Шумни домашни ремонти през уикенда в София вече с разрешение от съседа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7075632 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Шумните домашни ремонтни дейности в часовете от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни и почивни дни в София вече са забранени, както "24 часа" първи написа преди няколко дни. Такива ще се допускат само с разрешение на съседите. Това предвижда новата наредба за обществения ред, която столичните общински съветници приеха днес.

Забраняват се и шумни строителни дейности като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони в часовете от 14 до 16 ч и от 22 до 8, освен ако няма разрешение от районния кмет. Забраната няма да важи за общински строителни обекти като метрото например, което има строг график. Глобата за нарушение е от 100 до 200 лв. за физически лица и 200-400 лв. за фирми.

Наредбата забранява и събирането на парични дарения на места за обществено ползване като улици, булеварди и площади в София. Изключения се допускат само за кампании на БЧК или юридически лица, регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешение. За нарушителите санкцията е от 100 до 300 лв.

Наредбата предвижда и санкции за шофьорите, платили да им мият стъклата, докато чакат на кръстовище. Глоба от 100 до 300 лв. ще отнасят и миячите.

Регламентират се изявите на уличните музиканти. Свирещите на улицата без разрешение и с озвучителна уредба ще се глобяват до 100 лв.

Новата наредба бе готова още в края на 2017 г., но бе отложена, след като текстове като забраната за пиене на алкохол в паркове и градини предизвикаха сериозни дебати. В крайна сметка забраната за пиене в парковете отпадна и документът влезе за обсъждане в комисиите на СОС през лятото, но гласуването й бе отложено за есента заради редакции на текстовете.

Наредбата не прави разлика между това какво е шум и какво е звук. Малкият Иванчо, който свири на пиано и се готви за конкурс и чичо Георги с флекса не са едно и също, каза общинският съветник от "Глас народен" Венцислав Мицов.

Целта на наредбата е да реши проблемът с шума. Има 3 вида нарушения - за шум от домашни дейности, на публични пространства и от строително-монтажни работи. Целта на наредбата не е да напълним хазната от глобите, а да възпитава и да действа превантивно срещу нарушаването на реда и спокойствието в града, каза председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че това е една от най-важните наредби, която гарантира спокойствието на гражданите и уточни, че най-много жалби постъпват в общината за шум.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",

Оцеляла при инцидент с асансьор има нужда от скъпоструваща операция. Мария Ваклинова оцелява по чудо преди пет години, когато пада със съоръжението от деветия етаж в София. Приета е в болница в много тежко състояние със счупени ребра, разкъсвания на бял и черен дроб, черва, лицево-черепна травма, счупени прешлени и пета. Няколко дни е в кома.