Шумни домашни ремонти през уикенда в София вече с разрешение от съседа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7075632 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Шумните домашни ремонтни дейности в часовете от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни и почивни дни в София вече са забранени, както "24 часа" първи написа преди няколко дни. Такива ще се допускат само с разрешение на съседите. Това предвижда новата наредба за обществения ред, която столичните общински съветници приеха днес.

Забраняват се и шумни строителни дейности като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони в часовете от 14 до 16 ч и от 22 до 8, освен ако няма разрешение от районния кмет. Забраната няма да важи за общински строителни обекти като метрото например, което има строг график. Глобата за нарушение е от 100 до 200 лв. за физически лица и 200-400 лв. за фирми.

Наредбата забранява и събирането на парични дарения на места за обществено ползване като улици, булеварди и площади в София. Изключения се допускат само за кампании на БЧК или юридически лица, регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешение. За нарушителите санкцията е от 100 до 300 лв.

Наредбата предвижда и санкции за шофьорите, платили да им мият стъклата, докато чакат на кръстовище. Глоба от 100 до 300 лв. ще отнасят и миячите.

Регламентират се изявите на уличните музиканти. Свирещите на улицата без разрешение и с озвучителна уредба ще се глобяват до 100 лв.

Новата наредба бе готова още в края на 2017 г., но бе отложена, след като текстове като забраната за пиене на алкохол в паркове и градини предизвикаха сериозни дебати. В крайна сметка забраната за пиене в парковете отпадна и документът влезе за обсъждане в комисиите на СОС през лятото, но гласуването й бе отложено за есента заради редакции на текстовете.

Наредбата не прави разлика между това какво е шум и какво е звук. Малкият Иванчо, който свири на пиано и се готви за конкурс и чичо Георги с флекса не са едно и също, каза общинският съветник от "Глас народен" Венцислав Мицов.

Целта на наредбата е да реши проблемът с шума. Има 3 вида нарушения - за шум от домашни дейности, на публични пространства и от строително-монтажни работи. Целта на наредбата не е да напълним хазната от глобите, а да възпитава и да действа превантивно срещу нарушаването на реда и спокойствието в града, каза председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че това е една от най-важните наредби, която гарантира спокойствието на гражданите и уточни, че най-много жалби постъпват в общината за шум.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните