Радев пусна указа, Маринов става вътрешен министър днес (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7063763 www.24chasa.bg

Цветанов: Всички книжа бяха при президента още на 10-и, лошо го съветваха

Радев: Това кадрово решение се приема критично от обществото

10 дни след като премиерът Бойко Борисов го посочи за вътрешен министър, тази сутрин досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов ще бъде избран на поста.

Процедурата по

гласуването бе

отпушена днес

сутринта

с очаквания от дни указ на президента Румен Радев.

“С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото”, написа във фейсбук държавният глава. И посочи, че “слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството” допринесли той да освободи главния секретар.

“Всички документи са постъпили още при първата кореспонденция, повторихме я с абсолютно същите документи”, коментира лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщението от “Дондуков” 2, че указът е пуснат, защото вече били получени всички книжа. Още на 10 септември правителството ги било изпратило на президента. Според Цветанов Радев бил подстрекаван да е хард от съветниците си.

“Президентът

избра този тон,

за година и

половина той

не дойде в

парламента

нито веднъж. Всички други президенти - и Първанов, и Плевнелиев, са го правили, имали са между 5 и 8 изказвания пред НС”, изтъкна Цветанов.

Неочаквано пък лидерът на групата на патриотите Волен Сидеров обвини шефката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова, че подкопава управлението. И се аргументира - членове на семейството на Бъчварова са минирали кандидатурата на оттеглилия се кандидат за транспортен министър Александър Манолев. Този кръг иска да назначава членове на правителството, категоричен е Сидеров, макар и да не смята, че Росен Желязков, който се очаква тази сутрин да бъде избран от парламента за министър на транспорта, е човек на “Капитал”.

Поради същата причина - подкопаване на управлението, според лидера на “Обединени патриоти” Бъчварова не е подходяща и за посланик. Освен това тя не е допринесла за подобряване имиджа на България, отсече Сидеров с уточнението, че не той номинира посланиците. Запитан за коментар по резервите на Сидеров Цветанов запази мълчание.

Освобождаването на старите и приемането на новите министри е първа точка в дневния ред на парламента утре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и