Тунел “Железница” може да се строи въпреки жалбите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7060709 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на фирма “Актор” срещу търга за строителството на тунел “Железница”. Освен това регулаторът е допуснал предварително изпълнение на обществената поръчка. Така строителството на тунела може да започне, дори съдът да не се е произнесъл окончателно по жалбите.

“Актор” поиска спиране на поръчката, след като бе отстранена от нея. КЗК отбелязва, че при установяване на незаконосъобразност на това решение, може да наложи глоба на възложителя в размер на 10% от стойността на договора. Експерти обясниха, че в случая не е наложена глоба.

Регулаторът посочва, че строителството на участъка е важно за обществеността и това има превес над индивидуалните икономически интереси на жалбоподателя, поради което работата няма да се спира.

От АПИ посочват, че за последните две години в Кресненското дефиле са станали над 270 катастрофи с множество жертви и тежки увреждания.

Незабавното проектиране и изграждане на участъка щяло да доведе до по-лесното, а и най-вече безопасно придвижване на огромния поток от моторни превозни средства, пътуващи към и от Кресненското дефиле.

Маршрутът е част от приоритетен проект на ЕС за развитие на транспортната мрежа, включваща магистралната ос Игуменица/Патра – Атина – София - Будапеща. С нея се очаква да се осигури значително подобрение на пътната мрежа в Югоизточна Европа и ще създаде условия за засилено сътрудничество между страните в южната част на Балканите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и