Семейният хотел, от който гостите не искат да си тръгнат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7079318 www.24chasa.bg
Хотелът обновява всяка година по нещо от интериора и оборудването си.

В рубриката “Новата БГ икономика” разказваме историята на серия от успешни предприемачи, реализирали успешно идеите си в България. Те са стартирали бизнеса си, подкрепени от Групата на Българската банка за развитие.

За мен е изключителен показател, че един турист е удоволетворен, когато той пожелае да си удължи престоя. Тази година това, за щастие, ни се случи много пъти. Това разказва Христо Христов, управител на комплекса “Зорница сендс”.

Хотелът се намира в местността Козлука, между Свети Влас и Елените. Отваря врати през 2006 г. и оттогава е посрещнал хиляди гости от цял свят – Европа, САЩ и дори Япония. Основно обаче

разчита на

българския пазар

и над 50% от заетостта през юли и август е от местни туристи.

Чужденците са най-впечатлени от тематичните български вечери с фолклорна програма и традиционни български ястия. Високо оценяват и менюто със средиземноморска тематика, където водеща храна е рибата и рибните продукти.

“Залагаме само на пресни храни и работим с български фирми. Голяма част от месото зареждаме от производители, плодовете и зеленчуците също са местни. Всичко се следи много стриктно, тъй като нашите гости са взискателни”, казва Христов.

Над 40% от посетителите им са стари клиенти, част от тях посещавали хотела в началото и в края на сезона. “Имаме туристи, които

тринадесета година

са наши гости

Смятат, че хотелът е “тяхното място”. Всеки път, когато идват при нас, очакват да видят нещо ново – как стаята е реновирана, подобренията в общите части, в ресторанта, в кухнята, в зоната около басейна, и може би с това ги привличаме и задържаме толкова години”, казва Христов. И обяснява, че всяка година инвестират в различни зони от хотела.

“Добавяме нови неща, реновираме, защото знаем, че за да бъдем предпочитани като хотел, трябва да бъдем конкурентни. Всяка година трябва да изненадваме нашите туристи с нещо ново”, казва Христов.

Тези инвестиции се правят със собствени средства или с помощта на партньори като Българската банка за развитие. “Тя ни помогна плановете ни да се осъществят в един етап от сезона, в който приходите са ограничени”, казва Христов.

За банката разбират от близки, които я препоръчват заради условията, които предлага. С подкрепата от ББР успяват да

приключат навреме

предвидените

ремонтни дейности

и да стартират сезона в перфектен вид. Със средствата закупуват ново кухненско оборудване, подменят електроуреди, климатична инсталация и мебели.

Хотелът разполага с два ресторанта, лоби бар, караоке бар, както и бар на басейна. Миналата година изцяло обновен е основният ресторант, а през тази в стаите е наблегнато на техническата част - енергоспестяващи технологии.

“Изцяло сме се ориентирали в тази посока, полагаме грижи за околната среда и същевременно намаляваме разходите”, казва управителят.

За следващия сезон планират да инвестират в

поддръжката на

плажната ивица

и да изградят нови пътеки и за улесняване достъпа на хората с увреждания.

Комплексът е насочен към семеен тип туризъм и предлага много услуги в тази насока – анимация за децата, детски бюфет и площадки, детска градина. За малките гости е предвиден и голям кът с пързалки, шах с големи фигури и люлки, открит фитнес, които са на територията на хотела.

Основните клиенти са семейства с деца – 90% от посетителите са именно такива. Затова и комплексът умишлено избягва ол инклузив модела, тъй като услугата предполагала по-шумни забавления.

“Ние се опитваме да развиваме семеен туризъм, затова сме се спрели на варианта алкохолните напитки да не влизат в цената. Не това е водещо за нашите клиенти, а почивката и спокойствието ”, обяснява управителят.

Той споделя, че най-ценният капитал на компанията е екипът. Имат изградена фирмена политика за подбиране на добри квалифицирани кадри, защото залагат на лоялност към хората, на отношение, на внимание към всеки един от служителите и се опитват да създадат среда и условия, където да работят и да се чувстват добре.

“Залагаме и разчитаме на

персонал, с който

сме работили

предишни сезони,

който е проверен, обучен е и можеш да разчиташ на едно ядро от хора за следващия сезон”, споделя той.

Според Христов развитието на туризма в страната върви в правилната посока, но има доста още да се работи, за да постигне добра и конкурентна услуга. България има своите големи предимства в алтернативните видове туризъм, като спа, културен и винен, и там трябва да са насочим усилията.

“За мен е важно България да се развива като дестинация – не като конкретни райони или туристически обекти, важното е да работим всички в посока “Предпочитана дестинация – България”. Туристите да я изберат, а след това да се спират на дадена локация. За целта трябва всички да се обединим и да работим в една посока, всеки един от нас да полага усилия така, че да изпраща доволни гости, които с радост ще се върнат”, казва Христов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици