Мистерията с Comрliment - №1 на черния пазар: германска марка, която никога не е регистрирана у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065837 www.24chasa.bg

Службите допускат, че след британския сигнал през януари 2018 г. за фабрика в Оризари собственикът ѝ Антон Арабаджиев е предупреден от НСБОП и я е демонтирал, а после е насочил вниманието към “конкурентите” си Миню Стайков и Бирмата

Цигарите Compliment, които са с най-голям дял на нелегалния пазар у нас (17,5%), са официална собственост на германската компания “Фон Айкен”, която произвежда тютюни.

Compliment обаче никога не е регистрирана официално за продажба в България, нито е имало заявка за цена, която да се впише в регистър на тютюневите изделия. Поради това всяка кутия, продавана у нас, е контрабанда.

През първото тримесечие на годината Compliment е имала 7,1% дял от нелегалния пазар. През второто успява да вземе повече от двойно по-голям.

Според спецслужбите рязкото нарастване на продажбите се дължи на нелегално производство в България.

Но от съобщенията на Агенция “Митници” през тази година се вижда, че почти никъде не се среща въпросната марка в заловените количества при опит за контрабанден внос.

За сметка на това в информацията от МВР за хванати в България нелегални цигари почти винаги присъстват кутии Compliment, както и марки като Calypso, Fargo, Marbel и други, които също никога не са имали официална регистрация в България. Въпросните марки са залавяни по морето - в Поморие, Бургас и Варна, в Плевен, Монтана, Враца.

Това показвало, че цигарите се произвеждат у нас, а не се внасят. Друг показател в подкрепа на тази теза е, че при всички акции на полицията заловените кутии са били без никакъв бандерол.

В същото време от МВР няма официална информация, че тази марка е засечена в някоя от разбитите фабрики на Антон Арабаджиев, Миню Стайков, на Евлоги Станоев Бирмата и синове.

Лансират се само неофициални предположения от прокуратурата и ДАНС, че е възможно основното място на производство на Compliment да е било все пак в пловдивското село Оризари.

В началото на януари 2018 г. английските тайни служби предупреждават своите колеги в България и настояват те да проверяват пловдивския бизнесмен Антон Арабаджиев.

Неговото име е посочено като ръководител на група за производство на нелегални цигари.

В предишните публикации автентичността на сигнала на британците бе потвърдена от високопоставен източник от службите в София, както и предположението, че 48-годишният бизнесмен е имал информатор на най-високо ниво в НСБОП.

Версията е, че Арабаджиев е бил предупреден, фабриката в Оризаре по спешност е демонтирана и той е посочил “колегите си и конкуренти” в нелегалния бизнес - Миню Стайков и Евлоги Станоев - Бирмата. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,