Законът на ДПС за собствеността на медиите целял само да изясни кой кой е в тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065776 www.24chasa.bg
Еврокомисарката Мария Габриел участва в заседанието на медийната комисия на парламента. Тя седна до председателя на комисията Вежди Рашидов. СНИМКА: Десислава Кулелиева

10-те хиляди лв.

глоба за скриване

на издателя ще

бъдат намалени

Медийният закон, който цели да изсветли собствениците на медии у нас, ще бъде посрещнат добре в Европейския съвет, убеден е еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел. По време на дебат в парламента тя напомни, че Европейската комисия предприема целенасочени мерки за прозрачност на политическата реклама онлайн заради изборите за евродепутати през 2019 г.

Медийната комисия в парламента се срещна със собственици на медии, неправителствени организации, журналисти, за да обсъди публично закона за задължително депозиране на печатни и други произведения. Почти сигурно е, че името му ще бъде променено на второ четене, за да обхване и останалите медии - радио, телевизия и интернет. Според новия закон доставчиците на медийни услуги са длъжни да декларират действителните собственици, лицето, което контролира съдържанието, както и данни за финансирането на медията.

Глобите за неподадена декларация (минималната е 10 000 лв.) са прекалено високи и Министерството на културата едва ли е най-подходящата институция, която да следи за изпълнението на закона, посочиха повечето участници в дискусията. Министерството на културата също споделя тази тревога.

“Единствената цел на закона е да бъде ясно кой кой е в медиите, как се разпространяват, кои са собственици на разпространителските мрежи и т.н., защото такива са обществените очаквания. Не си поставя за цел да регулира медийните отношения”, обясни депутатът Йордан Цонев, който е вносител на проекта с Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Делян Пеевски.

“Сайтовете се явяват нелоялна конкуренция на традиционните медии - радиа и телевизии, затова и те трябва да се подчиняват на ясен и прозрачен регламент”, смята Зина Трифонова, член на управителния съвет на БНТ. Тази тема обаче е част от Закона за радиото и телевизията и не беше обсъждана повече.

Проектозаконът бе подкрепен от ГЕРБ в лицето на Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС.

“Подкрепям го, въпреки че вносителите са от опозицията, защото е много важно кой говори през медиите, които трябва честно да приемат правната отговорност”, каза Кирилов.

“Министерството на културата ще бъде единствено единен регистър и депозитар на информация. А и няма проблем глобите да бъдат намалени”, каза накрая Цонев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда