Кой и защо не мери точно контрабандата - прокурорите или международните цигарени компании?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7075909 www.24chasa.bg
Само през последните два месеца у нас бяха разбити 5 нелегални фабрики за цигари.

С нелегални цигари се спестяват 80% от крайната цена, но никой не мери какви количества излизат от фабрики на черния пазар

Вероятно Сотир Цацаров тия дни е много щастлив. Всички вкупом, дори и групата около “Капитал”, подкрепиха предложението му спешно за престъпление в Наказателния кодекс да бъде обявено производството на цигари в нелегалните фабрики.

Главният прокурор стресна и депутатите с констатацията, че бандитите вече са при цигарите, защото там се печели повече от дрогата.

Да се чудиш как досега законодателната ни власт не е “хванала” очевидния (не)случаен пропуск, че в България се наказва търговията и съхранението на нелегални акцизни стоки, но не и тяхното производство.

А тези 16 разбити нелегални фабрики за цигари с участие на българи, с които премиерът ни се похвали, са си

внушителна

паралелна

индустрия

на тъмно

Поредните 5 бяха разкрити само за последните два месеца - Карнобат, Дупница, Сапарева Баня, Тутракан, Горна Оряховица! С една дума, развитието на нелегалния сектор се е ускорило силно.

Без да смятаме “инвестициите” във впечатляващо модерната техника, открита в тях, и “вноса” на чуждестранни работници, само данните за капацитета на една от тях са респектиращи. Според прокуратурата при затворения цикъл на работа всяка от

фабриките можела

да прави 1000

цигари на минута

и 100 000 кутии

на ден

Колко години обаче са произвеждали необезпокоявано тези фабрики? И в чия статистика са засичани - на митниците, на сдружението, което всяка година показва дела на контрабандната в компанията на премиер, главен прокурор, спецслужби, митници и т.н.

Не, участниците в сдружението - “Булгартабак”, “Филип Морис”, БАТ, “Джапан табако” и “Импириал табако”, броят кутиите, хвърлени в кофи за боклук в 20 града из България, но не и огромната нелегална продукция, излизаща от Карнобат, Дупница, Сапарева баня, Тутракан, Горна Оряховица, както и от нелегалната фабрика за промишлена обработка на тютюна край Калугерово.

И каква е тогава гаранцията, че и на други места в държавата не се произвеждат точно в този момент по 1000 цигари на минута и по 100 000 кутии на ден?

Тази огромна мрежа от нелегални производства е била координирана и взаимносвързана в тайна индустрия, чиито размери и мащаби вече се съревновават с 3-те останали в България легални фабрики - в Благоевград, Пловдив и Стара Загора.

Ако са верни данните на прокуратурата, то

петте нелегални

завода са имали

капацитет за

най-малко

2 милиарда

къса годишно,

което представлява 15% от обложените с акциз цигари в страната през 2017 г.

Същевременно изследването за нивото на контрабандата, изготвяно от компанията за пазарни проучвания “Нилсен” по поръчка на големите международни тютюневи компании чрез броене на опаковки от кофите за боклук, регистрират рекордно ниски нива на незаконната търговия на цигари. Официално данните се изнасят от инициативата “Срещу незаконната търговия”, която обединява 4 от най-големите мултинационални компании.

Хубаво е, че се радваме и гордеем с ниското ниво на контрабандата. Но на кое да вярваме - на 5-те процента контрабанда (4,7% за второто тримесечие на годината), регистрирани от “Нилсен”, или на акциите на прокуратурата, които осветиха съществуването на грандиозна нелегална индустрия?

Това, което

буди недоверие

към

изследването

на “Нилсен”,

са изводите,

а не толкова нивата на контрабандата.

Според международните тютюневи концерни незаконната търговия в България е с цигари, които са произведени от легални производители, но продавани контрабандно без акциз и ДДС. Посочват се имена на “дежурно заподозрените” български и гръцки легални производители, независимо, че те не участват в сдружението и изследванията на “Нилсен”.

Друг е въпросът, че ако всички производители и търговци участват и финансират, а не няколко международни компании,

изследването

ще бъде не

само далеч

по-представително,

но и по-точно

“Високата производителност“ на 5-те нелегални фабрики обаче поставя под съмнение основното твърдение за източника на контрабанда от последните години.

Изведнъж се оказа, че паралелната нелегална индустрия бълва фалшификати, включително и на популярни марки.

Така до внушителните 17,5 процента дял на марката Compliment на нелегалния пазар, застават “Карелия” - 7,5%, и популярната “Марлборо” - 6,4 %.

В нито едно от представените на тримесечна база изследвания от международните цигарени компаннии през последните години не е спомената и думичка относно възможността на територията на страната да има незаконни фабрики за цигари.

Самите изследвания през последната година сочат, че най-контрабандираните цигари освен тези с неизвестен произход, са марки, притежавани от големите цигарени мултинационали.

Чия статистика не е вярна - на прокуратурата или на международните цигарени компании?

И дали те - големите, не се опитват да злепоставят малкото останалите легални производители не само в България, но и в цяла Европа.

За нелегална търговия и производство има няколко предпоставки - високи данъци, които дават стимул да се печели от неплащането им, ниски доходи и търсенето на по-евтин продукт, суровина, недобра работа на контролните органи и близост до пазари с по-евтин продукт.

Е, в България може да се каже, че всички те са налични и няма нищо учудващо, че нелегални фабрики се отварят и затварят динамично като магазините по най-скъпата българска улица “Витошка” в София.

Още повече че

при цигарите

контрабандата е

далеч по-лесна,

отколкото при другите акцизни стоки като горива и алкохол.

И второ, а може би и най-важно - печалбата от неплащането на данъци е повече от привлекателна. Облагането на една кутия цигари, в което влизат акциз и ДДС, е над 4 лева. Това прави повече от 80% от цената на най-продаваните цигари. Как тогава възможността да “спестиш” толкова данъци да не прави нелегалните цигари сладки? При това на пазар, в който пушачите са по-голяма част от населението. Защото

за легалния

производител от

една кутия

остават 80 ст.,

а за нелегалния

- 3-3,50 лева.

Затова не е чудно, че според оценка от анализи на Института за пазарна икономика, обоснована на данни за приходите от Агенция “Митници” и изследване на KPMG, за 10 години незаконната търговия на цигари в България се оценява на около 3 млрд. лв. Бум имаше през 2010 г., когато заради вдигане на акциза цигарите поскъпнаха почти двойно, а черният пазар стигна дял от над 30%.

Основна част от тези приходи са генерирани точно от нелегални фабрики в България.

Има и трети фактор, който се отнася и към данъчното законодателство - акциз се дължи, след като стоката бъде продадена. За произведената, която се държи в данъчен склад, няма изискване да се плати налогът. Та дори и данъчното законодателство не обхваща производството.

Сега депутати от управляващото мнозинство поеха ангажимент да има промени в Наказателния кодекс, така че нелегалното производство на цигари да стане престъпление. Остава да видим как точно ще бъдат записани текстовете, за да не създадат повече проблеми, отколкото ще решат.

Що се отнася до самата нелегална търговия, методите, по които тя се измерва, са различни. В България е възприет този, чрез който се броят изхвърлените празни опаковки. И се изчислява колко от тях са с български бандерол, колко - с чужд, и колко изобщо нямат такъв. Последното такова изследване е за второто тримесечие на тази година и то показва, че нелегалните цигари са паднали до 4,7% от пазара - рекордно ниско ниво. Дали наистина делът на нелегалните цигари е толкова нисък, не може да се твърди със 100% сигурност.

Данните на митниците за обложените легални цигари например показват, че през 2010 г., когато е рязкото вдигане на акциза, има истински срив - те падат на малко над 10 млрд. къса, а година по-рано са били 17 млрд. През миналата година са обложени 13,7 млрд. къса цигари. Тоест за 7 години по официални данни потреблението би трябвало да е паднало с над 3 млрд. къса. Ако от това количество се извади обявената контрабанда от 4,7%, реалният спад на изпушените цигари би трябвало да е към 2,5 млрд. бройки. От това число може да се извадят още едни 500 млн. къса, които по официални данни на митниците се дължат на преминаването към свиването на цигари от насипен тютюн.

Което прави

намаление от

2 млрд. цигари

или 12 на сто

Би било повече от добре, ако броят на пушачите в България е намалял толкова за 7 г. Но надали е така - в официалните програми на здравното министерство за период от 5 години се залага спад на бройката с 10%. А различни данни от изследвания показва, че пушачите у нас за тези 7 г. са намалели с близо 9%. Има, разбира се, и миграция и намаление на населението за този период, което допълнително сваля потреблението на цигари. Но все пак остава място за обосновано съмнение, че нелегалната търговия е над посочените 4,7%.

Факт е, че контрабандата за тези 7 г. намалява - броят на обложените цигари е нараснал с близо 3 млрд. къса, или с 30%. Което показва, че усилията за борба със сивия сектор дават резултат и не трябва да спират. А през декември ще стане ясно какъв е резултатът след разбитите нелегални фабрики - тогава ще излязат данните за контрабандата за третото тримесечие на годината.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане