БАН: Трафикът на хора е вече и семеен бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065883 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Тревожна статистика у нас - за първите шест месеца на годината прокуратурата разследва 33 случая на трафик на хора. На този фон изследване на БАН показва, че този вид престъпност се превръща в семеен бизнес. Българските граждани продължават да бъдат една от водещите групи в Европа, които попадат в капана на трудова или сексуална експлоатация. Това стана ясно по време на конференция, посветена на българо-швейцарска програма за превенция, предаде БНТ.

Учени изследват седем уязвими общности у нас след сигнали за трафик към Европа от службите в Гърция, Холандия, Франция и Швейцария. Продажба на бебета, детска просия и сексуална експлоатация - това са част от случаите открити в Пещера, Сливен, Долни Чифлик, както и в някои населени места в Северна България.

"Бедността в малките градове в България е толкова голяма, че хората понякога доброволно приемат експлоатация. Мрежите са много малки. Много често те са родово семейни. Не е типичната организирана престъпност, която може да видим в Румъния или Холандия", смята социологът доц. Алексей Пампоров.

Най-уязвими са момичетата между 15 и 23 години, които в повечето случаи стават жертви на сутеньори. Някои от тях попадат в капана след като сключват брак с обещание за по-добър живот в чужбина. В трафика понякога са замесени дори роднини. Обратният път към дома обикновено е почти невъзможен.

"Ако сутеньорът там се е регистрирал законно и не взима повече от 50% от доходите на проституиращото момиче, те не могат да направят нищо съгласно швейцарското, немското, френското законодателство, тъй като няма експлоатация", обясни социологът.

В България има пет приюта за подслон на жертви на трафика, както и транзитен център в София. Програма между България и Швейцария успява да помогне на близо 300 души.

Според последния доклад на Европейската комисия регистрираните жертви на трафик на територията на Европейския съюз са малко над 15 хиляди.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.