Сотир Цацаров: От нелегални цигари се печели повече, отколкото от наркотици (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065817 www.24chasa.bg
Главният прокурор Сотир Цацаров влиза на заседание на комисията за борба с корупцията и сивата икономика. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Скандално - законът не предвижда наказуемост за самото производство

В Унгария, Испания, Полша и Гърция са разбити фабрики за контрабандни цигари, в тях и работниците, и машините са от България

Депутатите да предложат въвеждане на наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовление за тяхното производство.

В закона думата

Емил Димитров- Ревизоро
Емил Димитров- Ревизоро

“продажба”

да бъде

заменена с

“разпространение под всякаква форма.”

Да се въведе лицензионен или регистрационен режим за производство на машини, части и консумативи за такова производство.

Тези предложения отправи към Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата главният прокурор Сотир Цацаров.

Той бе поканен на заседанието ѝ, за да представи проблемите при предотвратяването на тези престъпления.

“Предлагаме да се помисли и за диференциране на наказателната отговорност. Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане”, обясни на депутатите замисъла си Цацаров.

Главният прокурор се мотивира с това, че “законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е колкото смехотворен, толкова и реален”, каза той. Но обясни, че в момента в Наказателния кодекс (НК) няма никакви разпоредби, по които да се преследва за производство и разпространение на нелегални цигари и на други стоки извън закона.

Тази празнота е направила производството на нелегални цигари по-печеливш бизнес от наркотиците, категоричен бе Цацаров. Той дори допусна, че част от криминалния контингент се е пренасочила към този бизнес,

защото е много по-малко рисков и нямало наказуемост на участниците. При разбиването на канали и фабрики за нелегални цигари заловените лица биват обвинявани за данъчни престъпления, обясни последиците от законовата “дупка” той.

От изложението му пред депутатите се разбра също, че българските нелегални цигаропроизводители

“изнасят”

уменията

и техниката си

и в чужбина

По информация на европейските служби в другите страни членки на съюза, са откривани машини от български произход, български работници и специалисти.

Преди да направи предложението си главният прокурор запозна депутати и журналисти с “технически подробности” за разбити наскоро фабрики у нас и в други държави.

От изявлението му стана ясно, че освен в България, службите разкрили такива и в Унгария, Испания, Полша и Гърция, като това е станало по информация на МВР.

“На база на данните от ГДБОП, можем да кажем, че машините са от български производители, транспортирани към Унгария. Във фабриките работят български работници и специалисти”, обясни главният прокурор.

В България има модерни машини, цели поточни линии, които са и мобилни. Могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг или в друга държава, уточни той.

Според главния прокурор това означава, че у нас има истински сериозен

промишлен

капацитет, пълна

мобилност и

пълна

автономност

на работата при производството на нелегални цигари.

В отговор на депутатски въпрос дали последните две акции на прокуратурата срещу нелегалното производство на цигари са резултат от сигнал на чужди служби, Цацаров отговори, че българските разследващи имат много добро взаимодействие с колегите си от чужбина и непрекъснато си подават информация.

Но със сигурност не може да се каже, че

акциите

са само по

информация

отвън

Едната операция е била изцяло дейност на МВР, ДАНС и прокуратурата, като главният прокурор не уточни за коя точно говори.

Според Цацаров в Унгария са били задържани 12 души, 10 от които били българи. Всички суровини и материалите за производство на нелегалните цигари били от България.

Емил Димитров: Над 425 млн. лева е загубата за

държавата, печелят 3 лв. на кутия

Себестойността на кутия цигари е между 0,30 лв. и 0,50 лв. На нелегалния пазар на дребно тя се продава за около 3,50 лв. Стойността на акциза за кутия цигари в момента е 3,54 лв., а с ДДС - 4,25 лв.

Така установената паралелна тютюнева индустрия е генерирала на годишна база общо над 425 млн. лв. загуби за държавната хазна от несъбрани налози - 354 млн. лв. от акцизи и 71 млн. лв. от ДДС.

Това пресметна председателят на комисията за борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров-Ревизоро. За лицата, които са я организирали, тази индустрия е генерирала годишни приходи от 350 млн. лева в брой.

През 2017 г. в България са били обложени с акциз 13,7 млрд. къса цигари. Със своите 2 млрд. къса цигари годишно неустановената тютюнева индустрия е държала 15% от търговията с цигари в страната. Това е по-голям дял в сравнение с този на повечето легални производители, заяви Димитров. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане