Законът на ДПС за собствеността на медиите целял само да изясни кой кой е в тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065776 www.24chasa.bg
Еврокомисарката Мария Габриел участва в заседанието на медийната комисия на парламента. Тя седна до председателя на комисията Вежди Рашидов. СНИМКА: Десислава Кулелиева

10-те хиляди лв.

глоба за скриване

на издателя ще

бъдат намалени

Медийният закон, който цели да изсветли собствениците на медии у нас, ще бъде посрещнат добре в Европейския съвет, убеден е еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел. По време на дебат в парламента тя напомни, че Европейската комисия предприема целенасочени мерки за прозрачност на политическата реклама онлайн заради изборите за евродепутати през 2019 г.

Медийната комисия в парламента се срещна със собственици на медии, неправителствени организации, журналисти, за да обсъди публично закона за задължително депозиране на печатни и други произведения. Почти сигурно е, че името му ще бъде променено на второ четене, за да обхване и останалите медии - радио, телевизия и интернет. Според новия закон доставчиците на медийни услуги са длъжни да декларират действителните собственици, лицето, което контролира съдържанието, както и данни за финансирането на медията.

Глобите за неподадена декларация (минималната е 10 000 лв.) са прекалено високи и Министерството на културата едва ли е най-подходящата институция, която да следи за изпълнението на закона, посочиха повечето участници в дискусията. Министерството на културата също споделя тази тревога.

“Единствената цел на закона е да бъде ясно кой кой е в медиите, как се разпространяват, кои са собственици на разпространителските мрежи и т.н., защото такива са обществените очаквания. Не си поставя за цел да регулира медийните отношения”, обясни депутатът Йордан Цонев, който е вносител на проекта с Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Делян Пеевски.

“Сайтовете се явяват нелоялна конкуренция на традиционните медии - радиа и телевизии, затова и те трябва да се подчиняват на ясен и прозрачен регламент”, смята Зина Трифонова, член на управителния съвет на БНТ. Тази тема обаче е част от Закона за радиото и телевизията и не беше обсъждана повече.

Проектозаконът бе подкрепен от ГЕРБ в лицето на Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС.

“Подкрепям го, въпреки че вносителите са от опозицията, защото е много важно кой говори през медиите, които трябва честно да приемат правната отговорност”, каза Кирилов.

“Министерството на културата ще бъде единствено единен регистър и депозитар на информация. А и няма проблем глобите да бъдат намалени”, каза накрая Цонев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката