3 млрд. евро не стигат за три магистрали и два тунела

https://www.24chasa.bg/novini/article/7062775 www.24chasa.bg
Зам.-министър Валентин Йовев обясни, че бъдещето на недоразвити сектори е в публично-частното партньорство

3 млрд. евро са необходими за непостроените 250 км от "Хемус", магистрала "Черно море", Русе-Велико Търново, тунела под Шипка и под "Петрохан". Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев на конференция за възможностите за развитие на публично-частното партньорство.

"Добрата новина е, че към тези проекти има инвеститорски интерес", каза Йовев. Той добави, че вече има подписани споразумения с китайски компании.

Русе- Велико Търново, като част от Трансевропейски коридор IX, се очаква да поеме около 5000 товарни автомобила на денонощие, прогнозите били потокът да се увеличава.

Според него ако публично-частното партньорство се приложи в сферата на ВиК, където компании са в трудно финансово положение, ще се подобри услугата за гражданите.

"Една от възможностите е сключването на договори за управление с цел подобряване на ефективността на ВиК операторите. Този вариант е подходящ за дружества в тежко финансово състояние, при които един добър мениджмънт би намалил разходите и би подобрил услугата за гражданите. Един такъв договор за управление би бил с ограничен срок на действие, като засегнатите ВиК оператори ще запазят статута си на изцяло публични дружества, контролирани както от собственика, така и договорно от асоциациите по ВиК", каза той. 

Възможно било и да бъдат сключени договори за отдаване на лизинг, които се използват широко във Франция, или договори с доказан резултат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните