НАТО подкрепя развитието на Силите за сигурност на Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7056596 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

НАТО подкрепя развитието на Силите за сигурност на Косово в рамките на сегашния им мандат, а ако този мандат еволюира, алиансът ще преразгледа нивото на своя ангажимент в Косово, заяви анонимен представител на НАТО за Танюг.

На въпрос дали алиансът е бил информиран или потърсен за консултации за законопроекта за трансформиране на силите за сигурност в армия, източникът на Танюг отговори отрицателно.

"Нашата позиция е, че с този въпрос трябва да се занимават косовските власти", каза той, цитиран от БТА. 

Представителят на НАТО каза, че Силите за сигурност на Косово, които са изградили своите капацитети с помощта на НАТО, са професионални и мултиетнически сили и източник на стабилност в региона.

Същият източник каза, че НАТО продължава да се грижи за сигурността и стабилността в Косово, като посочи, че мисията КейФОР в Косово е най-дълготрайната оперативна мисия на алианса, която сега наброява 4000 души.

Косовското правителство прие вчера три законопроекта, свързани със Силите за сигурност на Косово, един от които се отнася до трансформирането им в армия. Законопроектите бяха подкрепени от всички членове на правителството, с изключение на представителите на сърбите, които не присъстваха на правителственото заседание.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.