Шефът на горите подава оставка заради оградата срещу чума (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056589 www.24chasa.bg
Григор Гогов

Плащат, за да си заколиш прасето вкъщи

Изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов подава оставка заради съмнения за конфликт на интереси при изграждането на оградата срещу диви свине в Северна България.

Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов в Министерския съвет, където се проведе Централен епизоотичен съвет заради африканската чума, регистрирана в провадийското село Тутраканци.

“По отношение сигнала, който беше изпратен, ние направихме проверка, която не установи пряк конфликт на интереси. Независимо от всичко аз съм го изпратил на компетентната комисия - КПКОНПИ, за извършване на независима проверка по отношение на всички данни, които се съдържат в сигнала”, обясни Порожанов. Освен това самият Гогов поискал да подаде молба за освобождаване най-късно днес.

Сигналът е заради твърдения, че оградата срещу чумата била изградена на завишени цени. Освен това част от материалите били доставяни от фирма, близка до Гогов.

В 20-километровата зона около индустриалните ферми за свине всички стопани, които гледат прасета в задния си двор, трябва да ги заколят. Такова решение беше взето по време на съвета, в който участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и икономическият Емил Караниколов, представители на индустриалните ферми.

Регистрираните стопанства ще бъдат стимулирани за убиването на прасетата. “За стимулирането на регистрираните стопани имаме визия, но все още се правят разчети. Конкретният размер на обезщетенията ще е ясен следващата сряда. Не може обаче да се стимулират незаконни животни”, заяви министър Порожанов.

Законът за тях е изключително строг и те ще бъдат евтаназирани от агенцията по храните, без да се изплащат компенсации, обясни шефът на агенцията Дамян Илиев.

61 индустриални свинеферми има на територията на България. Биосигурността във всяка от тях е проверена през последните два месеца, като предписания са направени само в 5-6 от тях. Те не са в рисковите зони Варна, Добрич и Силистра.

За индустриалните ферми ще бъдат направени търговски коридори, по които да се реализира продукцията им.

Подготвят се и законодателни промени, които да позволят освен клане на животни с диагностична и санитарна цел да се прави и превантивно клане. По думите на зам.-министъра на земеделието Янко Иванов такова клане се прилага много често в Западна Европа - примерно в Холандия, Дания, Белгия, за да се предотврати разпространението на болестта. Тези мерки у нас се предвиждат за фермерите, които нямат необходимата степен на биосигурност. Текстовете са почти готови и в най-скоро време ще бъдат качени за обществено обсъждане.

“В четвъртък и петък миналата седмица имаше среща на Международната организация за ветеринарните болести - ОИЕ, Организацията по прехрана и земеделие на ООН и ЕК, в която се обсъждаха именно тези болести. Многократно се даде висока оценка на България в рамките на двете заболявания”, допълни още Порожанов, визирайки африканската чума по свинете и чумата по дребни преживни животни.

Тези дни пристигнал и протокол от лаборатория в Мадрид с потвърждение за наличието на болест в Тутраканци. Огнища вече били регистрирани и по сухопътните гранични зони в Румъния до България. Те са под възбрана от ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец изхвърли книги до кофи за боклук и предизвика възмущението на потребителите в социалните мрежи. Вместо да ги запази и съхрани столичанинът явно е решил да освободи място за нещо по важно в жилището си от художествените

Навряха ми маркуч в за*ника! Скандалната изповед направи известната разложка кримка Сергей Шопов, по прякор Тони Измамата, пред шокираните погледи на магистратите от Софийския апелативен съд, видя "България Днес". Кримигероят от гърменското село Дъбница отдавна е напълнил полицейските сводки в района на Гоце Делчев и Разлог с палитра от

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.