Тунел “Железница” може да се строи въпреки жалбите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7060709 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на фирма “Актор” срещу търга за строителството на тунел “Железница”. Освен това регулаторът е допуснал предварително изпълнение на обществената поръчка. Така строителството на тунела може да започне, дори съдът да не се е произнесъл окончателно по жалбите.

“Актор” поиска спиране на поръчката, след като бе отстранена от нея. КЗК отбелязва, че при установяване на незаконосъобразност на това решение, може да наложи глоба на възложителя в размер на 10% от стойността на договора. Експерти обясниха, че в случая не е наложена глоба.

Регулаторът посочва, че строителството на участъка е важно за обществеността и това има превес над индивидуалните икономически интереси на жалбоподателя, поради което работата няма да се спира.

От АПИ посочват, че за последните две години в Кресненското дефиле са станали над 270 катастрофи с множество жертви и тежки увреждания.

Незабавното проектиране и изграждане на участъка щяло да доведе до по-лесното, а и най-вече безопасно придвижване на огромния поток от моторни превозни средства, пътуващи към и от Кресненското дефиле.

Маршрутът е част от приоритетен проект на ЕС за развитие на транспортната мрежа, включваща магистралната ос Игуменица/Патра – Атина – София - Будапеща. С нея се очаква да се осигури значително подобрение на пътната мрежа в Югоизточна Европа и ще създаде условия за засилено сътрудничество между страните в южната част на Балканите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Артистични пейки във формата на отворена книга със стихове красят от днес площад „Тройката“ в центъра на Бургас. На пейките могат да се видят едни от най-хубавите стихове на бургаските поети Петя Дубарова и Христо Фотев оставили незабравими културно наследство на бъдещите поколения. Снимка:България за

Николета Лозанова прибра Николай Михайлов. Не, двамата не са се разделяли отново. Точно обратното - в момента връзката им е по-стабилна от всякога. Плеймейтката приюти вратаря на "Левски" и националния отбор в своя апартамент, видя "България Днес". Двамата живеят в жилището на Николета. Това е домът,

Светозар от сватбеното риалити "Женени от пръв поглед" заряза жена си. Филипов се размотава в мъжка компания в столицата, видяха папараците на "България Днес". Както стана ясно от последните епизоди на формата - той и съпругата му Таня изживяват криза в краткия си брак. Треньорката по художествена гимнастика тотално го отсвири, обвинявайки го,