Дора Добрева: Адреналинът от хазарта създава емоция, която не може да се замени с нещо друго

https://www.24chasa.bg/novini/article/7075982 www.24chasa.bg
Дора Добрева

За младите хора и непълнолетните

хазартните игри са лесно достъпни,

казва консултативният психолог

За младите хора и непълнолетните хазартните игри са лесно достъпни и по тази причина те са най-уязвимите. Ако се заслушате в рекламите на хазартни игри, ще чуете обещания за лесен достъп до това, за което младите сега мечтаят. Ниската финансова култура и липсата на цели и реалистични мечти също допринасят за увеличаване на зависимите сред младите.

Най-често човек влиза в залата случайно с приятели или просто за да опита. После нещо се случва и се закача за някаква нереална цел да спечели много пари, да фалира казиното и други илюзии. Истината е, че чрез адреналина в играта човек си набавя емоция, която е много важна за него и няма друг начин, по който да си я осигури. Връща се отново, за да изпита същото усещане, не са водещи парите. Хората, които играят и печелят, не си тръгват с парите, а ги връщат отново.

Няма застраховани от хазартна зависимост. Всеки човек, който не е удовлетворен по някакъв начин от нещо в живота си е възможно да попадне в хазартна зависимост. Това не означава, че всеки човек с трудности става комарджия.

Рязка промяна в поведението, изнервеност, агресивност, тайни, избягване на контакти и разговори, потайност, наличие на необяснимо големи количества пари или нови “приятели”, нереалистични планове и ред други са основните показатели за развита зависимост, без значение каква е тя.

Увлечението също може да бъде лесно разпознато от зависимостта. Когато хазартът стане по-важен от важните за личността хора и занимания и той започне да определя ритъма на живота му. Когато човек е готов да излъже, да открадне и да изтегли заеми, които не може да върне, когато продаде вещи на близките си, пренебрегва децата си или родителите си, когато в по-голямата част от времето мисли за играта и за неща, свързани с нея. Всичко това е повече от показателно за зависимост. Всичко, което е свързано с нездраво отношение към парите и липса на контрол, може да се отнесе към хазартна зависимост. В момента работя с човек, пристрастен към бързи кредити. Теглят се заеми, за да се купуват неща, дрехи, техника, стари коли - каквото се сетите.

Но и за него има лечение. В терапевтична общност то продължава около 9 месеца, после следват няколко месеца ресоциализация и още няколко години поддържаща терапия навън в реалния живот. Има и други начини, всеки сам решава.

Терапевтичната общност като лечение е подходяща за човек, който няма контрол върху играта. Повечето програми разглеждат зависимостта като симптом на болна личност и се търси промяна в личността, която да функционира пълноценно. Самото лечение преминава през няколко фази – фаза на активно лечение, това са процеси, свързани с осъзнаването на личността и мотивацията за промяна. Следва фаза на задържане на промяната и поемане на отговорност за своите дела и осъзната грижа за някого другиго. Връщането към реалния живот се нарича ресоциализация, той е труден и много отговорен, личността е нужно да се научи да прилага наученото в терапевтичните общности в реалния живот. Освен лечение за хазартната зависимост има и превенция. Тя е свързана с хигиена на целия живот на личността. Да възпитаваме у младите хора реалистични цели и мечти, да създаваме добра финансова култура, морални ценности. Работа, която ни удовлетворява, хоби, което обичаме, приятели, с които да се чувстваме приети и утвърдени.