Откриха кола с документи, свързани с разследването на задържаните журналисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7059721 www.24chasa.bg
Ивайло Спиридонов Снимка: Архив

Кола с документи, подготвени за унищожаване, е била установена в София. Това обяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той коментира случая със задържаните миналата седмица край село Егълница, Радомирско, двама журналисти - Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро.

Спиридонов обясни, че автомобилът с документите е задържан по данни на медията, представлявана от Димитър Стоянов. Документите се намирали сега в СДВР и се извършвала проверка.

Двамата отведени от МВР журналисти са разследвали злоупотреба с евросредства от строителна фирма. Те подават информация към полицията, че документи свързани с престъпление ще бъдат унищожени и те самите отиват към мястото, където обаче биват задържани и отведени в районното управление за установяване на самоличността. Няколко часа по-късно са освободени.

В свое официално становище строителната фирма обяви, че не е замесена в незаконна дейност.

По думите на Спиридонов, двамата журналисти са били помолени да отидат в районното управление и за тях не е имало заповед за 24-часово задържане. Представеният от самите тях документ за такова бил част от рутинна процедура, която се правела всеки път щом полицията ограничавала свободното движение на граждани. Директорът на ГДБОП заяви, че журналистите не са били арестувани.

По случая с журналистическото разследване има образувано досъдебно производство в районна прокуратура Радомир, каза още той.

Спиридонов коментира, че не е давал разрешение телефонният разговор между него и главният редактор на електронната медия, свързана с двамата журналисти, да бъде записван и разпространяван в медиите.