Следващото преброяване - на 22 януари 2021-а, ще струва 45 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056558 www.24chasa.bg

Ще ни посещават по домовете между 8 и 20 часа

Следващото преброяване на населението и жилищния фонд в България ще започне на 22 януари 2021 и ще продължи до 15 февруари. То ще струва около 45 млн. лв. Това гласи проект на специален закон за преброяването, пуснат за обществено обсъждане, както и мотивите и финансовата обосновка към него.

За сравнение предишното преброяване през 2011 г. струваше на държавата 27 млн. лв. Увеличението идва най-вече заради възнагражденията на преброителите, както и от факта, че информацията за всяко жилище вече ще е с точни GPS координати, а ще има и допълнителна информация за енергийната ефективност на домовете, услугите в квартала и др. В мотивите е посочено, че загубите и пропуснатите ползи за бюджета, ако не се проведе преброяването, са по около 7 млн. лв. на година.

Преброяването може да излезе и по-евтино, ако повече хора решат да се преброят по електронен път, т.е. отговорят на всички въпроси в специални онлайн анкети. През 2011 г. така избраха да направят около 43% от българите. Останалите ще бъдат посетени от преброител. В проектозакона пише, че той трябва да посети жилището само от 8 до 20 часа в периода между 22 януари и 15 февруари.

25-дневката, в която преброителите трябва да обикалят по домовете на хората, е избрана да е през януари, защото същата година трябва да има редовни парламентарни и редовни президентски избори. Те се падат съответно през май и есента на същата година и по това време общинската администрация, която трябва да подпомогне преброяването, ще бъде ангажирана с изборите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт