Каракачанов: Таван на печалбата за хляб и още 9 храни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7072341 www.24chasa.bg

Не трябва да поскъпват заради увеличението на газа, настоява вицепремиерът.

Властта да фиксира колко могат да печелят търговците на продукти от социалната кошница, иска ВМРО

Каракачанов: Таван на печалбата за хляб и още 9 храни (Обзор)

Валери Симеонов: Силно скептичен съм спрямо мерки, характерни за социализма

ВМРО, която е част от управляващата коалиция, лансира вчера предложение за социална кошница с хляба и още 9 основни хранителни продукти, чиито цени държавата трябва да контролира.

Така ще се гарантира, че те няма да поскъпнат заради увеличението на цените на газа.

Това стана ясно от публикация във фейсбук на лидера на партията и съпредседател на коалиция “Обединени патриоти” - вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

Обезпокоен от прогнозите на опозицията, че през зимата крайните цени на основни продукти ще поскъпнат значително, той свикал експертите на ВМРО, които излезли с идеята държавата да сложи таван върху търговската печалба от хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал “Витоша”, пилешко и свинско месо,

10 яйца, брашно

и олио от

български

производители.

Идеята е храните от пакета да са с фиксирана ставки за печалба на производител и търговец. Каракачанов бил изумен, че производителите на хляб си позволяват печалба от 5 ст. на брой, а търговците стигат до 30 ст. Затова вицепремиерът настоява маржът за вторите да не може да надхвърля този, който си позволяват първите. Според ВМРО ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите. “Инициирам разговори с всички сектори на хранителния бранш и със синдикатите за консенсус по този важен проблем. Благодарение на ВМРО и коалиционните ни партньори

тези стъпки са

заложени в

управленската

програма

и се изпълняват, но действията засега не са достатъчни”, отсъди Каракачанов. Той възложи преговорите по темата на заместника си във ВМРО - секретаря на парламентарната група на “Обединени патриоти” Искрен Веселинов, и на съпартиеца им Александър Сабанов от комисиите по икономическата политика и по земеделието и храните.

“Силно съм скептичен по отношение на мерки, които са били характерни за социализма. Огромни усилия полагам, за да намеря по-нежен израз”, коментира пред “24 часа” лидерът на НФСБ, съпредседател на “Обединени патриоти” и вицепремиер Валери Симеонов.

Трябва да има свобода на търговията. Има си регламент на ЕС, напомни депутатът от “Обединени патриоти” и шеф на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров-Ревизоро. Той прогнозира, че веднага политици ще започнат да говорят как трябва да падне ДДС-то върху храните, без никой да си дава сметка, че от този данък всъщност се плащат и пенсиите.

От ГЕРБ засега не коментират предложението на коалиционния си партньор. Въздържа се и лидерът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Нинова: Популизъм! И как ще го

направят? Като управляващите

се молят от магазин в магазин?

Предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за социална кошница храни е популистко. Така коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова лансираната от ВМРО идея за таван върху цените на основните продукти. Решението е намаляване на данък добавена стойност за храните и лекарствата, категорична е тя.

“Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви намерение цената на природния газ да се вдигне с 8%. Това ще доведе до увеличение на цените на всички стоки и услуги. При този ценови шок е наложително да се вземат мерки, за да се подпомогнат близо 2 млн. българи, които живеят под прага на бедност от 321 лв.”, настоя Нинова. С предложението на Каракачанов според нея държавата показвала, че е на колене пред търговските вериги и е тръгнала да им се моли да не увеличават цената на хляба. “Но хляб се продава в стотици хиляди магазини в цялата страна, а не само в 4-5 търговски вериги в големите градове. Това значи ли, че ще ходят да се молят на всички търговци от магазин на магазин? Като поскъпне млякото, и за него ли ще ходят да се молят?”, попита Нинова. Ако сега управлявала БСП, при този ценови шок щяла да увеличи броя на получаващите помощи за отопление - от 204 635 на 400 000 души.

Бизнесът съгласен, но

има притеснения, че

се нарушава законът

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

Предложението за определяне на ставките е добро, но може да е в разрез с европейското законодателство, показа допитване на “24 часа” до браншови организации.

“Предложението е добро, но само ако е обмислено как може да се приложи и какви са параметрите”, каза Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. “Въпросът е как е формирана надценката и как ще се фиксира - дали като се вземат предвид разходите на търговците, или преди приспадане от обявената цена”, каза той. Според него не е ясно как идеята би устояла на общото европейско законодателство.

“Винаги сме на ръба на себестойността. Дори ако сложат определена ставка, за нас ще е удоволствие, ако например се определи 5% печалба. Защото в момента не можем да достигнем толкова,” коментира Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Той обясни, че маркировката на всяко яйце показва кой е производителят му. Налагане на определени ставки обаче щяло да е в разрез с европейското законодателство. “Търговската надценка не зависи от правителството”, обясни той.

Атанас Урджанов, председател на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, заяви, че няма информация за официален документ с предложенията, който би могъл да коментира.

От “Лидл” и “Билла” казаха, че се въздържат от коментар за момента. До редакционното приключване на броя нямаше мнение от “Метро” и “Кауфланд”.

Газът от 1

октомври с

13,89% по-скъп

Природният газ от 1 октомври ще поскъпне с 13,89%, колкото предложи “Булгаргаз”. Това стана ясно по време на открито заседание в КЕВР. Увеличението за домакинствата р бизнеса ще е 8%, каза председателят на регулатора Иван Иванов.

Утре ще се проведе откритото заседание за цените на парното и на тока. При парното експертите предлагат увеличение от 2 до 9,35%.

Въпреки поскъпването на тока от топлофикациите, еленергията за потребителите няма да вдигне. Не се предвижда и увеличение на таксата “задължения към обществото”.