Арабаджиев, но не Ветко издал нелегалните фабрики за цигари на Миню Стайков и Бирмите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7061903 www.24chasa.bg
Миню Стайков Снимка: Архив "24 часа"

В началото на 2018 г. британските служби са изпратили сигнал до българските си колеги, в който е посочено името на пловдивчанина. През 2011 г. той веднъж вече е бил разкрит като собственик на таен цех, а 7 г. по-късно се е върнал към опасния бизнес

l Чрез високопоставен източник в НСБОП 48-годишният мъж решава да посочи “колеги”, за да се спаси като през 2011 г. - тогава сключва споразумение с прокуратурата и получава само 3 г. условно

Антон Арабаджиев е подал информацията за петте нелегални фабрики за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри в последните две седмици, научи “24 часа”.

48-годишният бизнесмен от Пловдив няма роднинска връзка с издирвания за укриване на данъци Ветко Арабаджиев, който също е от този град.

Антон Арабаджиев също е разследван за производство на нелегални цигари още от 2011 г. Тогава МВР разбива фабрика за папироси менте в село Патриарх Евтимиево до Пловдив.

На брифинг в селото до фабриката тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обявява, че в нея е можело да се произвеждат над 1/3 от цигарите, които са нужни на пазара в България.

Арабаджиев е арестуван, а през 2012 г. е осъден на 3 г. условно след споразумение с прокуратурата. Според източник на “24 часа”

Антон Арабаджиев

имал контакти

по високите нива

в йерархията

на МВР

в последните няколко години, като дори се споменава човек от ръководството на НСБОП. Това неведнъж го е спасявало от сблъсъци с Темида, но вероятно срещу информация за подземния свят.

В началото на 2018 г. британската служба за предотвратяване на престъпления срещу фиска чрез посолството в София изпраща сигнал до българските служби.

В него англичаните настояват за обстойна проверка на дейността на група от няколко човека, ръководена от Антон Христов Арабаджиев от Пловдив, свързана с производство и разпространение на незаконни цигари. Част от тази контрабандна продукция се пласира на Острова и това е поводът англичаните да анализират и проследят канала от Пловдив.

Разработката на англичаните е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на Арабаджиев, с адреси, с използвани коли, както и разположението на нова фабрика за незаконни цигари в пловдивското с. Оризари.

Автентичността на сигнала бе потвърдена неофициално от високопоставен източник в разследващ орган в България.

Данъчните и

митническите

власти на

Острова са

направили

собствено

разследване заради все повече заловени пратки с нелегални цигари, научи “24 часа” от дипломатически източник. Сигналите за повечето разбити нелегални фабрики за цигари у нас обикновено идват от чужди служби, твърдят запознати.

Британците сочат и партньорите на Арабаджиев - Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов.

По сигнала от Великобритания са работили две специални служби в България.

Арабаджиев не е

арестуван, но

вместо това са

ударени 5 други

фабрики

- свързаната с Миню Стайков в Карнобат и четирите под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му.

Според нашите служби полицейският чадър на пловдивско и национално ниво е позволил на Антон Арабаджиев да разбере, че е обект на оперативен интерес, и той избира най-вероятно да е неназованият източник за разбиване на останалите фабрики.

Хора от обкръжението на групите на Стайков и Бирмата са убедени, че точно конкурентът им в производството на нелегални цигари Антон Арабаджиев е помогнал на разследващите да стигнат до тях. Още повече че част от задържаните в миналото са работили и за него.

Един интересен детайл, който потвърждава неофициалната версия за помощта, оказана от Арабаджиев, е, че от ГДБОП, където е високопоставеният му информатор, са участвали само в първия етап на разбиване на нелегалната фабрика на Миню Стайков в Карнобат през юли. Тогава се открити само ремарке с кутии и един шофьор. При следващите етапи ГДБОП дискретно е дистанцирано от операцията и там работят само ДАНС и прокуратурата.

Обвинението е работило по-късно директно с пловдивската полиция и прокуратура, където Арабаджиев споделя за останалите фабрики в Дупница, Горна Оряховица и Калугерово.

Арабаджиев им

солиден бизнес,

показва справка в Търговския регистър. Той притежава фирми за производство на хляб, търговия с петролни продукти, недвижими имоти, транспорт.

Малко от бизнес партньорите му обаче знаят, че вече е осъждан като член на престъпна група за производство на нелегални цигари и срещу него периодично се получават сигнали за други нарушения.

Името на Арабаджиев стои във фирмите “Стенимахос” ЕАД-Асеновград, “ВИП Пропърти” ООД “Ейнджъл Пропърти” ЕООД, “Тони-М” ООД, “ЕвелинаТрейд” ООД в Пловдив.

В справката от Великобритания, преразказана от дипломатически източник, наред с Арабаджиев, е посочен и Георги Ненчев от Пловдив, по прякор Етикета. Той е известен в подземния свят като човека с фалшивите бандероли, каквито е осигурявал на няколко разбити фабрики за цигари. Задържан е и за печатница за фалшиви евро през 2016 г.

През ноември 2011 г. маскирани го нападнали в дома му в село Храбрино,

счупили пръстите

му и отрязали

част от ухото му

Най-любопитната част от бизнес биографията на Ненчев обаче е свързана с шумния скандал около случая “Белведере”. В края на 2014 г. в Софийския градски съд тръгна дело за несъстоятелност на френската фирма. След намесата на посланика на Франция съдийката Румяна Ченалова се оттегли от делото, а по-късно беше отстранена от съдебната система. Според “Белведере” има опит дружеството да бъде източено. Фирмата, която първа подава молба за несъстоятелност на “Белведере”, е “Тайм Арх” ООД от Пловдив. Причината - иска да ѝ се изплатят 114 хил. лв. за поддръжка на билбордове. Съсобственик и управител на “Тайм Арх” ООД е Георги Ненчев-Жоро Етикета.

Освен че са посочени в сигнала от Великобритания като организатори на нелегално производство на цигари, Антон Арабаджиев и Георги Ненчев са и партньори в официалния бизнес. До март 2011 г. са съдружници в “Тони М” ООД. След това фирмата е собственост и се управлява само от Жоро Етикета.

40-годишният

Найден Станчев

е друг човек от

справката

за нелегалните цигари, който е свързан пряко с Антон Арабаджиев. Двамата са в съвета на директорите на “Стенимахос” ЕАД, която произвежда хляб и сладкарски изделия. Собственик е Арабаджиев. Точно в база на тази фирма в Асеноград през 2011 г. е трябвало да се настани нелегалната фабрика за цигари, заради която е осъден босът Арабаджиев. Тя е точно до затворен клон на “Булгартабак”. В последния момент тогава машините са монтирани в стара мандра в с. Патриарх Евтимово, където се провежда акцията на полицията.

Заради нелегалната фабрика в селото, наблюдавана 3 месеца,

на 28 февруари

са задържани

10 работници и

организаторът

на технологичния процес Ангел Петров. Той е инженер и е работил в тютюневата промишленост. Арестувани са и синът му, както и електротехникът, който е поддържал мрежата. Следственият експеримент показва, че машините в халето могат да произведат 8 мастербокса цигари на час. Иззети са стотици мастербоксове от различни марки - “Виктори”, “Марбъл”, ЛМ, станиоли, целофани, хартия за бандероли. 

В хлебозавода на Антон Арабаджиев е открита машина за изпразване на бракувани цигари, тютюнът от които да се използва във фабриката в Патриарх Евтимово. Антон Арабаджиев е обвинен няколко месеца след операцията - през септември 2011 г. Точно година по-късно той и останалите членове на бандата се признават за виновни в специализирания наказателен съд. Всички се разминават с условни присъди, включително и босът Арабаджиев. Сред осъдените е и Стефан Рангелов, който също е посочен в справката от Великобритания. (Виж карето вдясно)

“24 часа” потърси за коментар Антон Арабаджиев на мобилния телефон, посочен в справката от Великобритания, но на него отговари друг човек. На номер, посочен като контакт в едно от дружествата му, казват, че има друг телефон.

Нова самоличност! Стефан и Стоян Барона са един и същ човек - той вози работници към тайна тютюнева фабрика

Сменил си името, преди 7 г. се измъква

сух след арести в нелегален цех за цигари

Той е около 52-годишен, живее в неугледна неизмазана къща в края на пловдивското село Чешнигирово. До нея се стига по черен път. Отпред са паркирани влекач, лек автомобил “Опел” и микробус “Фолксваген”. Именно с него според британските разследващи служби се превозват нелегални цигари, произведени в друго населено място край Пловдив.

Бусът е регистриран на името на Янка Рангелова и съпруга ѝ Стефан. Това е второто име на мъжа. Преди 20 г. той се е казвал Стоян, но по неизвестни причини се е прекръстил. В Чешнигирово е познат с прякорите Гъгата и Югата. В ъндърграунд средите обаче го наричат Стоян Барона. Кой всъщност е той?

През 2011 г. за първи път попада в полезрението на разследващите. На 31 януари същата година се провежда операция “Фабриката” в с. Патриарх Евтимово. Там е разбит незаконен цех за цигари. Задържани са 11 души в момент, когато са били нощна смяна в тайната фабрика. Оттам са иззети 12 мастербокса от марката “Виктори”. Конфискувани са и над 120 000 къса в насипно състояние, 50 чувала от по 20 кг нарязан тютюн, както и същото количество тютюневи отпадъци. Част от цигарите са щели да бъдат изнасяни в страни от ЕС. Имало е марки LM и Marble. 

“Тогава Стефан (Стоян) изчезна за две години. Цялата вина беше стоварена върху един от задържаните - елтехника Петър Стоянов, който издъхна в следствения арест от инфаркт”, разказват в Чешнигирово. Местните твърдят, че след като делото приключило, Стефан Рангелов отново се появил. Полицията преди това упорито го търсила, но не го открила. След процеса вече нямало смисъл да го издирва. През това време хора от селото казвали, че са го видели ту в Пловдив, ту в София. Бил с брада. И така всичко се потули, разсъждават чешнигировци.

“Последната му работа беше в Испания като шофьор на тир. Поне така твърди съпругата му Янка. Самата тя се труди във фабрика за полиетиленови торби край Чешнигирово”, обясняват съседи. По думите им Стефан (Стоян) и сега действал полулегално. Не можели да му хванат дирите с какво точно се занимава.

В сигнала на британските служби се твърди, че Рангелов превозвал работници за нощна смяна в тайна фабрика край Пловдив и ги връщал обратно. Самият микробус е доста вехт и не бие на очи. Семейството изобщо не демонстрира лукс. И никой не се съмнява, че Стефан (Стоян) може да трупа богатство от незаконна дейност. Официалното обяснение на близките му е, че той кара тир в Испания. Екип на “24 часа” засне пред дома му жълт влекач DAF, стар опел и въпросния микробус фолксваген. Според местни той имал и “ Рено Канго”. С него също возел работници, сочат британските служби. Преди дни на Рангелов трябвало да бъдат връчени призовки за нередности с негови коли. Съпругата му обяснила, че мъжът ѝ е в Испания.

9 подставени лица на собственика на “Винпром Карнобат” получили 7 млн. лева като млади фермери

Девет подставени лица на Миню Стайков са получили около 7 млн. лв. евросредства за последните 2 г., стана ясно от думите на прокурора Димитър Петров.

Той внесе във вторник в апелативния спецсъд 10 нови тома доказателства срещу собственика на “Винпром Карнобат”, шурея му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат Георги Димитров. Тримата бяха задържани преди две седмици по обвинение, че са част от група за разпространение на акцизни стоки без бандерол, пране на пари и данъчни престъпления.

Другите участници в нея били синът на Стайков - Стайко, един шофьор и общ работник. “Леко отваряме завесата по една друга тема, свързана с участието на Стайков в програмата “Млад фермер” към Държавен фонд “Земеделие”, каза Димитър Петров по повод новите доказателства.

Според прокуратурата бизнесменът използвал децата на свои подчинени във фирмата му “Сис индустрийс”. Те били на възраст до 28 г. Регистрирали се като еднолични търговци и кандидатствали по програмата “Млад фермер” за евросредства. Фирмите им се занимавали с различни дейности. “До момента сме установили към 7 млн. лв., отпуснати по програмата”, каза Петров.

В “обратни писма”, подписани от нотариус, младежите обявявали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, е Миню Стайков. Спецпрокуратурата съобщила за своите разкрития на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

“Обратните писма” нямат правна стойност. Те имат ограничителна функция, която законът не забранява”, опонира адвокатът на Стайков Лъчезар Таков в апелативния спецсъд. Там се решаваше дали бизнесменът, шуреят му и кметският син да излязат на свобода. Според защитника клиентът му бил пришит в тази група с хора със съвсем различен социален статус - шофьор, общ работник.

“Данъчните престъпления също са пришити. Той е разследван за тях от 2010 до 2016 г. Давал е обяснения, представял е доказателства и накрая делата са били прекратени”, каза Таков.

Самият Стайков, който се яви в съда в стилен тъмносин костюм, помоли за по-лека мярка. “Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти.

Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно”, каза собственикът на Винпром Карнобат”.

До редакционното приключване на броя тричленен състав на апелативния спецсъд не бе решил за мерките на обвиняемите.

(24часа)