Росен Желязков: Участниците в пътното движението повтарят едни и същи грешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7081513 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Благой Георгиев

Видеоконтрол над шофьорските изпити, оценка на изпитващите и 6 месеца гаранция за ремонтите на автомобилите в сервизите. Това са част от мерките, които ще бъдат предложени за справяне с войната по пътищата, каза транспортният министър Росен Желязков по време на конференцията по пътна безопасност в НДК.

"На прага сме на нова стратегия. Забелязва се обаче трайна тенденция на повтаряне на еднотипни грешки от участниците в движението. Това води до висока смъртност. Това освен цифри, са и човешки съдби", каза министър Желязков.

Чипове с информация за данните на автомобила ще бъдат въведени в стикера за годишния технически преглед, каза още транспортният министър за едно от предложенията. Друго от тях е да се въведе контрол и проследяване на произхода на авточастите в сервизите.

"От началото на годината 24 деца са загинали по пътищата. Все още сме далеч от заложеното в настоящата стратегия за намаляване на травматизма при децата до 14 г. Войната по пътищата не трябва да се ползва за политика. Трябва да търсим съдействие от частния сектор, от гражданите и всички институции, за да се справим с този проблем", каза вътрешният министър Младен Маринов при откриването на конференцията.

Росен Желязков: Участниците в пътното  движението повтарят едни и същи грешки