Ако няма сделка за Брекзит: Край на евтините разговори с Лондон, проблеми с книжки и паспорти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065740 www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей на срещата на ЕС в Залцбург СНИМКА: РОЙТЕРС

Британското правителство вече пуска съвети за трудностите, които ще възникнат. Засега най-предвидимо изглежда положението на българските студенти

Няма напредък за споразумение с Лондон за Брекзит, се разбра след срещата на лидерите на ЕС в Залцбург.

А вече обратното броене за излизане на Великобритания от ЕС започна. Остават 6 месеца, а неяснотите са прекалено много. Основната е ще има ли споразумение и как точно ще протече разводът между Лондон и Брюксел на 29 март догодина.

Дали плавно и с предварително договорени правила, или ще доведе до много ядосани и дори шокирани хора по света? Защото засегнати ще бъдат не само живеещите в Обединеното кралство, а и всички имащи бизнес или зависещи от британски фирми и граждани.

Очакванията са октомври или най-късно през ноември да има отговор на този важен въпрос, но подготовката за лош сценарий вече е в ход. Британското правителство започна да публикува съвети какви трудности може да възникнат, ако не се стигне до разбирателство с останалите в ЕС по напускането на Обединеното кралство. От съобщенията до момента и коментарите на водещи фигури в процеса по Брекзит става ясно, че сътресения ще има в почти всички области, ако няма сделка.

От тях основно ще бъдат засегнати живеещите във Великобритания, сред които и много българи. Например при ваканциите си в родината

няма да могат

да карат кола

с британските

си шофьорски

книжки,

защото те вече няма да се признават в ЕС. Това вероятно ще засегне стотици сънародници, тъй като британският документ за управление на МПС бе задължително условие за много от тях.

Първата група са заселилите се на Острова преди приемането на България в ЕС. Тъй като до 2007 г. българските книжки не се признаваха във Великобритания, за да карат кола, трябваше да положат нов изпит. След влизането на страната ни в ЕС пък трябваше да изберат от коя от двете си шофьорски книжки ще се откажат, тъй като имаха право само на една в рамките на съюза. Повечето избраха британската, защото подмяната ѝ е изключително лесна – по пощата и с плащане на такса по банков път, а и отваря възможности за работа.

Втората група са дошлите в Англия през последните години

българи, които

работят като

шофьори или

доставчици

на пратки

Те също са значителна част, тъй като повечето сънародници без квалификации и добро владеене на английски език се занимават с точно това. А фирмите, които ги наемат, обикновено искат минимум една година опит в Обединеното кралство заради обратното движение по пътищата или най-добре британска книжка, която обаче от април догодина може да се окаже проблем в ЕС, ако няма сделка за Брекзит. Според съветите на британското правителство на притежателите ѝ ще им се наложи да си извадят международно свидетелство за шофиране. То ще бъде два вида, като преди тръгване за дадена страна ще е необходима проверка кое от тях е валидно в нея. За Франция, през която минават пътуващите от Англия към България с кола, ще трябват и двете. Същото ще е и за Испания. Ако не притежават тези международни книжки, ги очакват глоби, а може и да не ги пуснат в някоя от европейските държави.

Още по-заплетен е казусът с българите, които са станали шофьори във Великобритания, а планират да се преместят да живеят в България или друга европейска държава. Те няма да могат да сменят автоматично британската си книжка за нова от съответната страна, където в бъдеще ще пребивават, както предвиждат европейските правила. Вероятно ще им се наложи да държат нови изпити. Добрата новина е, че европейските шофьорски книжки ще продължат да се признават в Англия поне още 2 години, докато тече преходният период по Брекзит.

Към пътуванията с британски паспорт, който много българи с двойно гражданство предпочетоха да притежават в последните години, ще има допълнителни изисквания. Ако се влиза в страна от Шенген,

паспортът ще

трябва да е с

минимум 6 месеца

валидност

За европейските страни извън зоната - България, Румъния, Хърватия и Кипър, още няма яснота какви ще са условията.

В пуснатите до момента съвети нищо не се споменава за влизащи във Великобритания европейски граждани, но по-рано кабинетът в Лондон увери, че те няма да имат нужда от виза, ако идват с цел туризъм или временна работа. Тези, които до края на 2020 г. са живели в страната законно поне 5 години, ще могат да останат за постоянно в нея. Ако работят и се осигуряват, ще имат достъп до безплатно лечение и социални услуги.

Ако учат или се

издържат сами,

ще им е

необходима

частна здравна

застраховка

Ще може да останат и легално пребиваващите, които са живели по-малко от 5 години към 31.XII.2020 г., но ще трябва да подадат молба за специален статут. Същите условия важат и за техните деца, семейни партньори, нуждаещи се от настойник внуци или зависими от грижите им родители, баби и дядовци.

Тъй като Великобритания ще изпадне от много споразумения за европейско съдебно сътрудничество, се очаква да има усложнения по дела за разводи, плащане на издръжка, гледане на деца и отвличания, особено когато става дума за смесени бракове.

От какъв характер точно ще бъдат трудностите, ще зависи от съответните държави, чиито граждани са намесени в спора. Засега единственото, което Лондон обещава, е да се придържа към Хагската конвенция, която предвижда да не се изисква допълнителна легализация на документи с апостил. 

Евтините телефонни разговори в европейски държави с британски мобилен телефон също ще отидат в историята. Британското правителство призна, че при липса на споразумение с Брюксел по цялостния пакет за напускането на страната,

няма да може

да гарантира

безплатен

роуминг

при пътувания в ЕС.

За да ограничи възможността за налагане на прекалено високи цени от операторите, ще се опита да наложи 45 паунда месечен лимит за разговори в роуминг.

Големият губещ от ситуация без сделка за Брекзит се очаква да е британският бизнес и неговите партньори по света. Лондон вече отстъпи на Ню Йорк лидерското си място в класации на световните финансови центрове. Причината е, че водещи международни банки преместиха част от дейността си от британската столица, за да си гарантират достъп до европейския пазар и да разчитат на европейските регулации с трети страни. Наскоро британското правителство призна, че

под въпрос са

750 търговски

сделки в

168 държави

извън ЕС. Причината е, че досега те са били част от споразумения на Евросъюза с тези страни, а до момента той не е дал официално съгласие за прекратяването им по отношение на Обединеното кралство. По принцип Брюксел е заявил готовност те да продължат да действат още две години, докато тече преходният период след Брекзит, но без писмено изразена воля за спирането им Лондон не може да започне тяхното предоговаряне. Представителите на бизнеса се опасяват, че това ще е дълъг процес и ако не стартира сега, ще се стигне до патова ситуация.

Международният валутен фонд пък предупреди, че ще трябва да се предоговарят най-малко 63 търговски споразумения между Великобритания и ЕС, ако не се стигне до сделка. От МВФ смятат, че паундът ще продължи да се обезценява,

стоките ще

поскъпват, а

доходите няма

да растат

Причината е, че европейските държави вече няма да са длъжни да приемат британските стандарти и фирмите от Обединеното кралство ще трябва да се съобразяват със стандартите във всяка една страна членка. Това ще доведе до разходи за допълнителни лицензи и разрешителни. Според прогнозите на британските власти засегнати ще бъдат стоки като мебели, текстил, колела и готварски уреди.

В селскостопанския сектор също се очакват сътресения. Кабинетът в Лондон обяви, че от следващата пролет ще позволи наемането на сезонни работници извън ЕС, за да се разреши проблемът с недостига на работна ръка. На практика

тези хора ще

са пряка

конкуренция

на българите

и румънците,

които основно се трудят по британските полета през последните години. Единственото успокоение за сънародниците ни е, че отпуснатата квота е само за 2500 души, докато по данни на британските фермерски съюзи са необходими поне четири пъти повече. Засега

най-предвидимо

изглежда

положението на

българските

студенти

в Англия. Приетите тази и следващата учебна година ще продължат да плащат такси като британските си колеги, и то за целия курс на обучение. Освен това ще продължат да разчитат и на добратата английска система за раздаване на студентски кредити. Британското правителство отпуска до 9000 паунда на човек годишно, които покриват напълно таксите за обучение. Отделно дава и пари за издръжка.

Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне определен доход. За България той е 12 000 паунда годишно, а за Англия – 21 000. Всяка година около 2000 сънародници се възползват от системата за кредитиране, което е около 95% от всички нашенци, избрали да следват на Острова.

Инвестиралите в имоти във Великобритания обаче ще има за какво да се тревожат. Прогнозите на шефа на британската Централна банка Марк Карни са, че цените им могат да се сринат с до 35% през следващите 3 години. Той е предупредил кабинета на британския премиер Тереза Мей, че ако не постигнат сделка за Брекзит, ги очакват още по-висока безработица и инфлация, увеличаване на лихвените проценти и спад на икономическия растеж.

Лидери в ЕС искат

нов референдум във

Великобритания

Няма напредък към споразумение за Брекзит и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, стана ясно след края на вечеря на лидерите на ЕС в Залцбург, предаде Ройтерс.

“На този етап сме в застой. Няма прогрес”, каза президентката на Литва Далия Грибаускайте пред Ройтерс. Тереза Мей потвърдила в словото си пред лидерите, че Великобритания ще напусне на 29 март догодина, както е предвидено, “така че задачата за всички нас е да постигнем това споразумение”. Тя била категорична, че няма да има втори референдум за членството в ЕС.

Британската премиерка поискала от колегите си да се откажат от неприемливите си искания, които можело да разкъсат Великобритания, и да бъде постигнат добър компромис. Френският президент Еманюел Макрон обаче призова ЕС да се придържа към твърдия си подход. Сред евролидерите има “почти единодушна” подкрепа за провеждането на втори референдум за Брекзит във Великобритания, заявил премиерът на Малта Джоузеф Мускат пред Би Би Си. “Ще се радваме на възможността британският народ да обмисли нещата, а след това да вземе окончателно решение”, каза Мускат. Извънредна среща, посветена на Брекзит, ще има на 17 и 18 ноември, се споразумяха лидерите на ЕС.