Мистерията с Comрliment - №1 на черния пазар: германска марка, която никога не е регистрирана у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065837 www.24chasa.bg
Мистерията с Comрliment -  №1 на черния пазар: германска марка, която никога не е регистрирана у нас

Службите допускат, че след британския сигнал през януари 2018 г. за фабрика в Оризари собственикът ѝ Антон Арабаджиев е предупреден от НСБОП и я е демонтирал, а после е насочил вниманието към “конкурентите” си Миню Стайков и Бирмата

Цигарите Compliment, които са с най-голям дял на нелегалния пазар у нас (17,5%), са официална собственост на германската компания “Фон Айкен”, която произвежда тютюни.

Compliment обаче никога не е регистрирана официално за продажба в България, нито е имало заявка за цена, която да се впише в регистър на тютюневите изделия. Поради това всяка кутия, продавана у нас, е контрабанда.

През първото тримесечие на годината Compliment е имала 7,1% дял от нелегалния пазар. През второто успява да вземе повече от двойно по-голям.

Според спецслужбите рязкото нарастване на продажбите се дължи на нелегално производство в България.

Но от съобщенията на Агенция “Митници” през тази година се вижда, че почти никъде не се среща въпросната марка в заловените количества при опит за контрабанден внос.

За сметка на това в информацията от МВР за хванати в България нелегални цигари почти винаги присъстват кутии Compliment, както и марки като Calypso, Fargo, Marbel и други, които също никога не са имали официална регистрация в България. Въпросните марки са залавяни по морето - в Поморие, Бургас и Варна, в Плевен, Монтана, Враца.

Това показвало, че цигарите се произвеждат у нас, а не се внасят. Друг показател в подкрепа на тази теза е, че при всички акции на полицията заловените кутии са били без никакъв бандерол.

В същото време от МВР няма официална информация, че тази марка е засечена в някоя от разбитите фабрики на Антон Арабаджиев, Миню Стайков, на Евлоги Станоев Бирмата и синове.

Лансират се само неофициални предположения от прокуратурата и ДАНС, че е възможно основното място на производство на Compliment да е било все пак в пловдивското село Оризари.

В началото на януари 2018 г. английските тайни служби предупреждават своите колеги в България и настояват те да проверяват пловдивския бизнесмен Антон Арабаджиев.

Неговото име е посочено като ръководител на група за производство на нелегални цигари.

В предишните публикации автентичността на сигнала на британците бе потвърдена от високопоставен източник от службите в София, както и предположението, че 48-годишният бизнесмен е имал информатор на най-високо ниво в НСБОП.

Версията е, че Арабаджиев е бил предупреден, фабриката в Оризаре по спешност е демонтирана и той е посочил “колегите си и конкуренти” в нелегалния бизнес - Миню Стайков и Евлоги Станоев - Бирмата. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане