Сотир Цацаров: От нелегални цигари се печели повече, отколкото от наркотици (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065817 www.24chasa.bg
Главният прокурор Сотир Цацаров влиза на заседание на комисията за борба с корупцията и сивата икономика. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Скандално - законът не предвижда наказуемост за самото производство

В Унгария, Испания, Полша и Гърция са разбити фабрики за контрабандни цигари, в тях и работниците, и машините са от България

Депутатите да предложат въвеждане на наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовление за тяхното производство.

В закона думата

Емил Димитров- Ревизоро

“продажба”

да бъде

заменена с

“разпространение под всякаква форма.”

Да се въведе лицензионен или регистрационен режим за производство на машини, части и консумативи за такова производство.

Тези предложения отправи към Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата главният прокурор Сотир Цацаров.

Той бе поканен на заседанието ѝ, за да представи проблемите при предотвратяването на тези престъпления.

“Предлагаме да се помисли и за диференциране на наказателната отговорност. Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане”, обясни на депутатите замисъла си Цацаров.

Главният прокурор се мотивира с това, че “законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е колкото смехотворен, толкова и реален”, каза той. Но обясни, че в момента в Наказателния кодекс (НК) няма никакви разпоредби, по които да се преследва за производство и разпространение на нелегални цигари и на други стоки извън закона.

Тази празнота е направила производството на нелегални цигари по-печеливш бизнес от наркотиците, категоричен бе Цацаров. Той дори допусна, че част от криминалния контингент се е пренасочила към този бизнес,

защото е много по-малко рисков и нямало наказуемост на участниците. При разбиването на канали и фабрики за нелегални цигари заловените лица биват обвинявани за данъчни престъпления, обясни последиците от законовата “дупка” той.

От изложението му пред депутатите се разбра също, че българските нелегални цигаропроизводители

“изнасят”

уменията

и техниката си

и в чужбина

По информация на европейските служби в другите страни членки на съюза, са откривани машини от български произход, български работници и специалисти.

Преди да направи предложението си главният прокурор запозна депутати и журналисти с “технически подробности” за разбити наскоро фабрики у нас и в други държави.

От изявлението му стана ясно, че освен в България, службите разкрили такива и в Унгария, Испания, Полша и Гърция, като това е станало по информация на МВР.

“На база на данните от ГДБОП, можем да кажем, че машините са от български производители, транспортирани към Унгария. Във фабриките работят български работници и специалисти”, обясни главният прокурор.

В България има модерни машини, цели поточни линии, които са и мобилни. Могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг или в друга държава, уточни той.

Според главния прокурор това означава, че у нас има истински сериозен

промишлен

капацитет, пълна

мобилност и

пълна

автономност

на работата при производството на нелегални цигари.

В отговор на депутатски въпрос дали последните две акции на прокуратурата срещу нелегалното производство на цигари са резултат от сигнал на чужди служби, Цацаров отговори, че българските разследващи имат много добро взаимодействие с колегите си от чужбина и непрекъснато си подават информация.

Но със сигурност не може да се каже, че

акциите

са само по

информация

отвън

Едната операция е била изцяло дейност на МВР, ДАНС и прокуратурата, като главният прокурор не уточни за коя точно говори.

Според Цацаров в Унгария са били задържани 12 души, 10 от които били българи. Всички суровини и материалите за производство на нелегалните цигари били от България.

Емил Димитров: Над 425 млн. лева е загубата за

държавата, печелят 3 лв. на кутия

Себестойността на кутия цигари е между 0,30 лв. и 0,50 лв. На нелегалния пазар на дребно тя се продава за около 3,50 лв. Стойността на акциза за кутия цигари в момента е 3,54 лв., а с ДДС - 4,25 лв.

Така установената паралелна тютюнева индустрия е генерирала на годишна база общо над 425 млн. лв. загуби за държавната хазна от несъбрани налози - 354 млн. лв. от акцизи и 71 млн. лв. от ДДС.

Това пресметна председателят на комисията за борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров-Ревизоро. За лицата, които са я организирали, тази индустрия е генерирала годишни приходи от 350 млн. лева в брой.

През 2017 г. в България са били обложени с акциз 13,7 млрд. къса цигари. Със своите 2 млрд. къса цигари годишно неустановената тютюнева индустрия е държала 15% от търговията с цигари в страната. Това е по-голям дял в сравнение с този на повечето легални производители, заяви Димитров. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,