8 г. затвор и 150 000 лв. кръвнина за убийството на 11-годишната Никол от Бургас (Обновена+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7064457 www.24chasa.bg
Убитото 11-годишно момиче от Бургас Никол СНИМКА: Фейсбук

8 години затвор и кръвнина от 150 000 лева определи току-що Бургаският окръжен съд за 16-годишния Иван Иванов. Той бе подсъдим и признат за виновен за убийството на 11-годишната Никол Йончева, заклана с кухненски нож в асансьор на 20-ти август миналата година. Наказанието е с 1 година повече от това, което поиска прокуратурата.

Председателят на съдебния състав Стефан Стойков заяви, че решението за наказанието на непълнолетния Иван е взето с пълно единодушие. Той уточни, че е доказано престъплението, извършено от подсъдимия срещу малолетното дете.

Съдия Стойков подчерта, че жертвата, намушкана в дясната част на врата, е издъхнала по особено мъчителен начин. Въпреки леката си умствена изостаналост ученикът е могъл да ръководи действията си и да разбира постъпките си, категоричен е още съдът.

"Тъжно и страшно е че, в България деца убиват деца. Това е една тенденция , която не знам обществото как би могло да я преодолее, не съм аз човекът, който трябва да дава съвети. Тук не е само конкретната причина - че на него му е отказана някаква близост. Иван опитал да целуне момичето, то се дръпнало, той решил да я накаже. Една голяма част от разсъжденията му са резултат от изкривената представа на обществото за това как трябва да се развиват децата. Те са облъчвани денонощно от някакви агресивни филми, електронни игри. За мен това отношение на обществото към подрастващите е ненормално", коментира съдия Стойков. И допълни: Той /подсъдимият-б.а./ няма тази ценностна база, свързана с живота на човека. За него няма такава сигурна ценност, така е възпитан. Спирачката, която трябва да я има в душата му, я няма".

16-годишният Иван не пожелал да каже нищо, когато съдът му предоставил тази възможност като последни думи за подсъдимия. Делото се гледа при закрити врата, като на нито едно от заседанията Иван не пожела да разговаря в кулоарите на съда с репортери.

"8 години са твърде малко за отнет човешки живот, но каквото и да е наказанието, то не е достатъчно, за мен трябва да е доживот", каза майката на убитата Никол Мими Ставрева. Тя недоумява как е възможно човек да отнеме човешки живот, само защото бил раздразнен. В хода на съдебния процес стана  ясно, че Иван посегнал на Никол, защото поискал да я целуне, но тя му отказала. Тогава тийнейджърът решил да я накаже и забил кухненски нож с  20-сантиметрово острие във врата й, прерязвайки сънната артерия.

"Синът ми е невинен, продължаваме да вярваме, че не е той. Използваха едно болно дете, което само дори не може да използва нож", споделиха родителите на Иван Димитър и Донка. Решението на Бургаския окръжен съд може да бъде обжалвано пред апелативните магистрати.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради