ЕЦБ иска пълна независимост на БНБ с нови закони

https://www.24chasa.bg/novini/article/7058469 www.24chasa.bg
Марио Драги

Съдът на ЕС: Засегнати от фалит имат право на информация за надзора

Забраната за БНБ да финансира правителство, органи и институции, както и да печата пари, наложена от валутния борд, е изискване и на ЕЦБ, което вече трябва да спазваме.

Централната ни банка не трябва да финансира правителства, национални органи и институции, както и служби и агенции на ЕС. Това гласи изискването, което вече е записано в предложени от финансовия министър Владислав Горанов промени в Закона за БНБ.

Забраната изрично се отнася и за инвестиции в каквито и да е дългови книжа на правителство, общини и държавни дружества, както при първичното им пласиране, така и при последващата им търговия.

България трябва да въведе законови гаранции за пълна независимост на БНБ и за ненамеса на изпълнителната власт в работата ѝ.

Освен това трябва да променим законодателството си така, че да гарантираме пряко приложение на всички актове и предписания на ЕЦБ както по отношение на банките, работещи у нас, така и за централната банка.

Всички тези промени ще бъдат записани в закони, но най-вероятно ще влязат в сила след стрестестовете. Подготовката за тях вече е започнала. Усилено се работи и по методиката за новата оценка на банковите активи. Планът е двете оценки да са факт до средата на 2019 г.

Централната ни банка ще продължи да предоставя на ЕЦБ непрекъсната информация за лихвените нива и други основни показатели.

Управлението на резервите в чужда валута, както и покупките или продажбите на валута, за да се балансират обменните курсове пък ще премине под контрола на ЕЦБ. Институцията, ръководена от Марио Драги, ще следи и за това дали се упражнява подходящ надзор над финансовите пазари и институции, както и дали платежните системи работят безпроблемно.

След решение на съда на ЕС от 13 сепетември БНБ пък ще трябва да разкрива пред депозанти на фалирали банки информация за осъществявания надзор. Условието е тя да се дава на пряко засегнати от фалита и да не засяга интересите на трети страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голяма драма тресе футболна Италия! Замесени в нея са две от най-известените двойки на Апенините. Мауро Икарди и Уанда Нара наводниха Кевин-Принс Боатенг и Мелиса Сата. Сексбомбата и нападателят имат апартамент над този на халфа и тв водещата. На терасата те разполагат със собствен басейн. При проливен дъжд наскоро той прелял.

Певецът си избира жени кулинарки, обича да похапва обилно Веселин Маринов е олицетворение на великата фраза, че любовта на мъжа минава през стомаха му. Много жени минаха през живота на певеца - блондинки и брюнетки, младички и на средна възраст, но едно не се промени в критериите му за идеалната половинка - всичките приятелки на Веско са

Правя прощален концерт за 70 житейски и 50 творчески лета КОЯ Е ТЯ Гуна Иванова е родена на 20 юли 1948 г. в петричкото село Богородица. През 1983 г. печели конкурс за солистка в ансамбъла на строителни войски, където пее до 2000 г., когато формацията е закрита. От 2010 г. е солистка в Представителния ансамбъл на въоръжените сили.