Родопите и Сакар съчетават вино и исторически забележителности

https://www.24chasa.bg/novini/article/7057373 www.24chasa.bg
Министър Николина Ангелкова представи в Кърджали инициативата за 12-те винени дестинации на България.

В региона броят на туристите се е увеличил с 5%, заяви в Кърджали министър Ангелкова

Съчетанието на големия брой исторически забележителности с винени дегустации може да увеличи няколко пъти потока от туристи в Родопите и Сакар.

Около това се обединиха участниците в дискусия, проведена в Кърджали и посветена на

12-те

винено-кулинарни

дестинации,

които са част от съвместната инициатива “Сподели България” на министерствата на туризма и на земеделието. Бройката на дестинациите също не е избрана случайно. Те са 12, колкото са и месеците в календара.

В дискусията участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, представители на областната управа, местната власт и бизнеса.

“Целта ни е чрез тези дестинации да се увеличи потокът на туристи и така различните части на България да се превърнат в целогодишна туристическа дестинация”, заяви минитър Ангелкова. Тя допълни, че откакто е започнало промотирането на различните културно-исторически обекти, посещенията на туристи бележат ръст. Като пример бяха дадени Източните Родопи, където броят на туристите се е увеличил с 5%.

Голяма част от Сакар и Източните Родопи допреди 20 г. бяха гранична зона и достъпът до нея беше ограничен.

Това е съхранило природата и дава възможност да се предлагат екологично чисти вина и храни.

В същото време са съхранени и голям брой древни паметници, които в момента привличат туристи. Двата района предлагат уникални храни, които не се срещат никъде другаде в страната.

Емблематично за Родопите е чевермето. В същото време е съхранена традицията за производство на сусамов тахан.

“Природата е уникална. Тук

туристът може

да остане цяла

седмица и да не

му стане скучно

Ако историческите дестинации се съчетаят с винени дегустации, потокът от туристи тук ще се увеличи”, беше категоричен Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозята и виното. Той допълни, че в Сакар и Източните Родопи има 109 хил. декара лозя и 37 лозарски изби. Стана ясно също, че лозарството в Кърджалийско също се възражда и вече има 1800 дка лозови масиви и 3 винарски изби.  

“Природо-климатичните условия са изключително добри и като възможности за производство на качествено грозде дори надминаваме Тоскана”, беше категоричен Красимир Коев.

Той допълни, че това е мястото с най-добри условия за отглеждане на стария български сорт мавруд, който измества ареала си на разпространение от Асеновградската яка. Останалите винени сортове също виреели много добре и давали отлични показатели.

“Нашият регион не може да се конкурира с модерно земеделие, каквото има в Добруджа. Лозята са нова тенденция за района, както и новите овощни насаждения. През последните години работим усилено за развитието на растениевъдството”, заяви началникът на областна служба “Земеделие” Йорданка Гочева.

За обединяване на усилията на държавата, общините и бизнеса призова представителят на община Кърджали Первин Риза.

Не трябва да се

работи на парче,

а всички трябва

да положим

усилия в една

посока,

каза Риза.

В края на дискусията министър Ангелкова подчерта, че всички предложения, получени по време на кръглите маси, проведени в страната, ще бъдат взети под внимание. Тя допълни още, че предложения и идеи могат да бъдат изпращани и в министерството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи