ЕЦБ иска пълна независимост на БНБ с нови закони

https://www.24chasa.bg/novini/article/7058469 www.24chasa.bg
Марио Драги

Съдът на ЕС: Засегнати от фалит имат право на информация за надзора

Забраната за БНБ да финансира правителство, органи и институции, както и да печата пари, наложена от валутния борд, е изискване и на ЕЦБ, което вече трябва да спазваме.

Централната ни банка не трябва да финансира правителства, национални органи и институции, както и служби и агенции на ЕС. Това гласи изискването, което вече е записано в предложени от финансовия министър Владислав Горанов промени в Закона за БНБ.

Забраната изрично се отнася и за инвестиции в каквито и да е дългови книжа на правителство, общини и държавни дружества, както при първичното им пласиране, така и при последващата им търговия.

България трябва да въведе законови гаранции за пълна независимост на БНБ и за ненамеса на изпълнителната власт в работата ѝ.

Освен това трябва да променим законодателството си така, че да гарантираме пряко приложение на всички актове и предписания на ЕЦБ както по отношение на банките, работещи у нас, така и за централната банка.

Всички тези промени ще бъдат записани в закони, но най-вероятно ще влязат в сила след стрестестовете. Подготовката за тях вече е започнала. Усилено се работи и по методиката за новата оценка на банковите активи. Планът е двете оценки да са факт до средата на 2019 г.

Централната ни банка ще продължи да предоставя на ЕЦБ непрекъсната информация за лихвените нива и други основни показатели.

Управлението на резервите в чужда валута, както и покупките или продажбите на валута, за да се балансират обменните курсове пък ще премине под контрола на ЕЦБ. Институцията, ръководена от Марио Драги, ще следи и за това дали се упражнява подходящ надзор над финансовите пазари и институции, както и дали платежните системи работят безпроблемно.

След решение на съда на ЕС от 13 сепетември БНБ пък ще трябва да разкрива пред депозанти на фалирали банки информация за осъществявания надзор. Условието е тя да се дава на пряко засегнати от фалита и да не засяга интересите на трети страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.

Капитанът на "Левски" Иван Горанов подкрепи благотворителния турнир Scapto Cup в Благоевград. Той застана зад каузата чрез специално видео. Надпреварата е от 21 до 23 декември в зала "Скаптопара". Събраните от турнира средства ще бъдат дарени на родилното отделение на болницата в Благоевград. Каузата обедини водещи футболисти от "Лудогорец",