Йонко Георгиев и Далибор Маринкович: Важно е да имаш партньор като Fibank, да разчиташ на съдействие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7069252 www.24chasa.bg
Йонко Георгиев и Далибор Маринкович са собственици на ресторант "Котилото" в София.

Сръбският ресторант "Котилото" в София организира собствени празници с музика на живо

Може ли бизнес да се прави, без да се взема кредит - повечето предприемачи ще отговорят, че това е почти невъзможно. Но има и случаи, при които става и то успешно. Такъв пример е сръбският ресторант “Котилото”.

Собственици са Йонко Георгиев и Далибор Маринкович-Даци. Отварят ресторанта през 2011 г. Тръгнахме с пари назаем от познати и успяхме за година да върнем парите. Оттогава реинвестираме собствени средства, обясня Георгиев.

Двамата с Даци се запознават преди повече от 10 г., когато работят заедно в сръбски ресторант в центъра на София. И решават, че с наученото там ще опитат да отворят собствено заведение. Йонко Георгиев работи близо 20 г. в сферата на ресторантьорството. Даци е носител на златен медал от Лесковачката скариада. Признава, че от малък е искал да се занимава с кулинария. Маринкович е от Лесковац, но над 10 г. живее в България.

В началото в “Котилото” има 5 човека - Йонко, Даци, още трима човека в кухнята. “Тогава спяхме по 3-4 часа в денонощието, за да разработим заведението. Още повече че преди нас на същото място други двама се бяха провалили”, казва Йонко. През първите 2 г. не ползвали нито един почивен ден. Сега в ресторанта има 7 сервитьори, петима готвачи и още персонал.

Въпреки вече утвърдената марка и място Георгиев и Маринкович всеки ден са в ресторанта. Все пак си взимат отпуск през лятото, за да са близо до семействата си. Но отсъстват за не повече от 5 дни. И си позволяват по един почивен ден в седмицата.

Обичам да посрещам гостите, да чуя мнението им. Поради това се обличам като сервитьорите, за да не се отличавам и хората да споделят искреното мнение за ресторанта, казва Георгиев. И иска да благодари на всички приятели и партньори за доверието. А също така и на екипа на “Котилото”.

И вмъква, че въпреки че не работят с кредити, е изключително важно коя ще е обслужващата банка. Георгиев и Маринкович работят с Fibank - там са фирмените и личните им сметки, от банката са ПОС терминалите в ресторанта.

Много е важно банката да ти е партньор, да те подкрепя, а не да те притиска, да знаеш, че можеш да разчиташ на съдействие, на лично отношение. Всичко това ни предложи Fibank и поради това я избрахме, казва Георгиев.

За него професионализмът е в детайла. Един можел да види прашна бутилка, друг паяжинка. И дава пример, че в заведение, където работил, един от клиентите му казал, че една от птичките, сложени за украса, нямала вода в клетката си. Към всеки клиент трябва да успееш да намериш подход, твърди Георгиев. И непрекъснато обучава сервитьорите си, тъй като те са лицето на ресторанта.

В него има основен закрит салон с около 100 места, още 150 в лятната градина и отделно има още една тераса.

Правим си и наши празници, готвим голяма плескавица и после раздаваме на гостите, каним оркестри от Сърбия, разказва Георгиев. Гордее се с клиентите - от най-обикновени хора до най-известни личности.

В менюто на ресторанта са застъпени домашно приготвени ястия, има и домашна ракия - дюлева. Едно от най-впечатляващите неща е каймакът - масло от прясно мляко. Вари се, оставя се да изстине, обира се каймакът и се посолява. Внасят го от Сърбия, тъй като в България се намира много трудно.

С Маринкович като съдружници се допълвали отлично. Даци гледа кухнята, а аз салона – направили сме перфектната комбинация, а и двамата харесваме домашната кухня, казва Георгиев. Освен това Даци имал дарбата да усеща месото, коего го правело първокласен майстор. Георгиев обичал пушения врат, ущипците, лютите чушки, харесва пикантна храна.

А най-важното било, че никога двамата съдружници не са имали разногласия. Единственото разминаване било кой да даде повече пари на оркестъра, шегуват се Йонко и Даци. Когато знаеш какъв е моделът, който работи, и го следваш, няма начин да не успееш, твърди Георгиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.