнесе реч в рамките на пленарната сесия на срещата, озаглавена "Една инициатива, която предлага решения - ключов проект за междусистемна свързаност в областта на енергетиката, транспорта и дигитализацията", на 18 септември. Еврокомисарят за регионалната политика Корина Крецу ще придружава Юнкер и ще участва в бизнес форума, организиран в рамките на срещата, предаде БТА.

Инициативата "Три морета" включва 12 страни членки на Европейския съюз, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Словения и Румъния.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще бъде домакин на третата среща в рамките на този формат (първата среща беше в Дубровник, Хърватия, през 2016 г., а втората - във Варшава през 2017 г. - бел.ред.)

"Тази гъвкава политическа платформа има за основна цел икономическото развитие на страните от региона на Централна и Югоизточна Европа чрез увеличаване на междусистемната свързаност, по-специално по оста север-юг, но не само, в транспортната, енергийната и дигиталната сфера, както и стимулиране на конкурентноспособността на икономиките на страните участнички", се посочва в прессъобщение на президентството.

Участие в срещата са потвърдили деветима държавни глави, двама председатели на парламенти, един премиер и един министър на външните работи. В качеството си на партньори на инициативата ще присъстват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, американският министър на енергетиката Рик Пери, германският министър на външните работи Хайко Маас, президентите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Сума Чакрабарти и Вернер Хойер.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,